Cum VERIFICI dacă angajatorul îţi PLĂTEŞTE asigurarea de sănătate

Cum VERIFICI dacă angajatorul îţi PLĂTEŞTE asigurarea de sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la 1 mai, cardul de sănătate va deveni obligatoriu documentul care va confirma calitatea de asigurat


Calitatea de asigurat poate fi verificată şi on-line. Metoda este mult mai rapidă, scutindu-te de un drum până la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Persoanele care vor să ştie dacă mai sunt sau nu asigurate în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate pot accesa site-ul www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. Pe acest portal, prin introducerea codului numeric personal, li se afişează dacă sunt sau nu asiguraţi.

Potrivit autorităţilor, serviciul este de ajutor nu doar asiguraţilor, ci şi furnizorilor de servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi. Furnizorii pot verifica astfel în mai puţin de un minut dacă pacientul este sau nu asigurat. "În cazul în care persoana care necesită servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale, cu excepţia celor din pachetul minim de servicii medicale, ca urmare a interogării aplicaţiei menţionate, apare neasigurată, aceasta va face dovada calităţii de asigurat cu adeverinţa de asigurat. Pentru obţinerea acestui document, persoana se adresează casei de asigurări de sănătate la care aceasta este luată în evidenţă prezentând documentele necesare dovedirii calităţii de asigurat”, se arată în lege.

Acte necesare pentru adeverinţa de asigurat

De la 1 mai, calitatea de asigurat va putea fi demonstrată doar pe baza cardului naţional de sănătate. Până atunci însă, pentru eliberarea dovezii privind calitatea de asigurat, gălăţenii trebuie să meargă la sediul CJAS Galaţi, de pe strada Mihai Bravu nr. 42, cu anumite documente justificative.

"Copiilor până în 18 ani li se cere doar actul de identitate sau certificatul de naştere, tinerii între 18-26 de ani trebuie să aducă buletinul şi o declaraţie pe propria răspundere că nu realizează venituri din muncă, plus un document care să dovedească faptul că sunt elevi sau studenţi. Persoanele până în 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie a copilului, trebuie să se prezinte cu actul de identitate, un document din care să reiasă că au fost incluşi într-un sistem de protecţie a copilului, declaraţia pe propria răspundere că nu realizează venituri şi un document eliberat de primărie care să ateste că nu beneficiază de ajutor social. Automat, la eliberarea adeverinţei de către casa de asigurări, calitatea de asigurat va fi validată şi în sistemul informatic unic integrat (SIUI)", a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Pentru familii şi pensionari

Familia care întreţine o altă persoană asigurată trebuie să dovedească relaţia de rudenie, respectiv căsătoria cu persoana asigurată. Persoanele cu handicap au nevoie de un certificat de încadrare într-un grad de handicap. Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, vor aduce la CJAS, pe lângă actul de identitate şi declaraţia pe propria răspundere că nu realizează venituri, dar şi o adeverinţă medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate.

Femeile însărcinate sau lăuzele au nevoie de actul de sănătate, de o adeverinţă medicală, de un certificat de naştere a copilului (lăuzele), dar şi documente prin care demonstrează că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe ţară, sau, în cazul în care nu realizează venituri, declaraţie pe propria răspundere.

De asemenea, persoanele care beneficiază de indemnizaţia de şomaj se vor prezenta cu carnetul şi/sau adeverinţa eliberate de instituţia care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj. Pensionarilor li se solicită cuponul de pensie din luna anterioară, plus o declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri impozabile,  şi cartea de identitate.

Adeverinţele pot fi solicitate de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, şi vineri, între 8,00 şi 14,00.


CITEŞTE ŞI: Alţi 27.000 de gălăţeni primesc prin poştă carduri de sănătate

Citit 3299 ori Ultima modificare Luni, 09 Februarie 2015 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.