Alţi 27.000 de gălăţeni vor primi CARD DE SĂNĂTATE prin POŞTĂ

Alţi 27.000 de gălăţeni vor primi CARD DE SĂNĂTATE prin POŞTĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Documentele au fost deja tipărite şi trimise la Galaţi * Poştaşul va veni două zile consecutiv la uşa asiguratului, iar dacă nu îl va găsi acasă, îi va lăsa o înştiinţare în cutia poştală


Gălăţenii care au împlinit recent 18 ani sau cei care au devenit asiguraţi în sistemul naţional de asigurări de sănătate în ultimele luni urmează să primească, prin poştă, cardul de sănătate. În total, în jur de 27.000 de persoane din judeţul Galaţi vor avea în perioada imediat următoare aceste documente electronice. Cardurile au fost deja tipărite la Imprimeria Naţională şi aduse la Oficiul Judeţean de Poştă Galaţi, potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, dr. Elena Vrabie. Autorităţile spun că tipărirea documentelor de plastic este un proces continuu, gălăţenii asiguraţi între timp urmând să primească trimestrial "buletinul de sănătate".

Poştaşul sună de două ori

Angajaţii poştei vor veni două zile consecutiv la uşile asiguraţilor, iar dacă nu îi vor găsi acasă, le vor lăsa în cutia poştală o înştiinţare, în baza căreia au obligaţia să se prezinte în termen de zece zile calendaristice la oficiul poştal de care aparţin, pentru a-şi ridica documentul. Dacă nu vor merge la poştă în acest interval de timp, asiguraţii îşi pot lua apoi cardul de la sediul CJAS Galaţi (strada Mihai Bravu nr. 42 - n.r.), pe baza buletinului de identitate.

Imprimeria Naţională a tipărit anul trecut pentru judeţul Galaţi în jur de 408.000 de carduri de sănătate. Aproximativ 90 la sută dintre acestea au ajuns la gălăţenii asiguraţi prin Poştă, iar restul au fost returnate la CJAS. Până în prezent, aproximativ 9.000 dintre documentele returnate au fost distribuite titularilor. Pentru ridicarea cardului de la CJAS Galaţi, programul este de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, şi vineri, între 8,00 şi 14,00. Patru angajaţi ai instituţiei se ocupă de eliberarea documentului.

Cei mai mulţi medici de familie nu au încă cititoare

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 mai. După această dată, cu excepţia urgenţelor medicale, pacienţii vor trebui să prezinte documentul din plastic la fiecare consultaţie la medicul de familie sau la cel specialist. Pentru a putea activa şi citi cardurile, medicii aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi au nevoie de cititoare de carduri, dispozitive ale căror preţuri variază între 60 şi 350 de lei.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, doar unul din cinci medici de familie gălăţeni avea însă la cabinet un astfel de cititor. Potrivit reprezentanţilor Patronatului Medicilor de Familie Galaţi, şi restul medicilor au făcut deja comenzi, doar că dispozitivele lipsesc din stocul furnizorilor. Pe de altă partă, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) atrag atenţia că furnizorii de servicii medicale care nu îşi achiziţionează un cititor de carduri până la 1 mai riscă să piardă contractul că casele de sănătate aferente fiecărui judeţ.

Ce informaţii conţine

Pe card sunt inscripţionate următoarele informaţii: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat, cardul putând fi activat la medicul de familie. La rândul său, medicul va înregistra pe cipul cardului următoarele informaţii: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh-ul, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces şi datele de contact ale medicului de familie. Informaţiile de pe "buletinul de sănătate" pot fi accesate de: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.


Citeşte şi: Ai pierdut sau ai distrus "buletinul de sănătate"? Află cât te COSTĂ să-l refaci

Citit 1569 ori Ultima modificare Joi, 05 Februarie 2015 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.