Din ce în ce mai mulţi gălăţeni rămân FĂRĂ APĂ RECE. Continuă sistarea din cauza DATORIILOR

Din ce în ce mai mulţi gălăţeni rămân FĂRĂ APĂ RECE. Continuă sistarea din cauza DATORIILOR
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Luni, 16 martie, a fost sistată apa potabilă la nu mai puţin de opt asociaţii, iar până la sfârşitul săptămânii ar putea urma şi altele * Bun-platnicii suferă din cauza rău-platnicilor, chiar dacă au instalaţie separată pentru apă rece


Sute de gălăţeni au rămas, luni (16 martie), fără apă rece, după ce, din cauza datoriilor,  Apă Canal a sistat furnizarea de apă rece la opt asociaţii de proprietari. Grav este că, laolaltă cu rău-platnicii, suferă şi cei bun-platnici.

„Ieri (luni, 16 martie, n.r.) a fost sistata apa rece la mai multe blocuri din Micro 39, printre care şi J5 (vizavi de fostul cinematograf Flacăra). Lipsa apei potabile reprezintă un atentat la sănătate! Deşi majoritatea suntem buni-platnici, ne-am trezit cu apa sistată fără niciun anunţ în prealabil! Aveam rufe în maşina de spălat! La baie nu mai există apă la WC! Nu avem nici cu ce să ne spălăm vasele! Hepatita este boala mâinilor murdare, iar Galaţiul e campion aici!”, ne-a transmis Elena Vetrov pe site-ul cotidianului nostru.

Vor mai urma şi alte asociaţii

Săptămâna aceasta sunt programate 21 de asociaţii de proprietari pentru sistarea apei reci, asta în condiţiile în care sunt 17 asociaţii cu apa oprită de mai bine de trei ani, pentru datorii în valoare de 672.986 de lei. „Din cele 21 de asociaţii programate pentru sistare săptămâna aceasta, una a venit deja şi a făcut plăţi, motiv pentru care apa nu a fost sistată. Din cele douăzeci rămase, am sistat numai opt, pentru că mai sunt, de asemenea, asociaţii care vin şi mai fac plăţi”, ne-a spus Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al societăţii furnizoare de apă rece.

Conform site-ului Apă Canal, pe "lista neagră" a blocurilor în care apa este sau urmează să fie sistată dacă nu se fac plăţi până la sfârşitul săptămânii se află asociaţiile:  402, 414, 477 din Micro 19, 335 din Siderurgiştilor Vest, 601, 606, 615, 616, 619, 621, 610, 618 din Micro 40, 714 din Micro 38, 856 Pexco din Micro 39 A, 850 şi 852 din Micro 39 B, Dunărea C29, 218, 224 şi 299 din Ţiglina I, 372, 371, 393, 371bis din Micro 17, 269 din Aurel Vlaicu, 123 din Piaţă, 816, 768 din Micro 14, 775 din IC Frimu, 311 din Micro 16, 584, 550bis din Micro 21, 596, 509 din Micro 20, 593 din Dimitrie Cantemir, 251 din Ţiglina II.

„Nu vrem să sistăm apa, vrem să ne recuperăm banii”

Societatea Apă-Canal are de recuperat de la clienţii din Galati circa 24.430.000 lei (fără factura lunii curente). Din această sumă populaţia datorează circa 16.230.000 lei, aproximativ 13.880.000 lei reprezentând numai datoriile asociaţiilor de proprietari, arată site-ul societăţii Apă Canal. Potrivit Corneliei Arnăutu, purtătorul de cuvânt al societăţii, sistarea apei rămâne ultima modalitate de recuperare a debitelor. „Cele mai multe asociaţii se hotărăsc să strângă bani şi să facă plăţi abia în momentul în care se văd în faţa faptului împlinit sau în momentul în care ajungem la asociaţii să oprim apa. Noi nu vrem să oprim apa, vrem doar să ne recuperăm banii”, a mai spus aceasta.

Între investiţii şi achitarea facturilor

Potrivit site-ului Apă Canal, unul dintre motivele care au dus sistarea apei a fost şi că societatea are de achitat facturile emise de furnizori (Electrica, Arcelor Mittal, Administraţia Naţională "Apele Romane", Fluid Group Hagen etc). Totodată, societatea mai motivează că are de făcut investiţii în serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare, pentru 11 localităţi din judeţul Galaţi, în cadrul proiectului "Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi", proiect finanţat prin POS Mediu şi nu pot fi întârzieri în plata constructorilor. „Toate contractele de lucrări aferente acestui proiect sunt în derulare, ceea ce implică plata constructorilor. De asemenea, Societatea Apa Canal SA Galaţi trebuie să asigure fondurile necesare co-finanţării proiectului, drept pentru care a contractat un împrumut de la BERD de aproximativ 12 milioane euro. Întârzierile la plata constructorilor conduc nu numai la întârzieri în execuţie, ci şi la sancţiuni aplicate de AM POS Mediu şi corecţii financiare aplicate de Autoritatea de Audit, pentru nerespectarea condiţiilor impuse pentru finanţare prin Contractul de finanţare încheiat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice”, se arată în comunicat.

Asociaţiile ar fi trebuit să blindeze rău-platnicii

Nu numai că mulţi gălăţeni care suferă de lipsa apei sunt bun-platnici, dar în multe asociaţii de proprietari există locatari care şi-au făcut separaţie la instalaţia de furnizare a apei. Cu toate că au investit în aceste distribuitoare separate, Apă Canal taie apa întregii asociaţii, neţinând cont de faptul că oamenii care au separaţie plătesc, în fiecare lună, numai să aibă apă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu, vinovate pentru această situaţie sunt asociaţiile de proprietari, pentru că, în momentul în care s-a făcut separaţia, asociaţia trebuia să îi blindeze pe rău-platnici, astfel încât să primească apă doar cei care au separaţie şi sunt bun-platnici. „N-au făcut ce trebuia până la capăt. Dacă ar fi oprit alimentarea cu apă pentru cei rău-platnici, bun-platnicii nu ar mai fi plătit şi pentru rău-platnici. Pentru că nu au blindat, cei care au instalaţii separate au plătit pentru întregul bloc. Problema este că Asociaţiile spun că nu pot face ele aşa ceva. Conform legii asociaţiilor de proprietar, pot face acest lucru. Noi nu puteam face asta”, ne-a mai spus purtătorul de cuvânt.

Administratorii caută soluţii cu Apă Canal

Apă Canal a mai spus că, în acest moment, este în analiză o soluţie pentru oamenii care şi-au făcut separaţie, astfel încât să poată primi din nou apă potabilă. „Trebuie să vină Asociaţia la noi şi să demonstreze că s-au făcut plăţi către noi pentru cei care sunt pe distribuitor şi să vedem dacă banii au ajuns la noi. Unde s-au făcut plăţi, încercăm să redeschidem apa”, a mai explicat purtătorul de cuvânt, Cornelia Arnăutu.

De asemenea, dacă se face dovada că s-a efectuat plata pentru anumite scări dintr-o asociaţie, acestea pot primi din nou apă. „În cazul Asociaţiei 775, ieri (luni, n.r.) s-a făcut plata pentru două scări, motiv pentru care s-a reluat alimentarea cu apă la cele două scări”, a adăugat aceasta. Doamna Liliana Niculiţă este administratorul Asociaţiei 269, una dintre Asociaţiile cărora Apă Canal le-a sistat furnizarea cu apă potabilă, motiv pentru care, marţi, aceasta s-a dus la Apă Canal să negocieze redeschiderea robinetelor măcar pentru scările unde sunt mai mulţi bun-platnici.

„Am trei-patru scări în care majoritatea locatarilor sunt bun-platnici. Vreau să văd ce pot face pentru ei, măcar, acum, apoi să vedem şi soluţiile de implementat şi pentru ceilalţi. Am şi o scară în care am instalaţie separată, la care sunt branşate 12-13 familii, iar rău-platnicii sunt blindaţi, cu toate acestea, li s-a oprit şi lor apa, odată cu Asociaţia. Eu am fost anunţată în februarie că este posibil să ni se taie apa, dar m-am gândit că vom avea încasări şi vom mai face plăţi”, ne-a spus administratorul Asociaţiei 269, Liliana Niculiţă.


CITEŞTE ŞI: Gălăţeni BUN-PLATNICI prinşi între Apă Canal şi DATORIILE ASOCIAŢIEI: Cu branşamente INDIVIDUALE, dar tot au rămas FĂRĂ APĂ (FOTO)

Citit 10956 ori Ultima modificare Marți, 17 Martie 2015 20:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.