Operă, glasuri excelente, patos, dragoste, dramă siciliană - la Teatrul Muzical!

Operă, glasuri excelente, patos, dragoste, dramă siciliană - la Teatrul Muzical!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Cavaleria Rusticana”, celebra operă într-un act de Pietro Mascagni, se va juca astăzi, 4 aprilie, de la ora 18,00, pe scena Teatrului Muzical „N. Leonard”. Spectacolul este jucat în limba italiană, „limba muzicii de operă”, supratitrat însă în româneşte (live). Regia artistică e semnată de Eleonora Constantinova, mişcarea scenică, de Fănica Lupu. Dirijorul Orchestrei, Mircea Holiartoc. Dirijorul Corului, Daniel Nistor. Plasticianul Gheorghe Andreescu semnează scenografia. E interesantă echipa de artişti care va juca şi cânta.

Madeleine Pascu (în rolul Santuzza) este solistă a Operei Naţionale Bucureşti, cu studii la Siena, Italia, la Lübeck, Germania.

Tânărul tenor Răzvan Săraru (în Turiddu), gălăţeanul de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, participant la cursuri de măiestrie cu Virginia Zeani, Grace Bumbry, Raina Kabaivanska, Tom Krause ş.a., semifinalist la Concursul “Regina Elisabeta” – Buxelles, este câştigător al Marelui Premiu la Concursurile “Ionel Perlea” şi “Paul Constantinescu” şi al Premiului de excelenţă a Uniunii Criticilor şi Muzicologilor din România. A apărut pe scene mari din ţară şi din Austria, Germania, Elveţia, Japonia, Polonia etc. A fost aplaudat „minute în şir” şi în „Carmen” la Festivalul „Leonard” de anul trecut.

Născut la Bălţi, Republica Moldova, Oleg Ionese (Alfio) e solist al Operei Naţionale Române Iaşi, prim-solist al Operei Naţionale Române din Cluj (unde a interpretat şi rolul jucat acum la Galaţi).

Tânăra mezzo-soprană Florentina Soare (Lola), cu mai multe premii naţionale de interpretare, a fost susţinută de Fundaţia Principesa Margareta a României pentru un masterclass în Austria, unde a fost remarcată de soprana Mirella Freni, care a invitat-o gratuit şi la un masterclass în Italia, unde a fost admisa la Academia de Studii Vocale din Vignola.

Soprana Liana Podlovschi (Mama Lucia), de la teatrul gălăţean, este triplă licenţiată - în Pian, Litere  şi Canto, iar acum câţiva ani susţinea un recital pe scena Ateneului Român.

Regizoarea Eleonora Constantinova, absolventă a Conservatorului de stat "N. A. Rimski-Korsakov" din Leningrad, din 1970, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Chişinău, numită Maestru al Artei în ´85 şi Artist al poporului în 2011, câştigătoare a Premiului de Stat, cu turnee în Italia, Marea Britanie şi Spania, venea prima data în România acum peste două decenii, când a montat la Constanţa „Nabuccoo”. La Galaţi a mai montat "Văduva veselă, "Traviata", "Madama Butterfly".

Dirijor al teatrului gălăţean, maestrul Mircea Holiartoc a fost declarat „Omul zilei” de Radio România Cultural, fiind, în ianuarie, primul gălăţean din istorie chemat să dirijeze Orchestra Naţională Radio în deschiderea sesiunii anuale de concerte radio.

Despre text şi pretext

Libretulul operei jucată prima oară în 1890 e semnat de Giovanni Targioni-Tozzeti şi Guido Menasci, după un roman de Giovanni Verga. Verga, autor italian mort în 1922, a fost un scriitor realist,  cunoscut pentru descrierea vieţii în Sicilia cea plină de temperament şi vendette. Cartea sa „Cavalleria rusticana” a fost dramatizată, piesa având succes, iar opera compusă apoi a fost premiată în anul premierei de Editura Muzicală Sonzogno, Milano. Este „unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist”, montat peste tot în lume.

Subiectul, pe scurt: „cherchez la femme!”

Lola se mărită în timp ce iubitul ei Turiddu este plecat în cătănie. Întors din armată, el se consolează cu o altă fată, cu Santuzza, ba chiar jură că o va lua în căsătorie, dar nu o poate uita pe Lola şi se întoarce la ea. Alfio, soţul femeii, află de la iubita geloasă că Turiddu îi dă târcoale. Cei doi se duelează şi finalul îl veţi vedea. Trebuie spus şi că acţiunea operei se petrece în vremea Paştelui, este deci de sezon.

Preţul biletelor este: 21,6 lei şi 10,8 lei cu reducere.


Weekend susţinut la Teatrul Dramatic. O comedie tandră, o viaţă... SF

Citit 1516 ori Ultima modificare Duminică, 05 Aprilie 2015 09:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.