FOTO/ Gălăţenii au luat cu asalt CIMITIRELE, cu o zi înainte de Paştele Blajinilor

FOTO/ Gălăţenii au luat cu asalt CIMITIRELE, cu o zi înainte de Paştele Blajinilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Traficul a fost mult îngreunat, mai ales pentru o zi de duminică * Nu s-au mai făcut grătare la mormânt, dar oamenii au aşteptat destul de mult venirea preoţilor


Deşi, conform tradiţiei, Paştele Blajinilor se sărbătoreşte lunea de după Duminica Tomei (prima după duminica Paştelui), gălăţenii care lucrează au mers încă de ieri în cimitire pentru a împărţi pachete cu mâncare şi vin de sufletul celor plecaţi din această lume. Asta a făcut ca întregul oraş să arate ca un furnicar de oameni şi maşini. Pe străzile care duc spre cimitirele din oraş abia se putea circula, iar şoferii au dat dovadă de mult calm, aşteptând minute în şir în coloanele de maşini formate. Nici pietonii nu s-au lăsat mai prejos şi au împânzit atât trotuarele, cât şi, pe alocuri, o bucată din carosabil.

După ce au parcurs cu greu drumul până la mormintele celor dragi, gălăţenii au început pregătirile pentru a da de pomană. Apoi a fost iar nevoie de multă răbdare în aşteptarea preoţilor care să binecuvânteze mâncarea şi băutura ce urma să fie dată de sufletul morţilor. „Sunt foarte puţini preoţi în cimitir şi suntem nevoiţi să aşteptăm foarte mult. Ar trebui să vină mai mulţi preoţi”, ne-a spus o gălăţeancă.

Până la urmă, credincioşii au trecut şi peste acest inconvenient, conştientizând faptul că preoţii au slujit dis-de-dimineaţă în biserici, iar Paştele Blajinilor este de fapt astăzi.

De departe, cea mai mare pomenire a făcut-o familia lui Ferma Stănescu, fostul bulibaşă al Galaţiului. Cozonaci, ouă roşii şi friptură au acoperit mesele întinse de rudele defunctului. Toate bucatele au fost pregătite cu o seară înainte deoarece autorităţile locale au interzis, şi în acest an, grătarele printre morminte. Mâncarea lor chiar a fost apreciată de cei fără posibilităţi materiale.

Din cimitire nu au lipsit, ca în fiecare an, cerşetorii. Poliţiştii locali au fost însă ochii în patru şi au încercat, pe cât posibil, să îi îndepărteze pe cerşetori de lângă morminte, astfel încât totul să se desfăşoare în mod civilizat. Şi asta deoarece accesul „oficial” al „vânătorilor de împărţeală” a fost restricţionat de autorităţi.

Tot oamenii legii au fost vigilenţi şi la traficul din apropierea cimitirelor, astfel încât gălăţenii să nu aibă motive de ceartă.

Cert este că, după câteva ore de forfotă prin cimitire, după ce toţi gălăţenii prezenţi au aprins lumânări la morminte şi au dat de pomană, spre marea bucurie a cerşetorilor veniţi înarmaţi cu sacoşe pentru a-şi asigura hrana pe câteva zile de acum înainte, liniştea s-a lăsat peste oraş. Pelerinajul de ieri se va repeta însă şi astăzi, când este oficial Paştele Blajinilor.

Autorităţile recomandă multă răbdare şi prudenţă în ceea ce priveşte traficul rutier şi parcarea maşinilor, un veritabil sport extrem, după cum s-a văzut şi ieri.

Citit 4244 ori Ultima modificare Duminică, 19 Aprilie 2015 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.