SPITALELE din Galaţi, EVALUATE de o nouă instituţie

SPITALELE din Galaţi, EVALUATE de o nouă instituţie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este noua instituţie care va acredita spitalele de stat şi alte unităţi sanitare din România. ANMCS a apărut prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), în urma unei hotărâri de Guvern.

"Prin procesul de acreditare a unităţilor sanitare se urmăreşte validarea conformităţii caracteristicilor serviciilor de sănătate prestate de către unităţile sanitare cu standardele de acreditare adoptate de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate”, se arată într-un comunicat de presă publicat de site-ul Executivului.

Noua instituţie va evalua, în vederea acreditării, nu numai spitalele, ci toate unităţile sanitare care sunt definite ca fiind entităţi, cu sau fără personalitate juridică, al căror obiect de activitate îl constituie acordarea asistenţei medicale, la orice nivel al acesteia, se mai arată în respectivul comunicat.

Cum se desfăşoară acreditarea

Pentru acreditarea spitalelor, ANMCS foloseşte o serie de evaluatori specializaţi în domeniul managementului calităţii serviciilor de sănătate. Conducerea ANMCS este cea care stabileşte procedurile, standardele şi metodologia de acreditare a unităţilor sanitare. Pentru acest lucru sunt consultate şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, precum şi alte asociaţii profesionale, ştiinţifice, civice şi patronale, care activează în domeniul medical.

Nouă spitale, doar unul acreditat

În judeţul Galaţi funcţionează în prezent nouă spitale de stat, aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi: Spitalul Judeţean, Spitalul de Copii, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul TBC, Spitalul de Psihiatrie, Maternitatea Bunavestire, Spitalul CFR, Spitalul din Tecuci şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Dintre acestea, doar Spitalul de la Târgu Bujor este singurul care a primit acreditarea CoNAS. Experţii ANMCS vor veni la Galaţi chiar la sfârşitul acestei luni, pentru evaluarea Spitalului Judeţean, în vederea acreditării.

Acreditarea este obligatorie, deoarece va sta la baza decontării serviciilor medicale de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi. Procesul de evaluare a început în anul 2011 şi este programat să se finalizeze, cel puţin teoretic, la sfârşitul lui 2015. Scopul declarat al evaluării este acela de a stabili dacă spitalele le pot oferi bolnavilor servicii medicale la standarde europene. Acest lucru se traduce prin clădiri moderne, aparatură şi echipamente performante, personal calificat şi suficient, medicamente etc.

Determinarea calităţii costă

Pe hârtie, acreditarea înseamnă, pentru bolnavi, garanţia că în respectivul spital sunt asigurate condiţii de calitate în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite. În practică, însă, lucrurile se complică şi devin chiar costisitoare. Taxa pe care trebuie să o plătească spitalele depăşeşte 400 de lei pentru fiecare pat. Pentru că managerii s-au plâns de faptul că această sumă este mult prea mare pentru veniturile spitalelor, CoNAS a stabilit, în urmă cu un an şi jumătate, că banii pot fi plătiţi şi eşalonat.

Citit 2569 ori Ultima modificare Luni, 15 Iunie 2015 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.