ITM Galaţi face CONTROALE pentru a vedea dacă patronii asigură protecţia angajaţilor în zilele caniculare

ITM Galaţi face CONTROALE pentru a vedea dacă patronii asigură protecţia angajaţilor în zilele caniculare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Odată cu instalarea caniculei şi în judeţul nostru, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au început controalele ce vizează respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

"În perioadele cu temperaturi ridicate, ce depăşesc 37 de grade Celsius şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii trebuie să le asigure salariaţilor care lucrează în aer liber mai multe măsuri minimale. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, vorbim despre reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, iar pentru pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată apa minerală necesară, câte doi-patru litri/persoană/schimb, echipamentul individual de protecţie, dar şi duşuri", spune Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.

Patronii trebuie să mai aibă în vedere şi modificarea programului de lucru, în cazul în care se înregistrează o perioadă de mai mult de două zile consecutive de caniculă. În plus, angajatorii sunt obligaţi să le asigure salariaţilor controlul medical periodic şi să le acorde primul ajutor precum şi transportul la unităţile medicale. Cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei.

Citit 1886 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2015 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.