La Damen, „criza este pretext pentru a stoarce salariaţii!”

La Damen, „criza este pretext pentru a stoarce salariaţii!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Modul în care conducerea şantierului abordează problema disponibilizărilor colective stârneşte indignare *

Lipsa de transparenţă de care conducerea şantierului naval Damen Galaţi dă dovadă în chestiunea disponibilizărilor colective şi modul în care sunt trataţi angajaţii din şantierul naval a stârnit reacţii foarte acide din partea cititorilor ziarului „Viaţa liberă”, în urma publicării articolului Disponibilizări cu suspans la Damen Galaţi, luni, 15 iunie.

Iată câteva exemple, mesaje primite pe site-ul „Vieţii libere”. Criza economică este un bun alibi pentru a forţa mâna oamenilor, consideră „didi”: „Această situaţie convine de minune patronilor. Nu au avut niciodată un motiv mai bun de a-şi bate joc de cei care muncesc decât punând pe seama crizei toate mizeriile pe care le fac. Se spune: Nu cereţi salarii mai mari că e criză, nu cereţi condiţii de muncă mai bune că e criza, nu ridicaţi capul din pământ pentru că vă dau afară şi cu criza asta nu se ştie etc. Din păcate şi dacă se va termina criza peste un an, doi sau cine ştie, când noi nu o să aflăm asta. Pentru noi va fi criza mulţi ani de acum înainte…”

La rândul său, „Vasile Ioan” ne scrie: „Şantierul are comenzi, dar ca în toate firmele vor să profite de criză şi să mai câştige ceva pe spatele forţei de muncă. Cum? Foarte simplu: dă o parte din oameni afară iar ceilalţi rămaşi vor trebui să muncească şi în locul celor disponibilizaţi şi asta fără să vadă vreun ban in plus.”

„Sclavi la galere”

Unii dintre cititori recunosc în modul în care sunt trataţi angajaţii din  Damen „modelul” practicat şi în combinatul siderurgic. „Dacă patronii din Damen au văzut că indienii îşi permit să facă orice, ei de ce n-ar face-o? Dai o spaga cuiva, undeva şi gata. Îţi impui legea ta, ce dacă mai sunt şi legile ţării. Se merge pe principiul: «Dă-i încolo  de subdezvoltaţi, românii ăştia. Proşti grămadă. Stau şi rabdă până crapă şi nu zic nimic. Trebuie exploataţi ca sclavii de pe galere...»”, ne scrie „Florinel”. Pe de altă parte, „michiduţă” crede că o soluţie, totuşi, există: „Salariaţii din şantierul naval ar trebui să fie mai uniţi, pentru că meseriile lor sunt căutate în lume. După criză să plecaţi toţi din şantier şi să-i lăsaţi cu buza umflată, aşa cum în trecut au avut curaj colegii voştri care acum lucrează pe bani mulţi în toate şantierele din lume.”

După cum se vede, reacţiile sunt destul de dure, însă şi circumstanţele sunt extrem de tensionate.

După cum „Viaţa liberă” v-a informat, sindicatele din şantierul naval şi conducerea Damen negociază pe tema proiectatelor disponibilizări colective. Sindicatele doresc ca numărul celor ce-şi vor pierde locurile de muncă să fie cât mai mic, iar cei disponibilizaţi să primească plăţi compensatorii. Din păcate, până în prezent negocierile au bătut pasul pe loc, iar soarta angajaţilor este incertă.

Conducerea Damen ne-a declarat „că nu are nimic de comentat” în această privinţă.  În schimb, ne-a parvenit o invitaţie la… o nouă lansare de navă!

Citit 1950 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.