Cărţi la răscruce de drumuri

Cărţi la răscruce de drumuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eminescu a fost comemorat într-un spaţiu inedit: la Euro-Gara CFR Călători * În acest loc funcţionează, de ieri, 15 iunie, Filiala „Grigore Vieru” a bibliotecii judeţene „V.A. Urechia” *

Călătorului îi şade bine cu drumul, dar nu mai puţin adevărat e că drumeţului i-ar sta bine citind o carte. Mai ales dacă se urcă în tren.

Ca să-i ispitească pe cât mai mulţi dintre ei să-şi cumpere bilet pe calea ferată şi să împrumute (gratuit) un volum, Biblioteca „V.A. Urechia” şi-a făcut o filială şi în Euro-Gara CFR Călători. De acum, nu mai ţine scuza „de grăbit ce-am fost, mi-am uitat cartea acasă”…

La alegere: cărţi sau internet

Rafturile cu cărţi şi reviste nou-nouţe, cele câteva computere, dar şi scaunele confortabile şi camerele video de supraveghere (e drept, discrete) au schimbat cu totul aspectul etajului unde, de luni, funcţionează, oficial, filiala „Grigore Vieru”.

În incinta modernei gări a avut loc un dublu eveniment: inaugurarea noii extensii a bibliotecii şi comemorarea lui Eminescu, gazdele fiind directorul bibliotecii, Ilie Zanfir, şi directoarea adjunctă Letiţia Buruiană. Cum altfel să îl omagiezi mai frumos pe Poet decât deschizând porţile către cunoaştere?

Pe cât de pustii erau împrejurimile gării la vremea prânzului, pe atât de animat era etajul. Loc răcoros şi îmbietor la lectură, în care, la inaugurarea filialei, s-au aflat oficialităţi locale (preşedintele CJ Eugen Chebac sau viceprimarul Nicuşor Ciumacenco) şi gălăţeni de toate vârstele, fascinaţi de rafturile neatinse încă şi de ideea inedită a bibliotecii din gară.

„Chef de lectură să ai!”

Simplă participantă, Mihaela Pencea, studentă, ne-a împărtăşit că deschiderea unei biblioteci în clădirea gării i se pare originală, „aştepţi trenul şi te poţi delecta, în plus ai şi acces la internet”. Colegii ei nu îşi aminteau să fi citit vreo carte (sau dacă da, cum se numea) în mersul legănat al vagoanelor.

Mihaela a făcut cunoştinţă, în trenul care o ducea spre Sibiu, cu „Enigma Otiliei”, dar tot ea ne-a spus că „nu contează ce citeşti, ci dacă ai chef de lectură”.

„Eu am fost doar de două ori cu trenul, însă am citit mai mult de două cărţi”, a mărturisit, sorbind din priviri rafturile pline, o domnişoară de 9 ani, Elena, elevă la o şcoală sărbătorită ieri, Nr. 28 „Mihai Eminescu”.

Pentru că nu au ştiut din timp că biblioteca îşi deschide punct de împrumut în gară, călătorii, curioşi, cu bagajele după ei, au aruncat o privire fugară la ceremonia oficială şi pe-aici ţi-e drumul, ca să nu plece trenul fără ei. La manifestarea de ieri n-am aflat însă un lucru: dacă un drumeţ pierde trenul, furat de vreo lectură captivantă, cine îl despăgubeşte?

Programul Filialei nr. 4 „Grigore Vieru”

- Luni, miercuri, vineri: 8,30–16,00.

- Marţi, joi: 12,00–20,00.

- Sâmbătă, duminică, ultima vineri a fiecărei luni calendaristice: închis

- 3.000 de cărţi, CD-uri şi DVD-uri.

- acces la internet, împrumut la domiciliu, consultarea publicaţiilor locale şi naţionale

Noul director al Culturii gălăţene, la inaugurarea din gară

Noul director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Galaţi, Sergiu–Marin Dumitrescu, şi-a făcut prima apariţie în public, în această calitate, ieri, la inaugurarea Filialei nr. 4 „Grigore Vieru” a bibliotecii judeţene.

Deşi s-a aflat în prezidiu, alături de preşedintele CJ, Eugen Chebac, de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, de directorul bibliotecii, Ilie Zanfir, şi de alte câteva persoane, Sergiu Dumitrescu a fost discret, neluând cuvântul.

Citit 812 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.