Iliescu scapă de toate acuzaţiile privind mineriadele, prin decizia din dosarul 13-15 iunie 1990

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ion Iliescu a scăpat de toate acuzaţiile privind mineridele, după ce a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, au declarat surse judiciare pentru NewsIn, care precizează că numele fostului preşedinte mai apare doar tangenţial în dosarul Revoluţiei.

Joi, Parchetul General a anunţat că Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 199 şi că aceeaşi soluţie s-a dat pentru Mihai Chiţac, Victor Stănculescu şi Virgil Măgureanu.

Acuzaţiile de care a scăpat acum fostul preşedinte sunt propagandă pentru război, tratamente neomenoase şi complicitate la tortură.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus, în martie, scoaterea de sub urmărire penală a lui Ion Iliescu tot pentru Mineriada din iunie 1990, dar pentru alte fapte şi anume subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi comunicarea de informaţii false. Totodată, au fost scoşi de sub urmărire penală şi alţi 30 de învinuiţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de subminarea puterii de stat.

Parchetul General a mai dispus, pe 10 octombrie 2008, neînceperea urmăririi penale faţă de Ion Iliescu în legătură cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei prin împuşcare în ziua de 13 şi în noaptea de13-14 iunie 1990. Procurorii l-au considerat vinovat pe Ion Iliescu de eliberarea în forţă a Pieţei Universităţii pe 13 iunie 1990, dar au susţinut că decesele pentru care fostul preşedinte a fost acuzat s-au produs după evacuarea manifestanţilor şi în alte zone, potrivit rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale.

În legătură cu aceste fapte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, în iunie 2008, să restituie la Parchet dosarul în care fostul ministru de interne, Mihai Chiţac, era judecat pentru mineriada din 13 iunie 1990. Aceasta este singurul dosar care se mai află la Parchetul General privind mineriadele. Secţia Parchetelor Militare a finalizat în iulie 2007, dosarul mineriadei din iunie 1990, în care a fost anchetată moartea a patru persoane şi a decis să-i trimită în judecată doar pe fostul ministru de Interne, Mihai Chiţac, şi pe ceilalţi ofiţeri din dosar - generalul Gheorghe Andriţa, şi coloneii de poliţie în rezervă Costea Dumitru şi Constantin Vasile, cauza fiind disjunsă în cazul lui Ion Iliescu. În anchetă a mai fost implicat şi colonelul Călin Traian Ştefan, care a decedat între timp.

Citit 726 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.