Ce RISCĂ firmele care se ocupă cu DESZĂPEZIREA Galaţiului şi nu îşi fac treaba. Anul acesta, şi trotuarele vor fi curăţate mecanic

Ce RISCĂ firmele care se ocupă cu DESZĂPEZIREA Galaţiului şi nu îşi fac treaba. Anul acesta, şi trotuarele vor fi curăţate mecanic
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, a susţinut joi, 15 octombrie, prima sa conferinţă de presă de când a fost numit la şefia serviciului (în urmă cu mai bine de doi ani), pentru a da detalii despre cum se va desfăşura deszăpezirea iarna aceasta.

După cum am anunţat deja, serviciul de deszăpezire va fi împărţit, anul acesta, în două faze de intervenţie. În prima fază, în care zăpada nu va depăşi 7-8 centimetri, va interveni numai Ecosalul, cu utilajele proprii şi cu cele care vor fi închiriate (autocamioane cu lamă şi sărăriţă, sărăriţe, autobasculante, buldoexcavatoare şi bobcaturi). În a doua fază, când cantitatea de zăpadă va fi mai mare, vor interveni firme ce vor fi stabilite în urma licitaţiei care se va încheia pe 10 noiembrie. În această a doua fază, oraşul va fi împărţit pe şase zone şi se va intra concomitent atât pe străzile principale cât şi pe cele secundare (în cartiere). În cea de-a doua fază, Ecosalul se ocupa numai de a şasea zonă. Fiecare zonă este împărţită, la rândul ei, pe trasee, a căror parcurgere să nu depăşească o oră.

Reguli mult mai stricte

Anul acesta, firmele care vor câştiga contractele de deszăpezire a uneia sau a mai multor zone vor trebui să elibereze arterele de zăpadă cu ajutorul unor utilaje dotate cu GPS, pentru a putea fi urmărit modul în care îşi fac treaba. Totodată, în contracte vor fi prevăzute penalităţi pentru fiecare cerinţă pe care firmele nu o respectă. "Încercăm să punem o penalizare pe fiecare situaţie în parte. Trebuia să vii cu zece buldoexcavatoare? Cu câte ai venit ? Cu opt. Te penalizez pentru fiecare dintre cele cu care nu ai venit, cu un cuantum de cinci la sută, să spunem. Penalizările sunt trecute în contract. Ştim cam care e viteza fiecărui utilaj în parte, am pus o viteză medie de 15 kilometri pe oră, cu care se pot deplasa făcând treabă. Dacă nu vor reuşi să îşi facă programele pe care le vom da, iar vom da penalităţi. Vom avea deadline-uri. Va fi un contract mult mai strict", a explicat şeful Ecosal.

Totodată, acesta a anunţat că dacă firmele nu îşi vor respecta contractele, pot de asemenea să le piardă. "Dacă există în contracte un acord cadru şi dacă vor fi mai mulţi licitanţi pe acelaşi pachet, dacă primul nu va reuşi să îşi facă treaba şi se va constata, în decurs de o zi, două, că nu are capacitatea de a duce la bun sfârşit ceea ce s-a obligat să facă, i se va rezilia contractul şi cel care a fost pe locul al doilea va fi desemnat să-l înlocuiască”, a adăugat directorul Ecosal.

Se va interveni şi pe trotuarele arterelor principale

Potrivit şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, se va interveni cu utilaje şi pe trotuare, în zonele cu trafic pietonal intens, pe arterele principale. "Apelăm la terţi pentru achiziţia de bobcaturi. Primăria a mai achiziţionat două bobcaturi, sper să fie livrate până la prima zăpadă. Vom avea, de asemenea, nouă freze pentru trotuare. Sperăm să nu mai existe probleme, iar aliniamentele stradale importante să fie curăţate de zăpadă şi să se poată merge în siguranţă", a declarat şeful Ecosal.

Întrebat, dacă la deszăpezire trotuarelor, vor fi folosiţi şi beneficiarii Legii 416, directorul a explicat că acest lucru nu intră în atribuţiile Ecosal, dar că va cere Primăriei să ia în calcul folosirea acestora la deszăpezirea manuală. "Ce putem noi folosi acum sunt oamenii trimişi la noi pentru muncă în folosul comunităţii", a mai spus şeful Serviciului Public Ecosal.

În acest moment, pentru activitatea de deszăpezire a carosabilului, Ecosal are la dispoziţie cinci sărăriţe, 11-14 tractoare cu lamă şi perie şi cinci încărcătoare frontale. Potrivit lui Pucheanu, chiar dacă Ecosal a mai solicitat Primăriei să achiziţioneze patru sărăriţe noi şi trei-patru freze de zăpadă de capacitate mare pentru aruncarea zăpezii, nu se ştie când vor sosi acestea. În acelaşi timp, pentru ca sărăriţele să nu se mai plimbe goale prin oraş, urmează ca Primăria împreună cu Ecosal să stabilească patru puncte fixe de încărcare a sării.

Citit 1629 ori Ultima modificare Joi, 15 Octombrie 2015 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.