Ce RISCĂ firmele care se ocupă cu DESZĂPEZIREA Galaţiului şi nu îşi fac treaba. Anul acesta, şi trotuarele vor fi curăţate mecanic

Ce RISCĂ firmele care se ocupă cu DESZĂPEZIREA Galaţiului şi nu îşi fac treaba. Anul acesta, şi trotuarele vor fi curăţate mecanic
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, a susţinut joi, 15 octombrie, prima sa conferinţă de presă de când a fost numit la şefia serviciului (în urmă cu mai bine de doi ani), pentru a da detalii despre cum se va desfăşura deszăpezirea iarna aceasta.

După cum am anunţat deja, serviciul de deszăpezire va fi împărţit, anul acesta, în două faze de intervenţie. În prima fază, în care zăpada nu va depăşi 7-8 centimetri, va interveni numai Ecosalul, cu utilajele proprii şi cu cele care vor fi închiriate (autocamioane cu lamă şi sărăriţă, sărăriţe, autobasculante, buldoexcavatoare şi bobcaturi). În a doua fază, când cantitatea de zăpadă va fi mai mare, vor interveni firme ce vor fi stabilite în urma licitaţiei care se va încheia pe 10 noiembrie. În această a doua fază, oraşul va fi împărţit pe şase zone şi se va intra concomitent atât pe străzile principale cât şi pe cele secundare (în cartiere). În cea de-a doua fază, Ecosalul se ocupa numai de a şasea zonă. Fiecare zonă este împărţită, la rândul ei, pe trasee, a căror parcurgere să nu depăşească o oră.

Reguli mult mai stricte

Anul acesta, firmele care vor câştiga contractele de deszăpezire a uneia sau a mai multor zone vor trebui să elibereze arterele de zăpadă cu ajutorul unor utilaje dotate cu GPS, pentru a putea fi urmărit modul în care îşi fac treaba. Totodată, în contracte vor fi prevăzute penalităţi pentru fiecare cerinţă pe care firmele nu o respectă. "Încercăm să punem o penalizare pe fiecare situaţie în parte. Trebuia să vii cu zece buldoexcavatoare? Cu câte ai venit ? Cu opt. Te penalizez pentru fiecare dintre cele cu care nu ai venit, cu un cuantum de cinci la sută, să spunem. Penalizările sunt trecute în contract. Ştim cam care e viteza fiecărui utilaj în parte, am pus o viteză medie de 15 kilometri pe oră, cu care se pot deplasa făcând treabă. Dacă nu vor reuşi să îşi facă programele pe care le vom da, iar vom da penalităţi. Vom avea deadline-uri. Va fi un contract mult mai strict", a explicat şeful Ecosal.

Totodată, acesta a anunţat că dacă firmele nu îşi vor respecta contractele, pot de asemenea să le piardă. "Dacă există în contracte un acord cadru şi dacă vor fi mai mulţi licitanţi pe acelaşi pachet, dacă primul nu va reuşi să îşi facă treaba şi se va constata, în decurs de o zi, două, că nu are capacitatea de a duce la bun sfârşit ceea ce s-a obligat să facă, i se va rezilia contractul şi cel care a fost pe locul al doilea va fi desemnat să-l înlocuiască”, a adăugat directorul Ecosal.

Se va interveni şi pe trotuarele arterelor principale

Potrivit şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, se va interveni cu utilaje şi pe trotuare, în zonele cu trafic pietonal intens, pe arterele principale. "Apelăm la terţi pentru achiziţia de bobcaturi. Primăria a mai achiziţionat două bobcaturi, sper să fie livrate până la prima zăpadă. Vom avea, de asemenea, nouă freze pentru trotuare. Sperăm să nu mai existe probleme, iar aliniamentele stradale importante să fie curăţate de zăpadă şi să se poată merge în siguranţă", a declarat şeful Ecosal.

Întrebat, dacă la deszăpezire trotuarelor, vor fi folosiţi şi beneficiarii Legii 416, directorul a explicat că acest lucru nu intră în atribuţiile Ecosal, dar că va cere Primăriei să ia în calcul folosirea acestora la deszăpezirea manuală. "Ce putem noi folosi acum sunt oamenii trimişi la noi pentru muncă în folosul comunităţii", a mai spus şeful Serviciului Public Ecosal.

În acest moment, pentru activitatea de deszăpezire a carosabilului, Ecosal are la dispoziţie cinci sărăriţe, 11-14 tractoare cu lamă şi perie şi cinci încărcătoare frontale. Potrivit lui Pucheanu, chiar dacă Ecosal a mai solicitat Primăriei să achiziţioneze patru sărăriţe noi şi trei-patru freze de zăpadă de capacitate mare pentru aruncarea zăpezii, nu se ştie când vor sosi acestea. În acelaşi timp, pentru ca sărăriţele să nu se mai plimbe goale prin oraş, urmează ca Primăria împreună cu Ecosal să stabilească patru puncte fixe de încărcare a sării.

Citit 1543 ori Ultima modificare Joi, 15 Octombrie 2015 18:42

5 comentarii

 • postat de Gigel
  Vineri, 16 Octombrie 2015 20:49
  89.136.5.***
  @ Cetatean:
  Care curti ale oamenilor? Cred ca te referi la spatiile verzi din fata blocurilor. Zonele respective reprezinta domeniu public. Prea multi v-ati improprietarit pe zonele respective. Unde ai fi vrut sa fie dusa asemenea cantitate de zapada. Daca ar fi fost carata, ai fi comentat acum ca a costat prea mult....
  Sunt sigur ca la momentul respectiv, tot din fata calculatorului ai petrecut deszapezirea si nu din strada sau din fata blocului, acolo unde spiritul civic ar fi trebuit sa-ti dicteze sa fii....
  1
  0
  Raportează
 • postat de CETATEAN
  Vineri, 16 Octombrie 2015 17:10
  78.97.254.***
  Risca exact o branza, firmell respective fiind conduse de simpatizanti ai celor de la primarie care LE-A OFERIT PE TAVA CONTRACTELE SI CARE SE VOR SCUZA LA FEL CA ANII PRECEDENTI CA, I-A SURPRINS IARNA NEPREGATITI. AMINTITI-VA CUM AU STAT TROIENELL DE ZAPADA ANUL TRECUT, CUM S-A IMPINS ZAPADA PESTE GARDURILE OAMENILOR SI IN PARCARI DE NU MAI AVEAI LOC DE UN CARUT DARAMITE DE O MASINA. DORESC SA FIE ADEVARAT CE SUSTIN ACESTI INCOMPETENTI.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Iubitor de GL
  Vineri, 16 Octombrie 2015 11:29
  81.12.149.***
  Întrebări pentru dl Pucheanu:
  1. Ce se va întîmpla cu celelalte trotuare secundare din cartierele de locuinţe unde cetăţenii vor circula de fapt mai des pe timp de iarnă?
  2. Unde se va aduna zăpada ninsorită în cursul acestor deszăpeziri? Tot pe marginea drumurilor? Există vreo strategie de depozitare a zăpezii dacă vor fi ninsori ambundente?
  3. S-a cerut achiziţionarea de utilaje speciale de absorbţie a zăpezii (cu freză) direct în benă pentru a fi dusă în afara oraşului în mod operativ (aşa cum se procedează în ţări civilizate)?
  4. În contractele de deszăpezire cu terţii s-au prevăzut clauze de recuperare a prejudiciilor în cazul deteriorării mobilierului urban sau a bordurilor de către utilajele de deszăpezire?
  5. Dacă şi la sfârşitul acestei ierni ne va prinde primăvara cu zăpezi murdare în oraş şi cu rahaţi de cîine pe zăpadă, vă veţi da demisia?
  6. Când veţi face o conferinţă de presă legată şi de situaţia strângerii câinilor comunitari din oraşul nostru?
  1
  7
  Raportează
 • postat de x
  Vineri, 16 Octombrie 2015 09:13
  92.251.25.***
  Firmele alelante isi intra in atributii de la 7-8 cm grosime zapada?
  Pai cite astfel de ninsori avem intro iarna? Nu cred ca mai mult de 3; hai 4.
  Deci "licitatia" iarasi a fost de ochii lumii, ca unii sa primeasca banii, iar cetatenii sa beneficieze-NU de acest (de)serviciu public.
  4
  1
  Raportează
 • postat de un galatean de patru generatii
  Vineri, 16 Octombrie 2015 07:42
  5.13.201.***
  Vor fi curatate si trotuarele ? Doamne ajuta! Poate le strica definitiv si la primavara sunt obligati sa le repare. . Sau este vorba de trotoarele din fata primariei. Daca este asa atunci: BRAVO!
  3
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.