Scrisoare deschisă către ministrul Bănicioiu şi secretarul de stat Arafat: „Lipsa dumneavoastră de reacţie echivalează cu premeditarea”

Scrisoare deschisă către ministrul Bănicioiu şi secretarul de stat Arafat: „Lipsa dumneavoastră de reacţie echivalează cu premeditarea”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Printr-o scrisoare deschisă, ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat Raed Arafat sunt rugaţi să ceară urgent sprijin internaţional pentru victimele care au supravieţuit tragediei de la Colectiv. „Situaţia este dramatică şi dumneavoastră ştiţi acest lucru. Nu se poate gestiona o urgenţă medicală de asemenea amploare cu dotările şi capacitatea spitalelor din România, în acest moment. Lipsa dumneavoastră de reacţie echivalează cu premeditarea. Sunt oameni în stare critică sau la un pas de ea. Credem că aveţi, în acest moment, destule informaţii încât să ştiţi că, în situaţia în care nu cereţi ajutor extern în mod răspicat, acum, numărul victimelor va creşte considerabil în următoarele zile", se arată în scrisoarea semnată de şapte organizaţii nonguvernamentale şi de românii din instituţiile europene şi din opt state europene.

"Vă rugăm să cereţi ministerelor sănătăţii din statele-membre sprijin pentru preluarea pacienţilor care pot fi transportaţi. Cereţi ajutor uman şi material pentru cei din ţară. Cereţi transfer, echipe de medici, echipament medical şi redactaţi scrisori oficiale către spitalele cu secţii specializate din Europa", se arată în scrisoare. Semnatarii subliniază că există, chiar în acest moment, clinici dispuse să ajute, care aşteaptă să fie solicitate, iar altele, foarte multe, nici nu ştiu de această dramă.   

"Fiecare minut pe care îl pierdeţi înseamnă vieţi omeneşti. Aveţi datoria de a încerca să le salvaţi. Sunteţi în poziţia de ajuta aceşti oameni în mod direct, nimeni nu o poate face în locul dumneavoastră. Iar mai presus de orice obligaţie politică, sunteţi medici. Aţi depus un jurământ. Asta, înainte de toate, ar trebui să vă determine să reacţionaţi, până nu este mult prea târziu, pentru că târziu este deja", se arată în scrisoarea deschisă.

Documentul este semnat de români din instituţiile europene, membri ai comunităţilor româneşti din Belgia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Irlanda, Marea Britanie şi de către organizaţiile non-guvernamentale: Expert Forum, Freedom House, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate ((ARCEN)), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul pentru Resurse Civice (CRC), Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE), Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH).

Citit 3249 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2015 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.