Drepturi pentru românii-vlahi din Timoc

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Minorităţi nerespectate - Românii-vlahi, bulgarii sau albanezii din Serbia locuiesc în regiuni în care drepturile minorităţilor nu sunt respectate şi unde este necesară o acţiune mai eficientă şi un angajament mai puternic din partea autorităţilor din Serbia, se arată într-un document al comisiei de resort a Consiliului Europei.  În document se cere ca sistemul juridic să gestioneze cu mai multă eficienţă actele de discriminare împotriva minorităţilor, iar autorităţile locale să intensifice dialogul intercultural din ţară. În Serbia, în zona Timocului, sunt aproximativ 300.000 de romani/vlahi care nu au şcoli, biserici, instituţii culturale, mijloace mass-media şi care sunt supuşi unei puternice presiuni asimilaţioniste.

* Deputat al Diasporei, se bate pentru învăţământul în limba maghiară - După cum bine ştim, anul de graţie 2008 a adus pentru românii din afara graniţelor posibilitatea istorică de a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul României. Votul uninominal şi redistribuirea voturilor pe colegiile uninominale, după algoritme politice, a dus însă la aberaţia maximă ce nu cred că mai există în vreun legislativ: deputatul 1,97%! Pe numele său real Koto Iosef şi reprezentând UDMR-ul, acesta şi-a asigurat un loc călduţ în fotoliul de deputat, ocupându-se de câteva luni încoace de ce ştie dânsul mai bine: lobby pentru învăţământul în limba maghiară, românii din Colegiul 4 pe care îi reprezintă fiindu-i aduşi accidental în atenţie, cu ocazia alegerilor europarlamentare din 7 iunie.

* Sprijin pentru recunoaşterea Episcopiei Spaniei - Ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual, a precizat în cadrul unei întâlniri avute joi, 25 iunie, la Reşedinţa Patriarhală, cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, că va face demersuri pe lângă autorităţile spaniole pentru recunoaşterea oficială a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu reşedinţa la Madrid, ţinând cont şi de faptul că românii reprezintă una dintre cele mai importante comunităţi străine din această ţară.

* ACASĂ – numărul 43 - Ziarul canadienilor români din Toronto - ACASĂ - numărul 43 a apărut şi se află în distribuţie. "Anunţăm cititorii că echipa ACASĂ se va afla în vacanţă toată luna iulie şi vom reveni, în august, cu forţe proaspete şi poveşti de călătorie", transmite Magdalena Manea, editorul publicaţiei.

* Consulatul itinerant – la final - Consulatul General al României la Bilbao a avut în lunile mai şi iunie un program adaptat al "Consulatului itinerant". Astăzi, 27 iunie, acesta revine la Bilbao, Calle Padre Lojendio nr. 2 (Centro Cultural Ignacio Ellacuria), program 10:00 - 13:00.

Citit 611 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.