Filiala S-E va avea reprezentanţe la Bucureşti şi Brăila
Foto: Foto: Victor Cilincă

Filiala S-E va avea reprezentanţe la Bucureşti şi Brăila
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Luni, 14 decembrie, la ceas de seară potrivit literaturii, a avut loc ultima întrunire din acest an a membrilor Filialei S-E a Uniunii Scriitorilor din România. La sediul din str. Labirint nr. 1, preşedintele filialei, poetul Corneliu Antoniu,  a adus noutăţi de ultimă oră de la conducerea naţională a Uniunii privind organizarea asociaţiei în aceste vremuri grele din punct de vedere economic şi moral, cu greutăţi în apariţia celor opt reviste ale USR şi a celor 15 care mai apar sub egida Uniunii. De asemenea, poetul gălăţean  a militat, în vorbele sale, pentru solidaritate de breaslă.

Vestea bună este că au fost admişi încă cinci membri noi în cadrul filialei noastre dunărene, dintr-o propunere mult mai largă făcută de filială, care recomandase nu mai puţini de 15  scriitori dunăreni care merită din plin recunoaşterea şi prin primirea în Uniune. Chiar şi aşa, numărul mare de noi primiri la noi – cinci, faţă de una de la Constanţa sau trei de la Cuj, l-a făcut chiar şi pe preşedintele USR, criticul literar Nicolae Manolescu, să-l întrebe în glumă pe preşedintele gălăţean, după aflarea deciziei comisiei de admitere: „Mai poţi?…”

Cinci scriitori de aici şi din ţară

Iată şi numele celor intraţi acum în filială, care au şi primit luni seară carnetele de membru nou-nouţe. Criticul şi profesorul brăilean Dumitru Anghel. Cunoscuta poetă constănţeancă, debutată în volum la Cluj, Silvia Bitere. Traducătoarea gălăţeancă de şi din limba lui Voltaire, tălmăcitoare pentru poezie, roman şi teatru, prof. univ. dr. Carmen Andrei, de la Literele Universităţii „Dunărea de Jos”, publicistă şi editoare. Poetul Liviu Vişan, din Capitală, care îi fusese iniţial prezentat preşedintelui gălăţean de un prieten, George Astaloş, dramaturgul român din Paris care ne-a părăsit anul trecut, iar brăileanul Dumitru Anghel a semnat prefaţa ultimului volum al bucureşteanului. Tot din Bucureşti, prof. dr. Dorin Uritescu, baladist şi recunoscut cercetător lingvist, distins cu Meritul Academic, implicat, printre altele, în realizarea Atlasului  lingvistic român, profesor universitar remarcat în străinătate, unde a fost şi foarte publicat, şi prezent des printre scriitorii gălăţeni. După cum se vede, nu numai Capitala este capitală atunci când e vorba să adune scriitori. Mai este de observat  şi atragerea acum a unor nume de calitate deja confirmată din mediul academic.

Filiala are acum 61 de membri din Galaţi, Brăila, dar şi din Bucureşti, Focşani, Bacău etc. şi, pentru că statutul Uniunii prevede înfiinţarea de reprezentanţe de filiale în localităţile unde au cel puţin 11 membri, iată că, începând din ianuarie, Filiala S-E va avea şi două reprezentanţe, nu una: în Capitală, condusă de poetul Constantin Kapitza, şi la Brăila, păstorită de scriitorul şi filosoful Vasile Datcu.

Am mai aflat că, în iunie, tradiţionala întâlnire a reprezentanţilor din câte două filiale, la un concurs de creaţie poetică organizat în deplasare undeva peste hotare, va fi înlocuită cu o întâlnire a tuturor filialelor, la Neptun, fiecare reprezentată de trei poeţi. S-a mai vorbit despre greutăţile întreţinerii unor activităţi culturale, dar şi de faptul că la Galaţi filiala are un sediu cum nici Bucureştiul nu mai are, doar Iaşiul şi Clujul mai având sedii, mai modeste însă. 

Moment de reculegere pentru criticul Viorel Ştefănescu

Întrunirea a început cu un moment de reculegere pentru regretatul critic literar Viorel Ştefănescu şi a continuat cu un pelerinaj la Biserica „Trei Ierarhi”, la căpătâiul celui dispărut în noaptea de 13 decembrie. Fundaţia Culturală Antares, condusă de poetul Antoniu, pregăteşte deja un volum antologic dedicat criticului care, spunea preşedintele filialei, a fost o „personalitate marcantă a culturii gălăţene şi nu numai, s-a bucurat de aprecieri elogioase din partea unor importanţi oameni de cultură contemporani, obţinând numeroase premii şi recunoaşteri oficiale. A obţinut premiul de critică şi premiul Opera Omnia al USR filiala Sud-Est. Dispariţia sa este o mare pierdere pentru cultura gălăţeană şi motivul unei întristări profunde şi dureroase pentru cei care l-au cunoscut şi apreciat”.

Citit 1030 ori Ultima modificare Joi, 17 Decembrie 2015 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.