Grevă japoneză la puşcărie

Grevă japoneză la puşcărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

223 de gardieni din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au declanşat ieri, 30 iunie, o grevă de tip japonez încercând astfel să atragă atenţia faţă de subfinanţarea sistemului, dar şi pentru că diverse sporuri le-au fost tăiate, asta deşi lucrează în condiţii dificile şi sunt expuşi multor riscuri.

Potrivit declaraţiilor liderului Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) agentul şef principal Radu Hilohi (foto 1), protestul a fost iniţiat la nivel naţional ca urmare a faptului că în ultimii ani s-au luat decizii privind reducerea anumitor sporuri.

"Angajaţii din Penitenciarul de la Galaţi au pierdut atât primele pe care le primeau de 1 Decembrie şi de 29 Iunie – Ziua lucrătorilor în penitenciare. În plus, legislaţia actuală nu-i protejează pe lucrătorii din penitenciare. La Galaţi s-au înregistrat cazuri în care grupări mafiote s-au răzbunat pe gardieni, vandalizânu-le autovehiculele sau ameninţându-le viaţa", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul SNLP din Penitenciarul Galaţi, Radu Hilohi.

Sindicalistul a mai precizat că şi personalul actual este insuficient şi că pe timp de noapte un gardian supraveghează 120 de deţinuţi în condiţiile în care normele europene prevăd un gardian la 12 deţinuţi.

În plus, reprezentantul lucrătorilor din Penitenciarul Galaţi a mai spus că aceasta este prima acţiune de acest fel şi că sindicatele vor iniţia noi proteste dacă cererile nu le vor fi ascultate. "Urmează o pichetare a Ministerului Justiţiei şi o grevă de avertisment, iar dacă cererile noastre vor rămâne fără ecou vom declanşa o grevă generală la nivel naţional", a mai spus Hilohe.

Datorii cu zăbrele

Protestul gardienilor a scos însă la iveală alte problemele grave din sistem. Potrivit şefului Penitenciarului Galaţi, Nicolae Burlibaşa (foto 2),  Penitenciarul are datorii şi nu a reuşit deocamdată să identifice resurse financiare pentru achitarea acestora şi nu este exclus ca furnizorii să oprească livrarea utilităţilor şi a hranei pentru deţinuţi.

"Sunt plătite datoriile către furnizorii de utilităţi până la 1 aprilie, ca urmare a unei realocări bugetare de la ANP. Aşteptăm şi alte realocări bugetare, astfel încât activitatea să nu fie afectată. Suntem într-o profundă criză economică, iar lucrurile ţin de administrarea bugetului la nivel central, la Ministerul de Finanţe, la cel de Justiţie, şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Suntem abia ultima verigă din acest sistem”.

„Există riscul să rămânem fără utilităţi, câtă vreme suntem în imposibilitatea de a achita datoriile pe care le avem. Până în prezent am reuşit să evităm situaţii neplăcute şi am stabilit o comunicare bună cu furnizorii pe care încercăm să-i convingem de buna noastră credinţă. În acelaşi timp nu suntem singurii debitori, sunt şi alţi aflaţi în această situaţie, dar un risc există", a declarat Nicolae Burlibaşa, şeful Penitenciarului din Galaţi.

Potrivit acestuia, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi are datorii aferente lunilor mai şi iunie de 40.666 lei la Distrigaz, 33.289 lei la Apaterm şi 52.426 lei la Electrica. Acestora li se adaugă datoria de 173.000 lei la furnizorii de alimente.

Citit 817 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.