Galaţi - Tg. Bujor - Bârlad, „linia morţii”. 11 persoane şi-au PIERDUT VIAŢA pe calea ferată

Galaţi - Tg. Bujor - Bârlad, „linia morţii”. 11 persoane şi-au PIERDUT VIAŢA pe calea ferată
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Linia ferată de pe ruta Galaţi - Tg. Bujor - Bârlad este considerată cea mai periculoasă din judeţ, din cauza numărului mare de tragedii petrecute în ultimii ani


Accidentele şi nu de puţine ori sinuciderile marchează anual zeci de porţiuni de cale ferată din ţară, evenimentele feroviare determinate, în primul rând, de neglijenţă sau de ignorarea semnalizării specifice având particularităţi care le înscriu în categoria celor de o gravitate deosebită.

În judeţul Galaţi, "linia neagră" din punct de vedere al riscurilor de accident feroviar este cea de pe ruta Galaţi - Tg. Bujor - Bârlad, cunoscută specialiştilor drept "relaţia 703". La trecerile situate la nivel cu calea ferată au avut loc, în ultimii doi ani, zeci de evenimente în care au fost implicaţi, pe de o parte, oameni, maşini sau animale, şi trenuri, de partea cealaltă. În 11 situaţii, tot atâtea persoane şi-au pierdut viaţa.

De-a valma în calea trenului

Comparativ cu 2015, anul 2014 a fost mai negru la capitolul tragedii pe ruta sus-menţionată. Şase oameni au murit, după ce au fost loviţi de tren. Dintre aceştia, doar unul a fost victima propriei decizii de a renunţa la viaţă. Celelalte cinci persoane au murit din neatenţie, spun poliţiştii, pentru că au nimerit în calea trenului sau au fost în maşini lovite de garniturile feroviare.

Animalele lăsate nesupravegheate par să fie şi ele o caracteristică a zonei de est a judeţului, opt evenimente feroviare având loc din cauza necuvântătoarelor care au traversat linia ferată prin calea trenului. De 15 ori, poliţiştii de la Transporturi le-au dat amenzi proprietarilor de animale care au periclitat circulaţia trenurilor, dar sancţiunile pecuniare la ţară au avut cam acelaşi efect ca un minut de ploaie într-o vară secetoasă.

Nici şoferii nu au stat mai bine la respectarea regulilor rutiere privind traversarea liniilor de cale ferată, patru accidente în care au fost implicate maşini şi trenuri având loc, în 2014, la Tecuci, Băleni şi Tg. Bujor.

"În judeţul Galaţi sunt 84 de treceri la nivel cu calea ferată, cele mai multe evenimente înregistrate pe astfel de sectoare fiind raportate pe linia Galaţi - Tg. Bujor - Bârlad. Cauza principală constatată de noi este neatenţia şi nicidecum lipsa semnalizării, deoarece la orice suspiciune de furt sau distrugere au loc revizii imediate şi reparaţiile se fac pe loc", afirmă comisar şef Ştefan Constandache, şeful Biroului Transporturi Galaţi.

Dovadă că relele năravuri se uită greu sau deloc, şi vorbim aici de "neatenţie", stă faptul că nici anul 2015 nu a fost deloc sărac în tragedii pe calea ferată menţionată. Cinci morţi au fost număraţi pe ruta cu pricina, doi dintre ei fiind catalogaţi drept sinucigaşi. În şapte situaţii, evenimentele feroviare au fost cauzate de animale lăsate nesupravegheate, iar cinci persoane au avut de suferit în urma a două accidente petrecute din neatenţia conducătorilor auto.

Singurele măsuri ce pot fi luate pentru prevenirea şi atenţionarea localnicilor în zona feroviară o constituie controalele inopinate şi amenzile, atunci când se constată încălcări flagrante ale regulilor de deplasare. Poliţiştii le atrag atenţia, mai cu seamă celor „arşi” la buzunar, că, dacă o amendă nu înseamnă decât nişte bani, câteva secunde de atenţie pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Citit 9723 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Decembrie 2015 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.