Ei sunt oamenii care ne scapă de bombe. Sute de proiectile au trecut prin mâinile lor în 2015

Ei sunt oamenii care ne scapă de bombe. Sute de proiectile au trecut prin mâinile lor în 2015
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Trei specialiști formează echipa de pirotehniști cu care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați își îndeplinește misiunile de protecție civilă, în speță de ”recoltare” a proiectilelor neexplodate de pe raza județului.  Pirotehniștii, pentru care o greșeală oricât de mică în activitate, ar putea echivala cu un dezastru, sunt Alin Ion, un maistru militar clasa a-I-a cu funcţie de şef al echipei, plt.adj.şef Culiţă Lefter şi cel care coordonează toate misiunile de asanare a teritoriului şi neutralizare a muniţiilor şi explozivilor neexplodate, căpitanul Cătălin Diţu. În cursul anului trecut, cei trei specialiști ai ISU Galați au trecut printre degete sute de proiectile pe care le-au găsit pe raza județului. În cadrul a 56 de misiuni de cercetare, identificare şi transportul muniţiei neexplodate din timpul conflictelor militare, au ridicat 44 proiectile, două grenade ofensive, opt grenade defensive, două bombe de artilerie, patru bombe de aviaţie, o mină antitanc, două mine antipersonal, 304 cartuşe şi șase alte tipuri de muniţii.

”Pentru distrugerea controlată a muniției descoperite și ridicate de pe raza județului, echipa pirotehnică a organizat, în 2015, nouă misiuni de distrugere. Au fost asanate 31 proiectile, nouă grenade defensive, două bombe de artilerie, cinci bombe de aviaţie, 1.254 cartuşe şi 7.180 alte muniţii”, explică mr. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Sfaturile pirotehniștilor:

Pentru ca muniția neexplodată să ajungă să fie ridicată în siguranță și distrusă controlat, evitându-se astfel tragedii, pirotehniștii ne îndrumă să urmăm o serie de pași simpli dacă se întâmplă să dăm peste vreun astfel de proiectil, mare sau mic.

- nu atingeți munițiile cu mâna sau alte obiecte;

- nu loviți și nu mișcați muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

- nu introduceți muniţiilor în foc;

- nu demontați focoasele sau alte părţi componente;

- nu le lăsați la îndemâna copiilor;

- nu ridicați muniția, nu o transportați și nu o introduceți în încăperi sau locuințe.  

Oricare încălcare a acestor reguli poate declanşa explozia muniției!

Cetăţenii care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, trebuie să apeleze imediat numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe imediat organele autorităţilor locale - primărie, poliţie, pompieri, unităţile militare apropiate.

 

Citit 1551 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Februarie 2016 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.