* Asta în ciuda faptului că ANIF a pompat cantităţi uriaşe de apă în sistem * „Multă lipsă de interes”, spune Aurel Zamfir, directorul Sucursalei Teritoriale Moldova Sud a ANIF * Unii s-au obişnuit să irige doar pe hârtie, pentru a pune mâna pe subvenţiile de la stat *
În ultimele zile a plouat destul de bine pe cea mai mare parte a teritoriului judeţului Galaţi, aşa că nu putem vorbi de secetă, cu excepţia unui areal restrâns din partea de est a judeţului. Chiar dacă, pentru moment, irigaţiile nu mai sunt „prioritatea zero”, nu putem să nu constatăm că, până să vină ploile, situaţia a fost dezastruoasă la Galaţi în privinţa aplicării udărilor. Dar să vedem ce spun cifrele.
De ce-aţi contractat dacă nu irigaţi?!
Dacă studiezi cifrele privind irigaţiile la Galaţi ai un uşor sentiment că s-a întors Ceauşescu. Spunem acest lucru deoarece deşi fermierii (mai precis organizaţiile de utilizatori de apă pentru irigaţii – OUAI) au contractat cu ANIF o suprafaţă uriaşă pentru irigaţii – 92.388 ha, în realitate au dat apă pe numai un sfert din teren.
Firesc, ne-am pus întrebarea de ce s-au încheiat aceste contracte dacă, de fapt, nu se irigă. Răspunsul e simplu: pentru că altfel nu se puteau încasa, în avans, subvenţiile de la stat.
Iar concluzia pe care am tras-o, în urma unor atente investigaţii, ne-a lăsat mască: din păcate, irigaţiile au ajuns o vacă de muls pentru unii, care s-au obişnuit, an de an, să încaseze în mod fraudulos subvenţii pentru irigaţii fictive.
Avem informaţii (deocamdată neconfirmate oficial – dar aşteptăm o anchetă a autorităţilor!) că în anii precedenţi au fost încheiate contracte de furnizare a apei pentru irigat pe suprafeţe unde instalaţiile subterane nici măcar nu mai există.
S-au tăiat facturi pentru o apă inexistentă şi, pe baza acestora, s-au încasat subvenţii pentru apă, energie, paza sistemului şi reparaţii. Se pare că avem de-a face cu o fraudă de proporţii dar, repetăm, aşteptăm o anchetă oficială în acest sens.
18 din 48 de OUAI-uri au lăsat baltă irigaţiile
Cum arătam mai înainte, deşi s-au contractat pentru irigaţii peste 92.000 de hectare, s-a dat apă doar pe 23.013 ha. Asta în ciuda faptului că, până în urmă cu câteva zile, judeţul a fost sub apăsarea unei secete cumplite, iar Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a pompat în canale şi în conductele magistrale cantităţi uriaşe de apă.
Potrivit unui raport prezentat recent de Sucursala Moldova Sud a ANIF, din cele 48 de OUAI-uri din judeţul Galaţi (organizaţii constituite cu scopul expres de a gestiona irigaţiile, scop în care primesc subvenţii importante de la stat), 18 nu s-au prezentat la ultima programare pentru udări (vorbim de data de 15 iunie, când pământul şi culturile erau arse de secetă).
Să le şi amintim: Independenţa Dunăre, Lozova, Smârdan, Iveşti Plot 61, Negrea, Lupele, Umbrăreşti Plot 49, Racord Suhurlui,Vlaşca Prut, Folteşti Prut 3, Ceres Stoicani, Ceres Folteşti, Bălţatu, Tămăoani Plot SPP9,Tămăoani Plot SRP/SPP6, Bohotin (la sediul Galaţi Sud şi Drăgăneşti) şi Rotunda.
„Cauzele neprezentării OUAI-urilor la programarea săptămânală a udărilor sunt: lipsa de interes din partea unor OUAI-uri (Lozova şi Negrea) de a iriga, cu toate că pe canalele de aducţiune s-a introdus apă din 20 mai până la staţiile de punere sub presiune predate la acestea; lipsa fondurilor pentru repararea amenajărilor interioare preluate de la ANIF (Independenţa Siret, Independenţa Dunăre, Vlaşca Prut , Lupele); lipsa echipament de udare pentru aplicarea udărilor (N.R.: la nivel de judeţ suprafaţa contractată este acoperită cu echipament de udare doar pe 35 la sută)”, se precizează în amintitul raport.
„Am dat apă tuturor, dar numai unii au folosit-o!”
Inginerul Aurel Zamfir, directorul Sucursalei Moldova Sud a ANIF, declară că nu au fost niciun fel de probleme cu furnizarea apei. „ANIF, prin unităţile de administrare Galaţi Sud şi Galaţi Nord, a onorat în totalitate comenzile de apă ale OUAI-urilor. Menţionăm că pentru săptămâna în curs, s-au programat doar 5.401 hectare, cu un ritm zilnic de 771 hectare pe zi, cu mult sub capacitatea ANIF de a livra apă, de circa 4.000 hectare pe zi”, declară Zamfir.
Aşadar, lucrurile sunt departe de a fi limpezi în ceea ce priveşte irigaţiile. Un singur lucru e cert: culturile se usucă pe câmp iar apa trece prin canale degeaba. De ce se întâmplă acest lucru bizar - şi în urma căruia se risipesc zilnic sume uriaşe! – aşteptăm să aflăm de la autorităţi. Ceva ne spune că o anchetă serioasă va descoperi fraude colosale în gestionarea subvenţiilor de stat pentru irigaţii.
Comentariu foto: Din păcate, un astfel de peisaj a fost o raritate anul acesta