Medicii şi asistenţii anunță GREVĂ JAPONEZĂ în SPITALE. Care sunt NEMULȚUMIRILE acestora
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Medicii şi asistenţii anunță GREVĂ JAPONEZĂ în SPITALE. Care sunt NEMULȚUMIRILE acestora
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 2.000 de medici şi în jur de 5.000 de asistenţi medicali, din întreaga ţară, ar putea intra în grevă japoneză, în data de 23 martie. Angajaţii din sistemul sanitar de stat sunt nemulţumiţi de salariile mici. Decizia a fost luată, la sfârşitul săptămânii trecute, în urma unei şedinţe la care au participat atât sindicaliştii din Camera Federativă a Medicilor cât şi cei din sindicatul Hipocrat, din care fac parte asistenţi medicali.

„Am hotărât ca, din moment ce discuţiile cu Ministerul Sănătăţii nu au dus la niciun rezultat, este momentul să luăm atitudine. Nici acum nu avem o lege a salarizării unitare, iar promisiunea că salariile vor fi majorate, cu 25 la sută, din ianuarie 2016, nu se mai află în programul de guvernare. După greva japoneză, vom trece la grevă de avertisment, dacă presiunile pe care le vom face nu dau rezultate”, a declarat, pentru Adevărul, medicul Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor.

Care sunt revendicările sindicaliştilor

Medicul a mai arătat că are susţinerea colegilor săi din ţară pentru a pune la punct aceste acţiuni de protest. Nemulţumirile nu sunt însă legate doar de salarizare. „Sporurile sunt plătite la nivelul din 2009 şi vrem ca ele să fie majorate. Totodată, cerem plata orelor de gardă şi pe cea a orelor suplimentare”, a completat Eşanu. „Am considerat că este oportun să demarăm aceste acţiuni de protest, câtă vreme oamenii sunt nemulţumiţi, iar medicii şi asistenţii români sunt plătiţi în continuare la fel de prost. Vrem salarii ca ale magistraţilor”, a conchis sindicalistul, care a adăugat că exodul medicilor către ţări din vestul Europei va continua şi în acest an.

Sanitas se raliază acestor cerinţe

La rândul lor, membrii Federaţiei Sindicale Sanitas solicită Guvernului să majoreze salariile personalului medical cu 25 la sută, în 2016, conform negocierilor purtate în toamna anului trecut. "Conform negocierilor cu Guvernul, ne aşteptăm să primim a doua tranşă de măriri salariale de 25 la sută. Dacă sistemul doreşte să-şi păstreze medicii, solicităm să ni se dea măririle promise. Guvernanţii ar trebui să ia act de asta, dacă doresc să-şi păstreze medicii, asistenţii medicali, personalul de specialitate, întregul personal din sistemul de sănătate. Aşteptăm un răspuns urgent, pentru a rezolva inechităţile salariale existente la cei 40.000 de angajaţi ai sistemului sanitar", a spus, pentru Mediafax, liderul Sanitas.

Salariile personalului medical au fost majorate cu 25 la sută, începând din 1 octombrie 2015, prin Ordonanţă de Urgenţă. În luna decembrie, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a spus că salariile personalului medical trebuie să corespundă pregătirii profesionale şi complexităţii atribuţiilor la locul de muncă, iar mărirea salarială de anul trecut reprezintă doar primul pas în această direcţie.

Citit 2455 ori Ultima modificare Luni, 07 Martie 2016 20:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.