FOTO/ DUNĂREA se apropie de cota de atenţie. NIVELUL APEI continuă să CREASCĂ
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

FOTO/ DUNĂREA se apropie de cota de atenţie. NIVELUL APEI continuă să CREASCĂ
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Luni, 14 martie, nivelul apelor Dunării la Galaţi era de 529 de centimetri, în creştere cu şase centimetri faţă de ziua precedentă şi cu 32 de centimetri faţă de vinerea trecută, când a fost lansată şi o avertizare de cod galben de inundaţii pentru judeţul nostru, de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform datelor actualizate ale INHGA, debitul la intrarea în ţară a apelor Dunării a fost de 11.500 mc/s, peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s). În Galaţi, cota de atenţie a Dunării este stabilită la 560 de cm, în timp ce cota de inundaţie este la 600 cm. În condiţiile actuale, cu prognoza de creştere a nivelului apelor Dunării la Brăila cu până la 25 de cm în următoarele trei zile, ne putem aşteptam ca, la Galaţi, să fie atinsă cota de atenţie în cursul acestei săptămâni, fapt care ar putea forţa autorităţile locale să ia măsuri pentru prevenirea unor eventuale inundaţii în Valea oraşului. Cota maximă a Dunării la Galaţi a fost atinsă în 2010, când nivelul apelor fluviului s-a situat la 666 cm.

Actualmente, două dintre punctele de acces din zona Bac sunt închise, pentru că apa este până la jumătatea platformei de urcare pe vas. Accesul pe vasele care transbordează Dunărea până la I.C Brătianu se face din partea de sus, cu un ponton montat de curând. Una dintre căile de acces închise este folosită ca parcare, însă nu pentru mult timp, dat fiind că nivelul apei creşte văzând cu ochii.

Vor fi depăşite cotele de inundaţie

În context, Căpitănia Zonală Galaţi a emis un aviz pentru navigatori. "Se aduce la cunoştinţa navigatorilor şi a tuturor celor interesaţi că, în baza prognozei pentru perioada următoare, se estimează creşterea debitelor şi nivelurilor cu depăşiri ale cotei de inundaţie a apelor Dunării în zona de jurisdicţie a Căpităniei Zonale Galaţi. Pentru evitarea producerii evenimentelor de navigaţie, în vederea protecţiei construcţiilor hidrotehnice şi a digurilor de apărare, în zona de jurisdicţie a Căpităniei Zonale Galaţi, se impune luarea mai multor măsuri. Printre acestea, se numără reglarea vitezei navelor aflate în marş la tranzitarea zonelor portuare, pentru a nu se crea valuri sau efectul de sucţiune, care poate provoca daune navelor în staţionare sau în marş, malurilor sau lucrărilor şi instalaţiilor de orice natură aflate în calea navigabilă sau în imediata apropiere a acestora", a anunţat căpitan şef de port CLC Mircea Sârbu.

De asemenea, dispeceratele societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi de transport fluvial vor asigura supravegherea navelor fără echipaj aflate la ancoră, nave de manevră şi intervenţie în radele porturilor. La tranzitarea zonei de jurisdicţie a Căpităniei Zonale Galaţi comandanţii/ conducătorii de nave/ convoaie vor ţine legătura în VHF - 16/68 pentru informare şi conformare cu privire la dispoziţiile căpităniilor/ oficiilor de căpitănie în a căror zonă de jurisdicţie navighează. Nerespectarea prezentului aviz atrage după sine răspunderea administrativă, contravenţională sau penală, conform actelor normative în vigoare, a adăugat sursa.

Conform buletinului hidrometeorologic, adâncimea minimă măsurată a Dunării în sectorul Galaţi-Brăila este de 25 de picioare, respectiv 7,62 metri.

În continuare, Galaţiul rămâne sub cod galben de inundaţii, alături de alte judeţe din ţară, printre care  Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa şi Tulcea. Avertizarea emisă de INHGA este valabilă până pe 18 martie.

Citit 6886 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2016 14:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.