Primării cu gunoiul în curte

Primării cu gunoiul în curte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Închiderea gropilor de gunoi din mediul rural, care ar fi trebuit să se realizeze până la data limită de 16 iulie a.c., nu a fost realizată de către primăriile a zece comune din judeţul Galaţi. Să nu fie  cei zece primari  adevăraţi gospodari, de vreme ce alţii au izbutit să rezolve problema gunoiului?

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Garda de Mediu Galaţi, cele zece comune sunt Băleni, Scânteieşti, Nicoreşti, Cosmeşti, Costache Negri, Gohor, Brăhăşeşti, Negrileşti, Matca şi Ţepu.

La polul opus se află alte opt primării „fruntaşe” – Schela, Tg. Bujor, Corni, Drăguşeni, Măstăcani, Bereşti, T. Vladimirescu şi Pechea – care au reuşit performanţa să se încadreze în termenul de 16 iulie, dată până la care platformele de gunoi neconforme trebuiau închise. Din acest punct de vedere, îi putem considera pe aceşti primari ca fiind primii gospodari din judeţ. 

Restul de 47 de localităţi au închis gropile de gunoi în diverse proporţii; unele au acoperit gunoiul cu pământ, dar nu au pus gazon deasupra, cum zic normele europene, alţii nici măcar nu au terminat de acoperit gropile cu pământ etc.

În plus, mai trebuie precizat că gropile de gunoi din Galaţi şi Tecuci au „dezlegare” de funcţionare până în 2013 şi, respectiv, 2017, având în vedere că derulează proiecte europene privind gestionarea gunoiului menajer.  De altfel, majoritatea comunelor din judeţ transportă acum gunoiul la Tecuci. 

La unii te aştepţi, la alţii te şi miri…

Cum dintr-un total de 65 de localităţi câte are judeţul Galaţi (61 comune, două oraşe şi două municipii), doar zece comune nu au închis gropile de gunoi, am vrut să vedem ce motive au avut primarii, de au ajuns în „topul ruşinii”.

Din punct de vedere al culorilor politice pe care le au primarii, harta primarilor fără simţ de gospodărire arată aşa: 4 PNL – C. Negri, Negrileşti, Nicoreşti şi Ţepu, 3 PSD – Băleni, Scânteieşti şi Cosmeşti, 2 PD-L – Gohor şi Matca şi unul Partida Romilor – Brăhăşeşti.

Despre unele comune nu prea se mai miră nimeni că primarii nu au gestionat problema deşeurilor, având în vedere „antecendentele”. De pildă, se cunosc problemele  de la Brăhăşeşti, unde şi după inundaţii, localnicii au aruncat în continuare gunoi în albia pârâului Boului, de a fost nevoie să vină pompierii să adune resturile.

La fel, că nu s-au închis toate gropile de gunoi din Nicoreşti, iar nu mai miră pe nimeni, de vreme ce  în general în comună lucrurile se mişcă cu viteza melcului, iar gradul de gospodar al primarului se cunoaşte şi după gropile din asfaltul drumului, sau după primăria „ţiplă” (cu termopane şi alte dotări), dar cu un WC extrem de mizerabil în fundul curţii!

Sunt însă şi comune, precum Ţepu, de pildă, unde nu te-ai aştepta la aşa ceva. Comuna este printre puţinele care derulează acum un proiect de realizare a reţelei de canalizare,  localnicii au apă rece la robinete 24 de ore din 24, iar primarul Daniel Ţuchel este cunoscut ca unul din cei mai gospodari din judeţ.

Ţepu nu se conformează, în semn de protest

Cum de a ajuns Ţepu pe lista ruşinii de la Garda de Mediu? „… În mod voit. Pentru noi nu ar fi fost o problemă identificarea de fonduri pentru închiderea gropilor, însă am vrut, şi în calitatea mea de vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, să trag un semnal de alarmă. Toate autorităţile, Garda de Mediu, Protecţia Mediului au ştiut doar să ne ceară să închidem gropile, dar nu au oferit nimic în schimb”.

„Eu am cerut prin numeroase adrese să se identifice fonduri europene pentru ca primăriile să se doteze cu pubele ecologice, cu utilaje de transportare a gunoiului… Se vorbeşte de cât s-a implicat Guvernul să rezolve această problemă, dar de fapt nu s-a făcut nimic. Ca să nu mai spun că în urmă cu doi ani, am depus împreună cu primăria Nicoreşti un proiect pentru realizarea unei platforme de colectare selectivă a deşeurilor, achiziţionarea de pubele ecologice, dar ni s-a respins proiectul în favoarea Tecuciului!”

„Vorbim de banii cetăţeanului. Dacă aş face contract cu o firmă privată de salubritate, ea îmi impune un tarif. În schimb, dacă eu aş avea condiţiile – pubele, staţie de colectare – aş putea impune eu tarifele”, spune primarul Daniel Ţuchel.

Edilul spune că este conştient că riscă amenzi de 100.000 de lei, dar că „mi-am luat măsuri de precauţie – transportul gunoiului la Tecuci”.

Cât priveşte Planul judeţean de gestiune a deşeurilor întocmit de Consiliul Judeţului Galaţi, potrivit căruia până acum ar fi trebuit să funcţioneze şapte staţii de transfer şi două depozite mari conforme, Daniel Ţuchel spune că „nu s-a făcut nimic, dar nu vreau să intru în detalii. Conform acelui plan, noi ar trebui să ducem gunoiul la o staţie de transfer din Negrileşti şi de acolo să fie dus la Tecuci, adică să se plimbe gunoiul pe o distanţă de 18-20 de km, când dacă ducem gunoiul de la noi direct la Tecuci, se fac doar 12 km!”    

Cu gunoiul, în maşina personală, până la Tecuci

Alte comune însă au motive ceva mai obişnuite: lipsa  de bani. Totuşi, situaţiile sunt de-a dreptul ciudate. De pildă, primarul comunei Negrileşti, Viorel Răcăşanu, spune că „în următoarea săptămână probabil că vom acoperi cu pământ gunoiul, folosind căruţe şi personal de la venitul minim garantat. Nu au fost fonduri, şi aşa pământul l-am luat pe datorie. Avem anunţată, pe SEAP, licitaţie pentru concesionarea serviciului de salubritate, licitaţie care va avea loc pe 23 septembrie. Până atunci, gunoiul de grajd îl ţine fiecare sătean în curte, iar gunoiul menajer, în pungi de plastic”.

Care pungi unde ajung? „La Tecuci”, vine răspunsul primarului. Cu maşina primăriei? „Nu, că nu avem mijloc de transport. Fiecare îşi duce gunoiul cu maşina personală, după cum  are drum la Tecuci”, ne spune primarul, calm.

Păi şi dacă un sătean nu are maşină şi nici „drum la Tecuci”? „Vorbeşte cu vecinii, că se ajută reciproc”, ne spune edilul.

Îl întrebăm dacă este conştient că poate primi oricând amenda de 100.000 de lei. „Da, dar eu ce să fac? Nu am avut bani să închid gropile, am cerut şi de la CJ 600 de milioane lei vechi, dar nu am primit!”.

Şi primarul din Gohor, Relu Crânganu, spune că tot din lipsa banilor nu a închis gropile, deşi „puteam şi eu să declar, pe hârtie, că le-am închis. Să ştiţi că eu nu cred că cei care au declarat că le-au închis, au şi făcut-o în realitate”.

Pe lângă lipsa banilor, primarul mai are de luptat şi cu oamenii din sat: „noi acoperim cu pământ ziua şi noaptea vin oamenii şi descarcă gunoiul acolo. Avem licitaţie anunţată pe 23 septembrie. Deocamdată nu s-a prezentat nicio firmă de salubritate. Până atunci, ducem gunoiul… la gropi, că tot nu sunt închise”.

Citit 1273 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.