UPDATE | Megaprotest la CFR Infrastructură. Peste 100 de trenuri blocate şi mii de minute de întârziere

UPDATE | Megaprotest la CFR Infrastructură. Peste 100 de trenuri blocate şi mii de minute de întârziere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O grevă spontană declanşată, miercuri, 22 martie, de angajaţii CFR Infrastructură a făcut ca, timp de mai mult de şase ore, peste 100 de trenuri din aproape toată ţara să nu mai circule. Administraţia companiei a fost luată prin surprindere, la fel şi călătorii care aşteptau în gări, iar întârzierile au totalizat mii de minute.

Greva spontană a fost declanşată începând cu ora 7,00, de impiegaţii de la CFR Infrastructură din şapte regionale: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi şi Galaţi. „Doar în Regionala Constanţa nu s-a făcut grevă, dar nici acolo nu s-a mai circulat, pentru că s-au aglomerat trenurile din celelalte regionale”, ne-a declarat Viorel Istrate, sindicalist gălăţean la origini, secretarul Federaţiei Mişcare-Comercial.

În aceste condiţii, aproape 150 de trenuri au fost blocate în gări, iar întârzierile au totalizat mii şi chiar zeci de mii de minute. De exemplu, la ora 16,00, trenul InterRegio de la Galaţi, care ar fi trebuit să ajungă la 12,46 în Bucureşti Nord, avea o întârziere de 175 de minute. IR 1632 de la Braşov avea întârziere de 40 de minute, IR 1824 de la Deva întârziase 350 de minute, iar o garnitură de Budapesta avea deja 215 minute întârziere. La plecări din Bucureşti Nord, cele mai mari întârzieri le aveau trenurile spre Timişoara Nord (340 de minute), Suceava (280), Iaşi şi Tg.Mureş (210), Viena (100 de minute).

"De ieri (marți, 21 martie - n.r.) nu mai avem contract colectiv de muncă la Compania Naţională Infrastructură, motivul principal fiind acela că bugetele de venituri şi cheltuieli nu sunt aprobate. Ele trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern şi managementul companiei nu şi-a asumat CCM-ul în lipsa acestui buget. Salariaţii au reacţionat după acum a văzut toată lumea", ne-a mai declarat Viorel Istrate.

În cursul după-amiezii, după mai bine de şase ore de proteste, activitatea feroviară a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, purtându-se discuţii cu angajaţi din staţii de pe raza regionalelor Braşov şi Timişoara să înceteze protestul.

"Se vor căuta soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor, va fi negociată şi promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierarhizare, care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA. În acelaşi timp, salariaţilor li s-a atras atenţia că mesajul lor a fost înţeles, dar că o continuare a acestor forme de protest este în afara legii, aduce prejudicii importante companiei şi afectează pasagerii”, precizează un comunicat remis de CFR SA.


Grevă spontană la CFR. Niciun tren nu a sosit şi nu a plecat din Gara Galaţi | Feroviarii din şapte regionale CFR, inclusiv Galaţiul, au participat la greva spontană declanşată în această dimineaţă, circulaţia trenurilor în toată ţara fiind aproape paralizată, începând de dimineaţă. Doar Regionala Constanţa nu a participat la protest, ne-a declarat secretarul general al Federaţiei Mişcare Comercial, Viorel Istrate.

„De ieri nu mai avem contract colectiv de muncă la Compania Naţională Infrastructură, motivul principal fiind acela că bugetele de venituri şi cheltuieli nu sunt aprobate. Ele trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern, managementul companiei nu şi-a asumat CCM-ul în lipsa acestui buget. Salariaţii au reacţionat după acum a văzut toată lumea că au reacţionat. Astăzi urmează să ne întâlnim din nou la ora 15,30, de dimineaţă am vorbit cu conducerea Ministerului Transporturilor, ca să putem accelera procedura de aprobare a bugetelor, contractul colectiv de muncă să fie semnat şi situaţia să se detensioneze. Noi am comunicat situaţia, toată lumea de aici a înţeles semnalul, inclusiv la Ministerul Transporturilor, noi sperăm ca circulaţia să se reia cât mai curând”, a spus Viorel Istrate.

 

Vom reveni.

Citit 3816 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2017 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.