O treime din pădurea de la Roşcani e scrum

O treime din pădurea de la Roşcani e scrum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 19 hectare de pădure, mirişte şi puiet au fost arse * Rezervaţia de bujori a rămas intactă * Mâna criminală *

Gunoiul depozitat pe o fâşie de pământ în apropierea pădurii a fost sursa flăcărilor care au cuprins luni superba pădure de la Roşcani, ameninţând să distrugă rezervaţia naţională de bujori. Cine a dat foc gunoiului? Poliţia face cercetări pentru a descoperi vinovaţii pentru incendierea gunoiului respectiv.

Aflăm de la locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi, că Primăria comunei Băneasa, din care face parte şi satul Roşcani, are un contract cu toţi proprietarii din zonă ca fiecare să îşi ducă gunoiul de grajd pe terenul său, unde să îl folosească ca îngrăşământ. În acest gunoi au fost descoperite însă şi tuburi de spray, de pildă, dovedindu-se că resturile menajere, mai uşor inflamabile, şi-au făcut loc printre gunoaiele de grajd.

Odată aprins gunoiul, focul s-a extins rapid, incendiul fiind anunţat la ora 13,52, prin 112, de localnica Mirela Stanciu. S-a intervenit rapid, I.S.U. Galaţi trimiţând două autospeciale, ca şi Garda de intervenţii din Bereşti.

Alături de pompierii militari, s-au grăbit să stingă flăcările şi bravii voluntari din Băneasa (15 persoane), înarmaţi cu o cisternă de apă tractată de un tractor, şapte voluntari ai Serviciului Voluntar de Situaţii de Urgenţă Oancea şi trei voluntari de la Suceveni, cu o autospecială.

Pericol pentru întreaga pădure

„Drumul foarte greu accesibil a îngreunat mult misiunea pompierilor, la ora 14,25, la ajungerea salvatorilor la faţa locului, focul manifestându-se violent, din cauza vântului şi a temperaturilor ridicate de afară. În plus, exista pericolul de extindere la cele 60 de hectare de pădure de salcâm, stejar şi frasin. Din fericire flăcările au ocolit partea de rezervaţie de bujori, arzând în schimb 14 hectare de pădure, două hectare de mirişte şi trei hectare de puiet de salcâm, puieţii fiind mult mai afectaţi de foc decât pădurea de 20 de ani”, declară purtătorul de cuvânt al I.S.U..

Trei ore de luptă de focul

20 de pompieri militari şi 25 de voluntari, alături de cetăţeni din Roşcani şi-au riscat luni vieţile, încercând să salveze din flăcări frumoasa şi tânăra pădure-rezervaţie naturală. La ora 17,00 misiunea lor era îndeplinită, după aproape trei ore de chin.

În acest moment, Poliţia face cercetări pentru aflarea cu exactitate a persoanei responsabile de incendierea pădurii de la Roşcani, cu atât mai mult cu cât proprietarul terenului de unde au „plecat” flăcările neagă că ar avea vreo legătură cu acestea.

Citit 1182 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.