Se face vinul! Ce ne sfătuiesc specialiștii pentru a evita tragediile produse de fermentație

Se face vinul! Ce ne sfătuiesc specialiștii pentru a evita tragediile produse de fermentație
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

A venit toamna și odată cu ea se înmulțesc cazurile de decese din cauza inhalării bioxidului de carbon produs de  fermentația vinului. Aproape că nu există an în care să nu se înregistreze victime ale procesului de fabricație a vinului, majoritatea accidentelor de acest gen fiind mortale. Din păcate, în lanțul tragic al unor astfel de incidente intră și persoane care încearcă să îi salveze pe cei afectați

 ”De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze pe cei intoxicați. În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică”, explică lt. Col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați solicită cetățenilor să fie prudenți în perioada fermentării vinului. Din cauza concentraţiei mari de bioxid de carbon, care se acumulează în această perioadă în încăperi neventilate corespunzător în special beciuri.

Ce ne recomandă specialiștii

- Nu este recomandată amplasarea recipientelor cu vin în proces de fermentare în beciuri , mai ales dacă beciurile nu sunt dotate cu sisteme de ventilare.

- Se este recomandată amplasarea recipientelor cu vin în proces de fermentare in spații ventilate corespunzător.

- Atunci cînd mergeți în beci sau în spațiile în care sunt amplasați recipienții în care se produce fermentația, este recomadat să aprindeți o lumânare. Nivelul de oxigen poate fi verificat, în funcție de durata de ardere a lumânării.

-  Anuntaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu neventilat corespunzător în care fierbe vinul.

-  În cantităţi mici acest gaz ia naştere din respiraţia tuturor vieţuitoarelor, însă în cantităţi mari se produce în procesul de fermentare a fructelor (borhot de struguri, prune etc.) sau prin putrefacţia materiilor organice;

-  Persoana care a inhalat cantităţi mai mici de bioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă gazul din aer este în concentraţie foarte mare, omul îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, cade şi poate muri rapid; este foarte important de ştiut că victima nu-şi dă seama că se intoxică şi deci nu este conştient pentru a lua măsuri de autosalvare;

-  În prezenţa mai multor oameni, persoana intoxicată cu acest gaz poate fi salvată, dacă în primele minute de pierdere a cunoştinţei este scoasă din atmosfera toxică şi dusă la aer curat.

Persoana care încearcă să intre pentru salvarea victimei trebuie să fie protejată cu mijloace de respiraţie autonomă, și cordite de salvare din exterior, în caz contrar va fi o victimă sigură şi ea.

 

                                            

Citit 8293 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Septembrie 2017 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.