Farmecul discret al baladei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Muzicantul din Timoc: Peste Dunăre, în Timocul sârbesc, un bătrân muzicant păstrează în desagă baladele românilor, vechi de mai bine de 200 de ani. Lumea românească din jurul oraşului Bor îl ştie de baladist neîntrecut.

Slobodan Bâz, românul din Slatina Timocului, pare rupt din satele noastre olteneşti. Vorbeşte rar, într-o română pe care ţi-ai putea-o uşor imagina ca fiind a strămoşilor noştri de acum 200-300 de ani. Slobodan este muzicant.  I-a plăcut să interpreteze cântece vechi. Balade. "Cântece bătrâne" cum le spune el. Institutul Cultural Român a iniţiat un proiect menit să aducă în atenţia României personaje şi obiceiuri de valoarea lui Slobodan Bâz.

* Petrecere românească la Red Lodge: Asociaţia Culturală Româno-Canadiana din Calgary, RCCAC, organizează în intervalul 19-20 septembrie o ieşire la parcul Red Lodge.

* Imnul „Dor de Eminescu”: Liceul „Mihai Eminescu" din Ungheni va avea un imn al său, numit „Dor de Eminescu". Versurile îi aparţin lui Adrian Păunescu, iar muzica lui Alexei Zarnescu. Lucrarea a fost dăruită liceului în cadrul desfăşurării Proiectului „Paginile de folclor ale Prutului". Lansarea oficială a imnului va avea loc pe 15 ianuarie 2010, de ziua naşterii a poetului Mihai Eminescu.

* Artist român la Geneva: Artistul român Liviu Brehoi poate fi văzut de către publicul elveţian din 26 septembrie până pe 11 octombrie în spectacolul "Marionete pe triunghi", creaţie a Teatrului de marionete din Geneva.

* Bal mascat în Lucerna: Românii care sunt membri sau nu ai Clubului Helveto-Roman din Lucerna, CHRL, sunt invitaţi sâmbătă, 26 septembrie, la Restaurantul "Chez Maria", Ennetbürgerstrasse 45 / 6374 Buochs (în clădirea magazimului Migros), la un bal costumat.

* Picnic la Hayward: Casa Română din Hayward, California, organizează duminică, 27 septembrie, de la ora 12,30, la sediul sau din 26050 Kay Avenue, Hayward, un picnic de toamnă.

* Maria Bjornson, la Victoria & Albert Museum: Artista de origine română Maria Bjornson va fi omagiată miercuri, 23 septembrie, în intervalul orar 14:45 - 16:00, la Victoria & Albert Museum din Londra, în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Arte Scenice. Maria Elena Bjornson ( * 16 februarie 1949 la Paris - † 13 decembrie 2002) este considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial. Ea a fost pe jumătate româncă, mama ei fiind Mia Prodan, o româncă din Cluj cu studii la Sorbona, căsătorită cu un om de afaceri norvegian, Bjorn Bjornson, al cărui bunic era dramaturgul câştigător al Premiului Nobel pentru literatura - Bjørnstjerne Bjørnson. A făcut scenografia pentru musicalul Fantoma de la Opera, în regia lui Andrew Lloyd Weber, pentru care a obţinut, în 1988, două premii Toy, pentru costume şi decoruri.

* „Amintiri din Epoca de Aur” în Italia: Filmul-omnibus produs de Cristian Mungiu va rula pe marile ecrane din Peninsula, din 18 septembrie, în toate marile oraşe din Italia, în versiune dublată în limba italiană.

Citit 733 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.