BNR i-a luat la ochi pe speculatorii de pe piaţa valutară

BNR i-a luat la ochi pe speculatorii de pe piaţa valutară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Volatilitatea leului în raport cu euro din ultimele zile a alimentat temerile că moneda naţională ar putea fi ţinta unor atacuri speculative. De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ţinut să lanseze în mod voalat, la sfârşitul săptămânii trecute, un avertisment la adresa celor care ţinteau să forţeze pragul psihologic de 4,3 lei/euro:

„Eu nu cred că e rău că leul este mai puţin volatil (…). Piaţa poate fi lichidă dar se poate ca cineva de la Londra, de exemplu, să declare că nu este destulă lichiditate. Piaţa are lei. Fac această declaraţie cu riscul de a fi înţeles greşit”, afirma Mugur Isărescu (foto).

Poate nu este lipsit de relevanţă faptul că în mediile economice au început să circule „analize” negative la adresa României, inclusiv din partea unor instituţii bancare, bazate pe argumente mai mult sau mai puţin întemeiate. Coincidenţă sau nu, astfel de informaţii pot induce în piaţă o percepţie favorabilă forţării ratei de schimb a leului în raport cu euro.

Mugur Isărescu a admis că sunt speculatori pe piaţă care testează puterea leului: „Bineînţeles că încearcă, dar suntem cu ochii pe ei”.

Cu sau fără atacuri speculative, luni cursul a ajuns la 4,2747 lei/euro, un nivel ce nu a mai fost atins din luna martie. În ciuda acestor fluctuaţii, guvernatorul BNR a rămas ferm pe poziţii: „Cursul va avea unele fluctuaţii, dar va reveni la nivelul de dinainte. Nu vreau să intru în polemică cu cei care prognozează devalorizarea leului şi nici nu vreau să se spună că guvernatorul BNR influenţează cursul prin declaraţiile sale, dar, repet, cursul de schimb va reveni la nivelul de dinainte”.

Confirmând, parcă, declaraţiile guvernatorului BNR, cursul de schimb a scăzut ieri la 4,2673 lei/euro.

Cel mai puternic atac asupra leului a fost în luna octombrie 2008, când s-a încercat „împingerea” leului spre un prag 4,5 – 4,7 lei/euro, însă BNR a reuşit să contracareze cu succes acţiunile speculatorilor, iar băncile care s-au lansat în astfel de operaţiuni au suferit pierderi de ordinul miliardelor euro.

În prezent, BNR dispune de rezerve de 28 miliarde euro, „muniţie” ce poate fi folosită împotriva speculatorilor de pe piaţa valutară.

Foto: arhiva VL

Citit 719 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.