99 de ani de la prima pace mondială şi o ameninţare continuă

99 de ani de la prima pace mondială şi o ameninţare continuă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Vive la Roumanie, vive la France, vive la amitie franco-roumain!", a spus ieri, în finalul alocuţiunii rostite cu ocazia marcării, cu fast şi emoţie, a Zilei Armistiţiului (11 noiembrie 1918), în Careul Francez al eroilor din Cimitirul "Eternitatea", de către lt. col. Flavien Garrigou-Grandcham, ataşat militar al Ambasadei Franţei pentru România şi Republica Moldova.

La ceremonialul militar desfăşurat, ieri, de Garnizoana Galaţi şi voluntarii de la Tradiţia Militară, pe lângă ofiţeri şi soldaţi români de la 1917, "reconstituiţi", l-am remarcat şi pe generalul Henri Berthelot. A fost evocată "Prima pace mondială", după cum foarte frumos a punctat iniţiatoarea acestor recunoaşteri anuale bilaterale, cu participarea înalţilor oaspeţi francezi şi a autorităţilor locale, Mărioara Popa, preşedinta Fundaţiei IKON. Au susţinut alocuţiuni Florinel Gasparotti, vicepreşedinte CJ, viceprimarul Sorin Enache, reprezentanta aviatorilor din ARPIA, Irina Ichim, Klaus Hansen, ofiţer german în Marina Comercială.

"Chiar de la începutul Misiunii Franceze conduse de generalul Berthelot, un spital francez a fost instalat la Galaţi şi a îngrijit, de-a lungul conflictului, cu ajutorul personalului medical român, în jur de 50.000 de răniţi şi bolnavi, acest fapt demonstrând deja devotamentul reciproc al ţărilor noastre", a spus înaltul reprezentant militar francez, adăugând: "oraşul Galaţi se afla pe linia frontului", românii "primind ajutor tactic şi logistic din partea Franţei. În consecinţă, ne găsim într-o zonă de lupte". Vorbitorul a remarcat şi că, "simbolic, deoarece majoritatea soldaţilor francezi înmormântaţi la Galaţi au decedat după Armistiţiul din 1918, o parte din contingentul francez a rămas aici, întorcând armele spre Est, pentru a împiedica înfiltrarea bandelor bolşevice ce revendicau Basarabia. În prezent, unele zone de frontieră orientală ale Europei devin din nou ţinta unor atacuri în forţă şi Franţa intervine regulat pentru a lua măsuri de asigurare în beneficiul României. Menţionez că în urmă cu un secol era aceeaşi situaţie". Dincolo de privirea spre, desigur, luptele ruso-ucrainene actuale, ar trebui să realizăm şi cât de importantă a fost Bătălia Galaţiului, care a oprit, în ianuarie 1918, cu 500 de piepturi de români, 12.000 de soldaţi ruşi bolşevizaţi, după Armistiţiu şi chiar înainte de trecerea Prutului de către militarii români şi francezi, chemaţi în ajutor.

Imnurile celor două state-surori, versuri emoţionante, un "Ave Maria" interpretat de eleve, depuneri de coroane ale instituţiilor administrative, Garnizoană, şcoli, parada militară - inclusiv din judeţ şi de la Tulcea, au fost aplaudate de publicul numeros: autorităţi, elevi, profesori, veterani de război.

 

Citit 1924 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2017 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.