Amazon Alexa va putea imita vocea rudelor decedate

Amazon Alexa va putea imita vocea rudelor decedate
Încă nu se cunoaște data exactă de când noua funcție va deveni disponibilă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Compania Amazon a anunţat, săptămâna trecută, în timpul conferinţei sale anuale re:MARS, care se concentrează pe inovaţia în domeniul inteligenţei artificiale, că lucrează la o actualizare a sistemului Alexa care ar permite tehnologiei să imite orice voce, chiar şi pe cea a unui membru decedat al familiei.

Rohit Prasad, vicepreşedinte al Amazon, a declarat că sistemul actualizat va fi capabil să colecteze suficiente date vocale din mai puţin de un minut de sunet, pentru a face posibilă o astfel de personalizare, în loc să fie nevoie ca cineva să petreacă ore întregi într-un studio de înregistrare, aşa cum se făcea în trecut. Prasad nu a dat detalii despre momentul în care această funcţie ar putea fi lansată, iar compania a refuzat să comenteze cu privire la data lansării. Amazon caută noi modalităţi de a adăuga mai multe "atribute umane"  inteligenţei artificiale, în special "în aceste vremuri de după pandemie, când atât de mulţi dintre noi au pierdut pe cineva drag", a declarat Prasad. "Deşi AI nu poate elimina durerea pierderii, cu siguranţă poate face ca amintirea lor să dureze".

Amazon a folosit mult timp voci recunoscute, cum ar fi vocile reale ale lui Samuel L. Jackson, Melissa McCarthy şi Shaquille O'Neal, pentru boxa inteligentă Alexa. Dar recreerea prin inteligenţă artificială a vocilor oamenilor s-a îmbunătăţit din ce în ce mai mult în ultimii ani, în special prin utilizarea inteligenţei artificiale şi a tehnologiei deepfake. De exemplu, trei replici ale lui Anthony Bourdain din documentarul "Roadrunner"  au fost generate de AI, chiar dacă păreau a fi fost rostite de regretata personalitate media. "Putem avea mai târziu o discuţie documentar-etică pe această temă", a declarat regizorul Morgan Neville, pentru The New Yorker, când filmul a debutat, anul trecut.

Recent, actorul Val Kilmer, care şi-a pierdut vocea din cauza unui cancer la gât, a încheiat un parteneriat cu startup-ul Sonantic pentru a crea o voce generată de AI pentru el în noul film "Top Gun: Maverick". Compania a folosit înregistrări audio de arhivă ale lui Kilmer pentru a învăţa un algoritm cum să vorbească precum actorul, scrie Variety, potrivit Adevărul.

"Cred că Amazon este interesată să facă acest lucru pentru că are capacitatea şi tehnologia necesare şi caută mereu modalităţi de a ridica nivelul asistentului inteligent şi al experienţei smart home", a declarat Adam Wright, analist al IDC Research. "Rămâne de văzut dacă va conduce la o conexiune mai profundă cu Alexa sau dacă va deveni doar o caracteristică la care unii oameni apelează din când în când", a concluzionat Wright.

Citit 17003 ori Ultima modificare Duminică, 03 Iulie 2022 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.