De la un festival în Franţa, la spectacolul ”Vieţii libere”. Trupa Among the Filters învinge cenzura

De la un festival în Franţa, la spectacolul ”Vieţii libere”. Trupa Among the Filters învinge cenzura
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Rock melodios. Versuri frumoase. Instrumente care sună curat şi adevărat. Acordurile lor îţi rămân în urechi, au forţă de şlagăre. Deşi sunt doar trei tineri pasionaţi de muzică, sună ca ditai bandul. Doi dintre ei sunt încă elevi pe băncile liceului. Liceul de Artă, ce-i drept.

Ei sunt Among the Filters, trupă care activează în cadrul Casei de Cultură a Sudenţilor. Au câteva zeci de concerte susţinute, au fost invitaţi la Zilele Galaţiului şi la Balul Bobocilor studenţesc, dar au susţinut şi un concert în mai multe oraşe Franţa, printre care Pessac şi Bordeaux, într-un schimb de experienţă cu câteva licee de acolo. Cum sunt foarte versatili şi pot interpreta coveruri după diferite stiluri de muzică, printre francezi au făcut furori cu "Dragostea din tei", dar şi cu niscaiva melodii neaoşe şi săltăreţe.

Among the Filters şi-au spus pentru că doresc să se strecoare printre filtre, adică să treacă "dincolo de cenzură", îmi explică vocalistul trupei, Bogdan Ştirbu. Şi cu asta m-au cucerit definitiv. Cenzura pentru ei ar fi convenienţele sociale: "Suntem la un liceu de artă şi toată lumea se aşteaptă să devenim, în final, artişti la o filarmonică. Ori noi ne dorim să cântăm rock", explică Bogdan, cel care a şi înfiinţat trupa şi care cântă şi la chitară solo. El studiază chitara clasică în liceu, aceasta fiind şi explicaţia pentru acurateţea solourilor sale. În plus, el este şi partea creativă a trupei, muzica şi versurile fiind compuse de el, în cea mai mare parte. 

Pe Iulian Ursu l-a luat pe sus şi l-a făcut basist. "M-am trezit într-o zi cu un telefon de la Bogdan. Rămăsese fără basist şi m-a întrebat dacă nu vreau să mă înveţe să cânt la chitară bas. Fiind prietenul meu, n-am vrut să-l refuz. Ba am făcut tot posibilul să prind cât mai repede, pentru că la nici o lună am avut primul concert", povesteşte amuzat Iulian. Probabil n-ar fi reuşit să se descurce atât de bine, dacă nu ar ar fi unul dintre cei mai buni elevi interpreţi la flaut de la "Cuclin".

Însă surpriza este Irina Panciu, nimeni alta decât percuţionista trupei. Ea vine din Buzău. A terminat deja facultatea şi este grafician digital. De când era mică, visa să cânte la tobe, dar pentru că locuia într-un apartament de bloc, părinţii nici n-au vrut să audă. Venită la studii la Galaţi, s-a dus imediat la Şcoala de Arte de la Centrul Cultural, pentru a lua cursuri. "Bogdan a fost un timp chitarist în trupa pe care am înfiinţat-o eu. Dar pentru că îşi dorea să fie şi vocalist, şi-a format propria trupă. A venit la mine să mă întrebe dacă nu ştiu un baterist. Şi, deşi m-am oferit eu, întâi n-a vrut să mă ia, pentru că eram fată. Cu timpul, s-a obişnuit cu ideea", spune amuzată Irina.

Cei trei sunt mai mult decât tovarăşi de trupă. Sunt prieteni. La anul, când Bogdan şi Iulian vor merge la facultate la Bucureşti, Irina se va muta şi ea acolo, ca proiectul lor muzical să nu se destrame.

Acum, au în pregătire un album, cu zece melodii, pe care speră să-l lanseze în primăvară. Se numeşte "Galaţi, etajul 10", pentru că a fost compus şi înregistrat la etajul 10 de la Hotel "Turist", acolo unde-şi fac repetiţiile.

Ei vor avea sarcina dificilă de a cânta în deschiderea concertului aniversar al "Vieţii libere", dar cu siguranţă vor face un show pe cinste. Nu-i rataţi!

”Prietenii Vieţii libere” - spectacol pe cinste şi tombolă cu zeci de premii [detalii]

CITEȘTE mai multe din Ocolul ziarului în 30 de ani

Citit 3764 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2019 10:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.