Preşedintele celui mai nou sindicat din Combinat: Ne-am săturat de minciuni şi trădări!

Preşedintele celui mai nou sindicat din Combinat: Ne-am săturat de minciuni şi trădări!
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pe 21 mai, cel mai nou sindicat de pe platforma combinatului ArcelorMittal a primit personalitate juridică. Numele acestuia este "Sindicatul Muncitorilor ArcelorMittal", iar preşedintele lui este Mihai Groza, un laminator în vârstă de 43 de ani şi care lucrează în combinat din 1994.

- Domnule Mihai Groza, de ce a apărut acest nou sindicat?
- El se numeşte "Sindicatul Muncitorilor ArcelorMittal" şi s-a înfiinţat în urma protestelor din 25-27 ianuarie, din cauza nemulţumirilor angajaţilor faţă de sindicatele care ne-au reprezentat până acum. Nu ne-a mulţumit absolut nimic. Ba chiar, în ultimul timp, nici nu ne mai informau despre ce se discuta la nivelul lor. Aşa că am luat iniţiativa, împreună cu câţiva colegi - printre care Ionaşcu Neculai, Pichineru Virgil, Panaitescu Marian, Gheorghe Doru şi mulţi alţii - de a înfiinţa un nou sindicat, în care vrem să nu mai existe minciuni, trădări şi toate celelalte probleme care sunt la ora actuală în Combinat.
- Şi ce garanţii aveţi că nu vor mai exista toate acestea?
- Noi doar vom încerca să facem oamenii să înţeleagă că nu se mai poate aşa. Mai nou, după protestele din ianuarie, am înţeles acum că cei care au ajutat la pornirea laminoarelor au fost recompensaţi cu categorii. Numai ei, atât, ceea nu prea este Ok. Iniţiativa asta a pornit din partea administraţiei. Însă ceea ce ne nemulţumeşte pe noi este că sindicatele au început să dea categorii. Când m-am angajat eu în Combinat, în ’94, singurul care dădea categorii era maistrul, care ştia bine capacitatea ta de muncă, ce ştii şi ce nu ştii să faci la locul de muncă, dacă meriţi următoarea categorie sau nu... Plus că atunci era o diferenţă simţitoare la categorii, acum este de maximum 70 de lei brut! Dacă din 70 de lei scădem impozitul, mai rămâi cu 35-40 de lei în mână. Aşa că, de fapt, pentru ce te-ai vândut? Pentru 400 de lei pe an!
- Ştiţi că greul de-abia acum începe. Ca să aveţi un cuvânt de spus şi să puteţi participa la negocieri, trebuie să fiţi un sindicat reprezentativ...
- Scopul nostru este de a face muncitorii să înţeleagă că, dacă nu schimbăm ceva, nu putem obţine nimic.
- Practic, cum veţi încerca să schimbaţi?
- Vom merge prin secţii, deja am început, am fost în LTG 2, în LBR, chiar şi în LBC. Pe unde am fost, majoritatea oamenilor ne-au primit cu inima deschisă. Dar mai sunt şi cei care, pe bună dreptate, sunt suspicioşi în ceea ce priveşte acest sindicat. Chiar ieri sau alaltăieri citeam pe un site întrebarea: "Vreţi să vă îmbogăţiţi şi voi?".
- Într-adevăr, este posibil să daţi şi peste oameni care au ajuns la lehamite cu sindicatele...
- Şi pe bună dreptate. De când ne-a cumpărat Mittal şi până la ora actuală, toate sindicale s-au vândut administraţiei, într-o măsură sau alta. Ni s-au pierdut din sporuri, din prime. Cel puţin acum, primele din Combinat sunt infime faţă de cum erau.
- Se tot spune că sindicatele au fost vândute. Aveţi vreo dovadă când spuneţi asta sau a fost vorba pur şi simplu de incompetenţă, ori poate atât au putut ei să negocieze?
- Nu, nu. Vă dau exemplul cel mai recent, din 25-27 ianuarie, când toate liniile de laminare din Combinat erau închise. În momentul în care 1.500 de oameni protestează şi îţi spun că nu sunt de acord cu ceea ce oferă administraţia, iar tu totuşi semnezi... Dimineaţa, pe 26, a venit dl Cerbu - lider la sindicatul Forum, care s-a aliniat cu Siderurgistul - să ne spună că administraţia a hotărât, în seara precedentă, să ne dea 200 de lei. De ce ne-a spus abia dimineaţa? Dacă ei veneau seara să ne spună despre lucrul acesta, poate protestele se încheiau. Dar ei au venit abia dimineaţa. Şi lumea s-a înrăit.
- Şi asta e o dovadă că erau vânduţi?
- Noi am spus atunci clar: Dom’le, nu semnaţi aşa ceva! Vrem să ne ofere un salariu clar şi favorabil pentru toată lumea. Plus că se trecuseră contribuţiile de la angajator la angajat, iar din cei 200 de lei tot nu se vedea la salariu nimic. Dar ei au ales să semneze, cu toate că cei de la ULP, adică aproape jumătate din toţi muncitorii din Combinat, au spus să nu semneze. Ei au semnat şi ne-au trimis direct hârtiile, ca să ne scoată din acele proteste, să ne scoată în afara legii, ca să urmeze ce a urmat.
Cum poate cineva, după ce a fost lider de sindicat atâta timp, în momentul în care este înlăturat de la conducerea sindicatului, din oţelar sau mai ştiu eu, să ajungă direct şef la Talent Pool? Sau alt caz, în care cel care a fost preşedintele sindicatului şi a negociat cu administraţia a fost pus şef la Resurse Umane după ce şi-a încheiat mandatul! Adică, despre ce vorbim? După ce ai negociat din partea sindicatelor, ai trecut de partea administraţiei!
- Sindicatul se numeşte "al Muncitorilor". Deci numai muncitori pot intra în el?
- Nu. Conform statutului, poate adera chiar şi directorul general, dacă vrea, dar nu are voie să deţină funcţie de conducere în sindicat. Cei aflaţi în funcţii de conducere la nivel de secţii, sectoare etc. pot adera, dar numai ca simpli membri. Nu pot alege şi nu pot fi aleşi. În schimb, maiştrii şi personalul TESA pot fi membri, fără însă a putea face parte din conducerea sindicatului. Dar pot alege membrii Biroului Executiv.
- Care mai este atmosfera în Combinat, în contextul discuţiilor despre posibila vânzare?
- Nimeni nu spune nimic, e o linişte totală. Cred că e liniştea dinaintea furtunii. Tocmai de asta, mulţi dintre cei cu prepensionarea au ales să iasă acum, în iunie, chiar dacă rămân descoperiţi cu o lună, două, trei, un an...
- Dar se gândeşte cineva că potenţialul cumpărător ar putea să facă mai bine, nu mai rău? Că tot s-a plâns toată lumea până acum de Mittal...
- Cei din Combinat sunt foarte susceptibili la schimbări. Ei spun că dacă vine Ahmetov - dau un exemplu - şi ne închide şi pe noi? Oricum, părerea mea este că şi înainte de Revoluţie, şi după, când se considera că era gaura neagră a economiei, Combinatul era de fapt un foarte bun producător de bani, de tablă, de toate. Numai că atunci banii nu erau produşi pentru Combinat, ci pentru firmele-căpuşă.

Citit 8786 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2018 17:00

3 comentarii

 • postat de IC
  Vineri, 08 Iunie 2018 05:22
  86.125.62.***
  Faceti o vizita si la Cornu .... poate se desecretizeaza si contractul de vanzare a SIDEX... si poate mai aflati cate ceva...
  4
  6
  Raportează
 • postat de Un fost angajat AMG
  Vineri, 08 Iunie 2018 04:32
  86.124.204.***
  Sindicatele ies ca ciupercile pe platforma AMG. Nu va exista un sindicat serios atat timp cat isi desfasoara activitatea in combinat si sunt plătiți de AMG.
  Vezi aici cine a fost Jimmy Hora, domnule Groza https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Hoffa
  6
  9
  Raportează
 • postat de Vaida
  Joi, 07 Iunie 2018 10:10
  91.208.234.***
  Domnule Groza, dumneata ai auzit de Jimmy Hoffa?
  9
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.