Alexandra Căpitănescu: "I-am simțit pe gălățeni foarte aproape de mine". Interviu exclusiv cu marea câştigătoare a emisiunii-concurs "Vocea României"

Alexandra Căpitănescu: "I-am simțit pe gălățeni foarte aproape de mine". Interviu exclusiv cu marea câştigătoare a emisiunii-concurs "Vocea României"
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Tudor Chirilă a comparat-o cu marea actriţă Giulietta Masina, soția celebrului regizor Federico Fellini. Theo Rose a spus că ar putea fi noua Laura Stoica, de care românilor le este atât de dor, iar Smiley a remarcat că are ceva şi din Dida Drăgan. Gălăţeanca Alexandra Căpitănescu este, în opinia noastră, unică şi extraordinară. Este "Vocea României" şi merită să o cunoaştem mai bine! Ne-a oferit această şansă în cadrul unui interviu acordat ziarului "Viaţa liberă".

"O gălăţeancă, sosia lui Amy Winehouse la «Next Star»" (31 octombrie 2016), "Smiley o vrea la «Vocea României». O gălăţeancă de 15 ani a fost senzaţională la «Românii au talent»" (9 martie 2019) şi "O gălăţeancă, între «micile tigroaice» ale lui Florin Ristei, la «X Factor»" (3 decembrie 2020) sunt doar trei dintre articolele pe care le-am găsit în arhiva ziarului "Viaţa liberă" despre cea care este astăzi "Vocea României" - Alexandra Căpitănescu. Fiecare dintre aceste articole reprezintă dovada că ziarul nostru susţine copiii şi tinerii talentaţi. Că seria de articole publicate în timpul celui mai recent sezon al "Vocii României" despre fiecare dintre concurenţii din Galaţi reprezintă o normalitate. Dar şi că performanţa adevărată se construieşte cu muncă, seriozitate şi efort susţinut pentru a pune în valoare talentul formidabil nativ al unui artist.

Vă invităm să o cunoaştem mai bine pe cea care este "Vocea României" - Alexandra Căpitănescu, studentă la Facultatea de Fizică - unde studiază Fizica Medicală - din cadrul Universităţii Bucureşti.

- Alexandra, în 2016, când aveai doar 13 ani şi concurai la "Next Star", erai deja comparată cu Amy Winehouse. La 15 ani, în 2019, ai ridicat în picioare publicul de la "Românii au talent", iar actorul Pavel Bartoş a conchis că eşti născută să fii pe scenă. Iată, în 2023, la 20 de ani, ai devenit "Vocea României". Ai şi alte performanţe remarcabile - artistice, educaţionale, profesionale - despre care ar trebui să aflăm şi care sunt acestea?

- Am participat la aceste concursuri din dorința de a evolua, de a fi pe o scenă și de a simți cum este să iei contact cu lumea asta interesantă a muzicienilor. Pe lângă concursurile televizate, pe la vârsta de 14 ani am început ă merg la festivalurile de muzică din țară și din străinătate. Mergeam ca să am unde să cânt și să primesc sfaturile profesioniștilor. Am trecut prin multe genuri muzicale ca să îmi pot da seama ce îmi place să cânt, iar oamenii din juriul competițiilor îmi spuneau de multe ori că sunt făcută pentru muzica rock.

- "Bombiţă cu ceas" ţi s-a spus la audiţiile "X Factor" din 2020, competiţie la care ai ajuns în semifinală, într-o trupă de fete - "Tiny Tigers", formată de un artist născut tot în Galaţi, Florin Ristei. "Un fenomen excepţional în muzica românească", avea să te numească Theo Rose, la audiţiile pe nevăzute de la "Vocea României". Şi totuşi, cine este Alexandra Căpitănescu? Care ar fi acele trei trăsături definitorii pe care gălăţenii - românii, în genere - ar trebui să le afle despre tine?

- Am primit atât de multe complimente și de multe ori mă întreb "Ce am făcut eu ca să merit astfel de oameni în jurul meu?". După ce m-am analizat puțin și am început ușor să mă cunosc, cred că cele trei trăsături definitorii sunt determinarea, perseverența și pasiunea.

- Vocea unui artist este asemenea unui diamant. Profesorii de canto sunt "bijutierii" datorită cărora vocea poate căpăta mai multă strălucire, mai multe faţete… sau se poate ciobi iremediabil. Cui i se datorează faptul că vocea ta este astăzi "Vocea României"?

- Pregătirea mea pentru "Vocea României" a început acum un an, când am câștigat bursa "Art Music". Mădălina Cârcota este profesoara mea de canto și omul căruia i se datorează faptul că am devenit "Vocea României". Am mai fost la castinguri și în anii trecuți la "Vocea României", dar nu treceam. Acum înțeleg de ce: fiindcă vocea mea nu era pregătită. Cântam rock și înainte, dar nu așa cum mi-aș fi dorit. Știam că mai am de lucru și că rockul nu ar trebui să se cânte cu durere în gât. Mădă m-a primit la ore cu răbdare și bunătate. Timp de câteva luni, a lucrat cu mine ca să implementăm emisiile, iar după mult studiu, fix înainte de castingul de la "Vocea României", începuseră să apară distorsurile. Simțeam că, în sfârșit, pot cânta rock așa cum visam eu.

Am luat castingul și am ajuns la etapa scaunelor cu o piesă lucrată, care îmi plăcea la nebunie: "Welcome to the Jungle". Acesta avea să fie doar începutul. Vreau să-i mulțumesc Mădălinei pentru că a avut atâta răbdare şi fiindcă m-a ajutat să ridic acest trofeu. Țin să menționez de fiecare dată că ea  este și prietena care stătea să vorbească cu mine la telefon până la 3-4 dimineața, doar ca să știe că sunt bine și ca să mă motiveze.

- La audiţiile pe nevăzute de la "Vocea României", dacă întoarce mai mult de un scaun din juriu, concurentul are dreptul să-şi aleagă antrenorul. Tu ai întors toate scaunele, iar antrenorii s-au luptat să te aibă în echipele lor. De ce l-ai ales pe Tudor Chirilă, în condiţiile în care în 2019, la "Românii au talent", Smiley îţi urase deja bun-venit în echipa lui?

- Îl întâlnisem pe Smiley la "Românii au talent" și la HaHaHa Production când m-a chemat la studio, deoarece am luat parte la un challenge de pe TikTok: am scris niște versuri și o linie melodică pe un instrumental postat pe contul lui, m-a văzut pe TikTok și mi-a oferit șansa de a participa la o minisesiune.

La "Vocea României" mă gândeam că dacă aș întoarce scaunele, voi vedea pe loc la cine mă voi duce, în funcție de ce voi simți și ce îmi vor spune antrenorii. Probabil că foarte multe lume s-a așteptat să mă duc la Smiley, dar Tudor m-a convins atunci. Mi-a plăcut extrem de mult cum a vorbit și mi-a dat încrederea că mă va ajuta pe tot parcursul concursului. Așa a fost!

- La "Vocea României", Tudor Chirilă te-a comparat cu Giulietta Masina, soția celebrului regizor Federico Fellini şi o mare actriţă. Theo Rose a spus că ai putea fi noua Laura Stoica, de care românilor le este atât de dor, iar Smiley a remarcat că ai ceva şi din Dida Drăgan. Pentru mine, eşti unică şi specială, deopotrivă. Dar aş vrea să ştiu dacă există artişti care te inspiră - nu neapărat un model pentru tine - şi, dacă da, cine sunt?

- Mă inspiră mulți artiști. I-am studiat pe Michael Jackson, Elvis, Tina Turner și Freddie Mercury de când eram mică. Mă fascinau piesele lor, modul lor unic de a se manifesta pe scenă. De asemenea, îmi place, când merg cu mașina sau când am nevoie de motivație, să ascult piesele lui Eminem. Cel mai mult îmi place asumarea lui și cum toate versurile se leagă și creează o poveste din fiecare melodie. Aceștia sunt artiștii mei preferați și, din punctul meu de vedere, fiecare dintre ei reprezintă definiția artistului complet.

- De la audiţiile pe nevăzute până în marea finală, fiecare dintre momentele tale la "Vocea României" a fost minunat. Totuşi, ca simplu telespectator, dacă aş îndrăzni să fac un top trei al momentelor care mie mi-au rămas în suflet, aş nominaliza: interpretarea piesei "Sunt vagabondul vieţii mele", piesa "Shallow" în duet cu Tudor Chirilă şi "Fantoma de la Operă" în duet cu un alt artist născut în Galaţi şi finalist, acum zece ani, la "Vocea României", Adrian Nour. Care sunt pentru tine cele mai speciale momente de la ”Voce”?

- Toate momentele au fost speciale și diferite. Tudor a avut grijă să mă treacă prin mai multe genuri muzicale, dar mereu am avut ceva de învățat. Pentru mine, din top trei fac parte: "Niciun glonț" din primul live, "Alone" din finală și "Welcome to the Jungle".

- Ştim deja că vei fi pe scenă la "Electric Castle" 2024. Dar, până atunci, unde, cum şi când te putem asculta?

- Până la "Electric Castle", o să cânt la "Berăria H", pe 16 ianuarie, alături de ceilalți finaliști de la "Vocea României". Mă puteți asculta în continuare și pe TikTok, unde mai postez minicoveruri, dar și pe YouTube. Îmi doresc să scot cât mai repede piesele mele și să am cât mai multe concerte.

- Alexandra, cum şi unde te vezi peste cinci ani?

- Peste cinci ani mă văd cântând, mai matură și cu mai multă experiență. Sper să am concertele mele și să scot cât mai multe piese și albume.

- Dacă există un mesaj pe care ai dori să-l transmiţi gălăţenilor şi în special cititorilor ziarului "Viaţa liberă" care ar fi acesta?

- Vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor pentru aprecierea, susținerea și mesajele frumoase. I-am simțit pe gălățeni foarte aproape de mine și îmi doresc ca pe viitor să cânt și la Galați. Pe copii și pe tineri îi sfătuiesc să-și urmeze visurile, chiar dacă este nevoie de multă muncă și răbdare. Să își găsească cei mai buni mentori și să își depășească limitele.

Citit 6466 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2024 20:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.