"INTERVIURI DE TOP" - Radu Mazăre: "Mă chinuie birocraţia românească"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"INTERVIURI DE TOP" - Radu Mazăre: "Mă chinuie birocraţia românească"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este unul dintre cei mai controversaţi primari din România, iar, după spusele sale, de-a lungul timpului au fost foarte puţine instituţii ale justiţiei care nu l-au urmărit * Are o armată de tinere care roiesc mereu în jurul său, dar şi un parc de maşini ce ar putea să rivalizeze cu al lui Ion Ţiriac


Lăsând aspectele controversate deoparte, Radu Mazăre este cel care a redat Mamaia şi Constanţa circuitului turistic. De la primarul bronzat şi cântăreţ pot veni şi idei interesante pentru Galaţi. Şi asta am vrut să aflăm în cadrul unei discuţii purtate chiar în curtea casei sale.

- De ce Constanţa primeşte atâtea investiţii, pe când alte oraşe sunt în moarte clinică?

- Constanţa are un anumit specific, în sensul că veniturile provin în general din port şi din turism. Voi le aveaţi de la Combinat şi din Dunăre. Când spun turism, mă refer în special la zona Mamaia-Constanţa. Turismul în Mamaia merge nu bine, ci foarte bine.

- Care este cea mai mare piedică în dezvoltarea unui oraş?

- Mă chinuie birocraţia românească. Pe de o parte, plânge toată lumea după locuri de muncă şi investiţii, pe partea cealaltă este o frână îngrozitoare, pe care nu v-o puteţi imagina. Am dus Mamaia pe un segment ce am simţit că lipseşte şi am considerat că trebuie dezvoltat. Aşa se face că este poate zona din România cu cea mai mare presiune investiţională privată. Sunt persoane şi firme care vor să construiască hoteluri, blocuri, restaurante. La un moment dat, chiar râdeam cu fratele meu că o să se scufunde fâşia asta dintre mare şi lac din cauza tuturor construcţiilor.

- Mai exact, unde se pun frânele?

- Dacă povestesc ce avize şi autorizaţii a trebuit să obţin pentru Mamaia, înnebuneşti. Spre exemplu, ăia de la MapN mi-au spus că nu am voie să construiesc mai mult de P+8, pentru că au ei nu ştiu ce antene şi le deranjăm. La Dubai au construit o clădire de un kilometru înălţime, iar noi nu avem voie mai mult de P+8, ca în anii '50. La Mediu, noroc că s-a schimbat, că nu puteam să fac nimic. Lacul pe care îl vedeţi în spate reprezintă arie protejată pentru pelicanul cu gâtul roşu. Numai nişte cretini puteau să facă un sit protejat pe un lac care e mărginit din toate părţile de urbanizare.

- De ce nu merg lucrurile puţin mai repede?

- Încă suntem sub efectul blocajului de la madam Udrea. Noi încă nu avem votate planurile urbanistice în staţiune, ca să putem da drumul la tot ceea ce avem ca investiţii.

- Mamaia poate fi considerată capitala fiţelor?

- Am auzit, zilele trecute, o declaraţie a celor din sudul Litoralului, care spuneau că vor să concureze cu turismul bulgăresc şi nu mai vor să concureze cu staţiunea Mamaia, ceea ce este foarte bine pentru ei. Mamaia merge pe un segment de turism de distracţie, de clubbing, adică pe un segment puţin mai scump, iar ei trebuie să meargă pe un segment de turism de familie. Nicăieri lucrurile nu sunt la fel.

- Telegondola este una dintre investiţiile controversate. S-au recuperat banii?

- Nu ştiu dacă telegondola şi-a scos banii. Eu am făcut telegondola ca atracţie turistică. Lucrurile trebuie privite întotdeauna unitar. Nu întotdeauna fiecare lucru în sine este eficient. Când am băgat bani în telegondolă, ştiam că nu bag banii ca să fac un profit, că nu era neapărat o afacere. Nu toate investiţiile făcute de Primărie trebuie privite ca afaceri. Spre exemplu când am făcut pasarela în mare. Ea în sine nu e o afacere, în schimb am făcut mai multe puncte de atracţie pentru turişti. Am gondolă, am pasarelă, am AquaMagic şi aşa mai departe.

- Este o discrepanţă foarte mare între Satul de vacanţă şi hotelurile de cinci stele? E oportun pentru Mamaia ca Satul de vacanţă să rămână în aceeaşi formă?

- Staţiunea în sine este pentru segmente diferite de populaţie. Asta am învăţat-o şi eu tot călătorind. Spre exemplu, Elat, cea mai cunoscută staţiune a Israelului de la Marea Roşie, pleacă de la două stele şi ajunge la cinci stele. Acest lucru se întâmplă şi în Mamaia. În nord ai patru-cinci stele şi fiţoşi, iar în sud stă omul de rând. Satul de vacanţă este plin. Este un anumit segment al populaţiei care doreşte aşa ceva. Dacă ar fi numai patru şi cinci stele, nu ai mai veni, pentru că nu te mai ţine buzunarul. Oamenii nu se amestecă, să ştii. Ăia care plătesc 200 de euro pe cameră nu vor să se amestece cu cei din Satul de vacanţă şi nici invers.

- Cât de mult ajută portul la dezvoltarea oraşului?

- Portul este o poveste puţin mai complicată. Cum vine câte un guvern la Bucureşti, câte un ministru nou, cum se schimbă lucrurile. Noi acum avem 20 de procente din Administraţia Portului Constanţa. Uite cum pot eu să ajut Galaţiul indirect. Am avut o discuţie cu premierul, înainte de alegeri. I-am spus dorinţa noastră de a prelua şi restul acţiunilor de la stat. Mi se pare logic să manageriem noi portul de la Constanţa, pentru că toţi cei care lucrează în port şi au experienţă sunt de aici. Este legat direct de viaţa oraşului. Veniturile care se realizează şi nu sunt cheltuite în dezvoltări şi investiţii să revină pe plan local, din moment ce noi ne aducem contribuţia. Acelaşi lucru se poate petrece şi la Galaţi. Primarul oraşului Rotterdam a fost aici, pentru a face o colaborare între porturi. Rotterdamul este acţionar majoritar la portul de acolo. Am vorbit cu Ponta, care a spus că o să facă o lege prin care toate porturile să treacă la autorităţile locale, şi atunci o să treacă şi portul Constanţa, şi portul Galaţi. Sunteţi în aceeaşi barcă cu mine.

- A existat la un moment dat un proiect ce prevedea construcţia unei şosele de coastă. Ce s-a mai întâmplat cu acest proiect?

- Proiectul şoselei de coastă a fost blocat de PD. Acum suntem pe cale să-l deblocăm şi să începem prima parte a construcţiei. Am împărţit-o în trei sau patru sectoare, pentru că nu se pot lua, prin fonduri europene, mai mult de 11 milioane pe un proiect. Primul tronson ar trebui să-l începem la toamnă. Vor fi patru benzi, plus pistă de bicicletă. Va pleca din portul Tomis şi va merge pe malul mării până în Mamaia.

- În prima dumneavoastră campanie electorală aţi promis că veţi elibera zona veche a Constanţei de chiriaşi, pentru a o reda turismului şi afacerilor. După 13 ani, mai aveţi în vedere acel proiect?

- În zona veche a Constanţei am început programe europene ce prevăd refacerea întregii infrastructuri. Este vorba de aproximativ 50 de milioane de euro. În locuinţele pentru săraci am băgat 2.500 de oameni, de astă-primăvară şi până acum. Am construit cu aproximativ 200 de euro pe metrul pătrat, iar apartamentele au toate utilităţile - căldură, pat, bucătărie. Practic, municipalitatea a plătit aproximativ 2.500 de euro pentru fiecare om scos de pe stradă. Voi continua să construiesc până voi termina toate cererile oamenilor care au fost daţi afară din casele naţionalizate, care stau pe străzi. În cartierul acesta o să-i mut inclusiv pe cei din zona peninsulară. Trebuie, mai întâi, să am unde să-i mut pe cei din zona peninsulară. Nu pot să le dau un şut în fund şi să îi arunc în stradă. Odată cu finalizarea proiectelor din staţiunea Mamaia şi din zona peninsulară, turismul se va extinde şi spre zona respectivă.

- Ce soluţii aveţi pentu tinerii care vor să rămână în Constanţa?

- Avem 1.100 de locuinţe care au fost vândute pentru tineri, la jumătate din preţul pieţei. Primăria a venit cu pământul şi infrastructura în acest proiect.

- Când îşi ţine primarul Mazăre audienţele?

- Eu nu ţin audienţe propriu-zis. În 13 ani nu am avut zi de audienţe. Când mă duc la birou, în permanenţă am în faţă 20-30 de oameni. Acum am rezolvat-o cu casele, pentru că oamenii ştiu că am unde să îi duc.

- Cum stă Constanţa cu bugetul?

- Constanţa nu are un buget foarte mare, pentru că din activităţile comerciale şi turistice veniturile sunt jumătate-jumătate, adică jumătate la alb şi jumătate la negru. Unii spun că la negru mai mult. Spre exemplu, Constanţa are un buget mai mic decât Craiova. Pe de altă parte, un ospătar care câştigă bani din bacşiş întoarce acei bani spre oraş, luându-şi o maşină, o casă sau, pur şi simplu, făcând cumpărături.

- Una dintre zonele care au primit cele mai multe investiţii, portul Tomis, este străjuită de o clădire despre care se spune că ar fi fost a lui Adrian Năstase. Acea structură va mai fi vreodată finalizată?

- Proprietarii actuali au semnat cu Hiltonul pentru respectiva structură. A fost a unui italian care a investit aici. A muncit toată viaţa, a venit în România, şi-a făcut patru amante şi şi-a dat seama că a muncit ca un prost toată viaţa. L-a prins nevasta şi nu l-a mai lăsat să vină în România. S-a blocat construcţia şi a fost vândută, iar ultimul proprietar a semnat cu Hiltonul.

- Ce vom avea în Mamaia pe timpul verii?

- Pe timpul verii vrem să facem festivalul internaţional al cluburilor, să vină cluburi din Miami, Hong-Kong, Dubai, Monte Carlo. Vor avea program împreună cu cluburile de aici. Vom avea carnavalul care va dura două luni, vom avea povestea cu fashionul.

- Cât de greu este pentru un edil să cânte cu Loredana?

- Voi filma şi clipul cu Loredana. E de senzaţie. Am probat costumul de salvamar şi o să fie băşcălie. Toţi salvamarii vor fi îmbrăcaţi fix ca mine pe parcursul verii. Artiştii nu sunt aşa de organizaţi. Eu sunt mai organizat şi de-aia merg lucrurile. Eu am convins-o pe Loredana. Eu voi cânta foarte puţin. Apropiaţii mă întreabă mereu de ce doar atât. Le spun că asta nu prea ştiu să o fac. Şi aşa m-am chinuit, pentru trei vorbe, juma de zi...

Ţuică românească în Madagascar

Radu Mazăre a spus că i-a oferit unui şef de trib din Madagascar, unde vrea să construiască un restaurant şi şapte bungalow-uri, o lanternă, un cuţit "din oţel spaniol" şi o sticlă cu ţuică, iar primarului de acolo i-a dat un ceas. "I-am dus şefului de trib un cuţit mare, i-am explicat că e din oţel spaniol. I-am mai dus o lanternă şi o sticlă cu ţuică de-a noastră, iar primarului de acolo i-am dat cadou un ceas. Când a apărut la întâlnire a doua zi era cu ceasul la mână, mândru", a spus Radu Mazăre.

Primarul a mai povestit cum un vraci, care mai avea "doar un dinte", a sfinţit locul unde va construi restaurantul şi cele şapte bungalow-uri, vorbind cu spiritele. "A trebuit să fac o ceremonie cu un vrăjitor, un vraci. Ei au o religie asemănătoare cu cea din sudul Africii, voodoo, cred în spiritele strămoşilor care trăiesc sub pământ şi când încep orice lucrare trebuie să facă o incantaţie. Mi-au dat şi mie să beau, e adevărat că am băut după vrăjitorul ăla care nu mai avea decât un dinte, întâi a băut el şi după aia mi-a dat mie sticla, am luat sticla şi am băut, doar nu era să nu beau. Apoi el a stat cu mâna la rădăcina unui pom, vorbind cu spiritele şi binecuvântând locul respectiv", a explicat Radu Mazăre.

El a spus că o ceremonie trebuie făcută şi după finalizarea investiţiei, atunci când va trebui să taie un zebu şi să le dea de mâncare localnicilor. "Dacă te detaşezi şi priveşti lucrurile cumva de sus şi obiectiv, nu subiectiv, foarte multe lucruri, chiar dacă sunt religii diferite, seamănă", a mai spus Radu Mazăre.

Citit 9209 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2013 10:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.