INTERVIUL cu decanul Facultăţii Economie şi Administrarea Afacerilor din Galaţi/ Se pregăteşte un NOU program de MASTERAT

INTERVIUL cu decanul Facultăţii Economie şi Administrarea Afacerilor din Galaţi/ Se pregăteşte un NOU program de MASTERAT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, conf. univ. dr. Edit Lukacs


Este una dintre cele mai mari facultăţi ale Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi - după numărul de studenţi - şi, la 25 de ani de la înfiinţare, pentru că lucrează cu cifrele, se prezintă aşa: 381 de cărţi de specialitate, scrise de profesori, dintre care 25 publicate la edituri internaţionale, 21 de proiecte de cercetare cu finanţare internaţională, 50 de contracte de cercetare cu mediul de afaceri, peste 600 de articole ştiinţifice şi colaborări cu universităţi din Franţa, China şi SUA. Este vorba de Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cu al cărei decan, conf. univ. dr. Edit Lukacs, am stat de vorbă la ceas aniversar.

- Ce proiecte aveţi în derulare, care sunt priorităţile pe anul în curs?

- Avem în plan diversificarea ofertei de programe de masterat cu unul nou - Administrarea şi dezvoltarea afacerilor în turism - program care, dacă trece de toate etapele de evaluare, se va derula din septembrie 2015. Continuăm colaborarea cu Universitatea Washburn din Statele Unite ale Americii în cadrul programului de master cu predare în limba engleză, Economics and Business Administration, ceea ce se traduce şi printr-o reducere substanţială a taxei de studii (la o treime din ce plătesc americanii) pentru studenţii români care doresc să urmeze un semestru sau un an întreg acolo.

- Ce specializări puneţi la bătaie la admiterea din vară?

- Vor fi toate cele opt specializări de licenţă acreditate: Contabilitate şi informatică de gestiune, Finanţe-bănci, Management, Marketing, Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Informatică economică, Afaceri internaţionale, Economia agroalimentară. În plus, la ora actuală, ne preocupă diversificarea ofertei de programe de licenţă, prin crearea unuia cu predare integrală într-o limbă străină.

- Cum îi atrageţi pe tinerii liceeni către chestiuni economice?

- Încercând să le aducem în atenţie avantajele profesiei de economist, precum şi rolul important pe care îl joacă un bun specialist în economie în orice organizaţie. Un absolvent FEAA poate fi analist financiar, economist vânzări, specialist resurse umane, specialist marketing, programator, auditor sau managerul propriei firme. Organizăm anual, în colaborare cu Colegiul Economic "Virgil Madgearu", o competiţie pentru elevii de liceu, intitulată “Eu sunt propriul meu manager”, ce are ca scop evaluarea cunoştinţelor de contabilitate. La iniţiativa colegilor de la Informatică economică, am organizat recent concursul “Info Smart”, unde liceenii de la matematică-informatică s-au întrecut în crearea de aplicaţii informatice utile în activităţile economice.

- Cum se împleteşte la Galaţi teoria şi practica? Cât de pregătiţi sunt tinerii absolvenţi pentru o carieră solidă?

- Îmbinarea teoriei cu practica se asigură în primul rând prin planul de învăţământ care prevede, pe lângă cursuri şi seminarii cu aplicaţii sau laboratoare, după caz. În al doilea rând, studenţii fac trei săptămâni de practică în întreprinderi la sfârşitul anului II de studii. În al treilea rând, există posibilitatea de a face practică în întreprinderi simulate pe parcursul semestrului. În al patrulea rând, primim solicitări din partea firmelor sau a băncilor să îndrumăm studenţi pentru internship, uneori plătit. De asemenea, organizăm întâlniri între studenţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, în cadrul cărora tinerilor li se prezintă oportunităţi de colaborare.

- Cum veţi sărbători 25 de ani de activitate?

- La festivitatea aniversară care deschide lucrările celor două zile (23 şi 24 aprilie) am invitat fondatorii  facultăţii, foştii decani, conducerea universităţii, colaboratori din mediul de afaceri şi de la alte centre universitare. În cadrul manifestărilor, vom acorda titlul Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Organizăm cea de a XVI-a ediţie a Conferinţei Internaţionale Riscul în economia contemporană, la care s-au înscris cu peste 60 de lucrări specialişti şi cercetători din ţară şi străinătate. Pe 24 aprilie, se va desfăşura o masă rotundă cu tema Strategii interculturale şi dezvoltare regională, la care aşteptăm să participe şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.


CITEŞTE ŞI: INTERVIU cu un traducător cu parfum de Premiul Nobel

Citit 3701 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 23:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.