„Poliţişti puţini, cercetări anevoioase”

„Poliţişti puţini, cercetări anevoioase”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La posturile de poliţie din Oancea, Băneasa, Jorăşti şi Bălăbăneşti, numărul mic de agenţi duce la lungirea cercetărilor * „Tehnica” moldovenilor care trec ilegal frontiera: cum pun piciorul în România cer azil politic *

- De la 15 iulie a.c., domnule prim-procuror Dumitru Baciu, echipa dumneavoastră de magistraţi s-a întărit cu încă un om.

- Avem un coleg nou, Ion Ladan. E venit de la Poliţia Oneşti. Având vechimea în activităţile de cercetare penală mai mare de cinci ani, şi, bineînţeles, studii corespunzătoare, a intrat în magistratură. Este căsătorit. Soţia, grefieră la Judecătoria Oneşti. Au un copil. Dacă ar fi să-i caracterizez, pe scurt, startul în munca la Parchetul din Tg. Bujor, aş spune fără să ezit: Ion Ladan are în dumnealui stofă de procuror.

- La dumneavoastră, toamna se numără… dosarele.

- La zi, pe rolul Parchetului Tg.Bujor figurează peste 1.100 de cauze. Predomină infracţiunile la regimul circulaţiei şi furturile, în special cele din locuinţe. Ne confruntăm însă şi cu alte situaţii, neducând lipsă nici de dosare în care învinuiţii sunt cetăţeni din Republica Moldova. În ultimul timp s-au intensificat trecerile ilegale de frontieră.

Invocând necesitatea găsirii unui loc de muncă, unii dintre vecinii noştri din Republica Moldova, plecaţi spre noi cu „lecţiile” învăţate, odată reţinuţi de Poliţia de Frontieră se apucă şi cer azil politic. Fac acest lucru, iar noi ştim asta, pentru a scăpa de răspunderea penală. După constatarea faptei, Poliţia de Frontieră, ca măsură imediată, cu caracter administrativ, le aplică interdicţia de intrare în România, îngreunând în acest fel derularea cercetării judecătoreşti ulterioare. Scăpaţi înapoi peste Prut, credeţi că le mai pasă prea mult de procesele ce îi aşteaptă?

Apreciem că se impune coroborarea textelor legislative astfel încât, pe viitor, să fie posibilă prezenţa inculpaţilor în faţa instanţelor din România, în scopul soluţionării cu celeritate a cauzelor.

- Daţi-mi un exemplu de o astfel de trecere ilegală a frontierei de stat.

- Ruslan Chihai (21 de ani) şi Gheorghii Samoilă (22) sunt verişori. Domiciliile, în localitatea Bobocica, raionul Cantemir. Informaţi că la Matca, în judeţul nostru, se câştigă bine, pe 31 martie a.c., dimineaţă, s-au urcat în autobuz, la Cucoara, plecând spre graniţa cu România. La ora 15.00 se apropiau de malul stâng al râului Prut, ascunzându-se în desişurile vegetale de acolo.

La ora 19.00, Ruslan Chihai, folosind o barcă pneumatică improvizată, legată cu un fir textil, a trecut Prutul, nimerind în zona stâlpului de frontieră 1257, aval 800 de metri, mai exact, în dreptul satului Vădeni. Verişorul său, rămas pe malul basarabean al râului, trăgând de aţă, a recuperat barca, trecând şi el în România. Nemaifiindu-le de folos, au lăsat „cauciucul” să plutească liber pe apa Prutului…

Până la ziuă, cum au putut, au stat ascunşi în Vădeni. Era de-acum 1 aprilie! La ora 6.30, primul descoperit de Poliţia de Frontieră - Ruslan Chihai. Două ore mai târziu „cădea” şi Gheorghii Samoilă. Rechizitoriul este finalizat, dosarul urmând să fie înaintat Judecătoriei Tg.Bujor. Dar cum să se prezinte cei doi „frontiereşti” în faţa completului de judecată când ei au interdicţia de a intra pe teritoriul României?

- Aş dori să aducem în discuţie o situaţie ce „frige”, de care nu se poate, domnule Baciu, să nu vă fi lovit, şi anume, numărul de poliţişti de la posturile din comunele din nordul judeţului Galaţi, aflat într-o descreştere îngrijorătoare.

- La acest moment, se constată o îngreunare a efectuării cercetărilor la posturile din Oancea, Băneasa, Jorăşti şi Bălăbăneşti datorită insuficienţei de personal. Mulţi agenţi din teritoriu sunt mutaţi la alte structuri din cadrul I.P.J. Galaţi, în baza dispoziţiei Ministerului Administraţiei şi Internelor privind chiriile, mai concret, întreruperea plătirii acestora. Li se dă voie să se ducă acolo unde au domiciliul, fără - atenţie! - luarea măsurilor corespunzătoare de înlocuire.

Ca urmare, cercetările în dosarele aflate pe rol se fac mai anevoios. Şi ar mai fi ceva de precizat: anumite fapte, într-un asemenea context, pot rămâne nedescoperite. Ori anumiţi autori să rămână neidentificaţi, ceea ce s-ar putea „traduce”, dacă vreţi, prin lipsa de siguranţă a cetăţeanului.

Comentariu foto: Prim-procurorul Dumitru Baciu. Înainte de protest, trudă la un munte de dosare; după ieşirea magistraţilor în "decor", acelaşi munte de cauze de soluţionat plus suplimentul "de septembrie"...

Citit 1384 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.