Procurorii sunt sesizaţi şi la zece ani de la comiterea faptelor

Procurorii sunt sesizaţi şi la zece ani de la comiterea faptelor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, miercuri, la prezentarea bilanţului pe 2017, că aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, printre ei fiind trei miniştri, cinci deputaţi, un senator şi doi secretari de stat. Ea a menţionat că, urmare a deciziei CCR pe abuzul în serviciu, au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 milioane de euro. Kovesi s-a referit şi la corupţia din domeniul sănătăţii.

Conform bilanţului prezentat de Laura Codruţa Kovesi, activitatea de urmărire penală în cadrul DNA a fost desfăşurată, în medie, de 107 procurori, care au avut de soluţionat 11.234 de cauze. Astfel, un procuror a avut de soluţionat, în medie, 104 dosare. Şefa DNA a declarat că instituţia a identificat manageri de spitale care iau comisioane între 5 şi 20 la sută din valoarea contractelor de la furnizorii de servicii, folosul fiind obţinut, în multe cazuri, de persoane din anturajul acestora ori din aceeaşi grupare politică. Tot la prezentarea bilanţului, Kovesi a ţinut să precizeze şi faptul că uneori instituţia pe care o conduce este sesizată în legătură cu fapte penale care au avut loc cu 9-10 ani în urmă, în 2017 fiind identificate două astfel de dosare, în care faptele au fost prescrise, iar în 34 de cazuri faptele erau deja prescrise când dosarul a fost înregistrat la DNA.

Aproape 4.000 de dosare soluţionate

Kovesi a anunţat că anul trecut au fost soluţionate pe fond 3.893 de dosare (3.341 de dosare în 2016), fiind cel mai mare număr de dosare soluţionate într-un singur an, de la înfiinţarea instituţiei. Această activitate a determinat reducerea stocului de dosare  faţă de anul precedent.

În urma anchetelor efectuate, 381 de dosare penale au fost trimise în judecată, în care au fost deferiţi justiţiei 997 de inculpaţi.  Dintre acestea, în 91 de cauze, inculpaţii trimişi în judecată şi-au recunoscut vinovăţia (80 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în 2016). Patru dintre aceste dosare au fost restituite la procuror, în urma unei decizii luate de judecători.

Comparativ, în dosarele care au avut ca obiect fraude cu fonduri europene, s-a înregistrat o dublare a numărului de trimiteri în judecată, în ultimii doi ani fiind întocmite 108 rechizitorii şi 22 de acorduri de recunoaştere, privind 344 de inculpaţi (56 de rechizitorii şi nouă acorduri în  anul 2015).

În dosarele DNA finalizate cu soluţii definitive, instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă totală de 924,7 milioane de lei.

Laura Codruţa Kovesi a menţionat şi faptul că ponderea achitărilor, indiferent de temei, din totalul trimiterilor în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 12,2 la sută soluţii de achitare.

Citit 2017 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Februarie 2018 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.