Ana Elena Bâclea, ofiţerul care luptă cu evaziunea

Ana Elena Bâclea, ofiţerul care luptă cu evaziunea
"Nu bărbaţilor trebuie să le demonstrez ceva, ci mie însămi"
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

O tânără superbă, în vârstă de 30 de ani, este unul dintre cei 28 de poliţişti care alcătuiesc Serviciul de Combatere a Criminalităţii Economice. Este ofiţer de opt ani şi misiunea ei este să lupte împotriva evaziunii fiscale. În poliţie nu şi-a găsit doar împlinirea profesională, ci şi pe cea personală, căsătorită fiind cu un coleg, care îi este cel mai bun prieten şi sfătuitor.

Se numeşte Ana Elena Bâclea şi este inspector la Economic, una dintre cele 11 femei din colectivul de 28 de poliţişti care au ca atribuţii lupta cu infracţionalitatea din zona "gulerelor albe". Nu o puteţi vedea pe stradă sau în focurile vreunui scandal ori cercetând urmele la locul vreunei crime pentru că, încă din Academia de Poliţie, pe care a absolvit-o în 2010, s-a hotărât că nu vrea asta. Nici nu ieşise de pe băncile facultăţii, când a hotărât că vrea să fie o poliţistă care îşi respectă statutul de femeie şi care poate munci la fel de eficient ca un bărbat.

"În şcoală am văzut că mi se potriveşte munca de poliţie economică. Nici acum nu m-aş orienta către altceva. Lucrăm cu documente, facem şi activităţi de teren şi acţiuni, percheziţii, deci munca include cam toate activităţile de poliţie, dar nu cu riscurile de la Judiciar sau Crimă Organizată. E o muncă frumoasă, dar dificilă, cu termene scurte. Sunt situaţii limită, prinderi în flagrant", ne dezvăluie inspectorul Ana Elena Bâclea.

"Descindere" în lumea bărbaţilor

Prima mare descindere a tinerei absolvente a fost cea la locul de muncă, unde atunci, la fel ca şi acum, majoritatea colegilor erau bărbaţi. Nu a fost însă un prag greu de trecut pentru proaspătul subinspector de atunci, deoarece vremurile au ajutat-o.

"S-au schimbat optica, mentalităţile. S-au schimbat şi vârstele poliţiştilor, suntem tot mai tineri. Nu am avut niciodată sentimentul că trebuie să fac mai mult ca să dovedesc că sunt capabilă, femeie fiind. Toţi facem aceeaşi muncă, nu contează că eşti bărbat sau femeie atâta vreme cât ştii să te uiţi în documente, să discerni ce este bun sau rău, dacă o faptă este săvârşită. Poate noi, ca femei, în orice domeniu am lucra, vrem să ne demonstrăm nouă însene să suntem ambiţioase şi putem să facem mai mult", ne explică ofiţerul, pentru care primul caz la care a lucrat, în instrumentarea unei acuzaţii de evaziune fiscală, a reprezentat şi revelaţia asupra felului în care trebuie să se raporteze, ca femeie-poliţist, la "infractorul" din faţa ei, indiferent dacă se dovedeşte vinovat sau nu: "La prima audiere, am fost foarte emoţionată, mi se părea ciudat să interacţionez cu un infractor, dar până la urmă m-am gândit că toţi suntem oameni. Ca femeie poliţist nu las loc de interpretări în faţa suspecţilor, nu stau la glume, sunt serioasă. Dacă văd că încep să divagheze, îi readuc la tema discuţiei".

Fericirea a aşteptat-o la Secţia 2

A fi femeie poliţist nu este singura provocare din viaţa Anei Elena Bâclea. Pe când era studentă, l-a cunoscut pe Marian, şi el poliţist, la Secţia 2, unde ea făcea practică la Ordine Publică. S-au îndrăgostit, iar în urmă cu cinci ani au devenit soţ şi soţie. Doi ani mai târziu, în viaţa lor a apărut o fetiţă, care acum are trei ani şi jumătate şi merge deja la grădiniţă. A fi în slujba legii, cu o viaţă de familie completă şi cu un copil aflat la început de drum, asta da provocare! Dar unde e înţelegere, toate se rezolvă, ne asigură tânăra poliţistă, care nu ne ascunde că ar vrea să îşi mărească familia şi să ajungă cât mai sus în carieră:

"E un plus că eu şi soţul meu avem aceeaşi meserie. Ne înţelegem reciproc, poate altcineva din afara sistemului nu ar înţelege de ce vii la anumite ore acasă, sau de ce stai peste program. Am avut situaţii când am stat şi 24 de ore la muncă şi am zis că nu ştiu când ajung. Altcineva nu ar fi înţeles. Secretul căsniciei în munca noastră este o foarte bună organizare, sincronizare. Dacă apar situaţii imprevizibile, ne salvează părinţii!".

Deci, se poate ca o femeie să acceadă în lumea bărbaţilor cu diplomaţie, organizare şi ambiţie. Poate fi o bună familistă, mamă, prietenă şi poate avea timp şi pentru ea, ne asigură poliţista care, în viaţa de zi cu zi, se ia la trântă cu complicatele iţe ale infracţionalităţii economice. Secretul ei? Credinţa în Dumnezeu şi corectitudinea, plus plăcerea pentru ceea ce face şi încrederea în oamenii pe care îi are alături, în viaţa profesională şi cea personală.

Citit 15743 ori Ultima modificare Luni, 12 Martie 2018 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.