Abuzul în serviciu sau cum se vor închide dosarele penale

Abuzul în serviciu sau cum se vor închide dosarele penale
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Modificarea Codului penal a fost adoptată, miercuri, în Camera Deputaţilor, cu ajutorul voturilor favorabile ale unui deputat PMP şi nouă deputaţi de la grupul minorităţilor naţionale. Camera Deputaţilor era for decizional, astfel că, după adoptarea proiectului, modificările aduse Codului penal vor pleca, teoretic, spre preşedintele Klaus Iohannis, spre promulgare. Spunem teoretic, pentru că opoziţia a anunţat deja că va ataca modificările la Curtea Constituţională.

Votul din Parlament nu a ţinut, din păcate, cont de părerile procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sau ale celor de la Parchetul General, care au trimis puncte de vedere care arată clar că, prin aceste modificări, munca lor va fi mult îngreunată, iar sute de dosare se vor închide.
Cel mai mare impact asupra muncii procurorilor îl va avea modificarea ce vizează art. 297 din Codul penal, privind infracţiunea de abuz în serviciu.
Adoptarea propunerii formulate de Ministerul Justiţiei ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancţionate de legea penală, astfel că procurorii vor fi obligaţi să închidă numeroase dosare ca urmare a intervenirii prescripţiei.
Conform procurorilor DNA, infracţiunea de abuz în serviciu ar urma să fie definită ca "fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial şi prin aceasta cauzează o pagubă, certă şi efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă".
Asta în condiţiile în care, în prezent, abuzul în serviciu este definit drept "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos (adică îndeplineşte prin încălcarea legii - conf. Deciziei 405/2016 a CCR) şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Sute de dosare se vor închide

Astfel, pentru a putea trage la răspunde pe cineva, fapta trebuie să fie săvârşită în scopul obţinerii unui folos de către funcţionarul public sau de o persoană apropiată acestuia, ceea ce restrânge extrem de mult domeniul de aplicare a infracţiunii.
"În cursul anului 2017, Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată a unor inculpaţi pentru săvârşirea a 215 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Din analiza preliminară a acestor cauze, realizată până în acest moment, nu a fost identificat niciun dosar în care autorul să fi urmărit obţinerea unui folos personal", arată DNA.
Asta înseamnă că în toate aceste dosare ar urma să fie dispusă achitarea, iar procurorii care au în lucru astfel de dosare vor fi obligaţi să emită ordonanţe de clasare, indiferent de cuantumul prejudiciului.
"Spre exemplu, fapta funcţionarului public care atribuie în mod nelegal unui prieten sau unui coleg de partid un contract de achiziţie publică supraevaluat ori  dispune restituirea nelegală a unui imobil nu va mai fi incriminată, chiar dacă funcţionarul acţionează cu intenţia de a încălca legea şi chiar dacă aceste fapte pot produce consecinţe de zeci sau sute de milioane de euro bugetului, aşa cum există numeroase exemple în practica judiciară", mai arată DNA.

Prejudiciul, stabilit de organul competent

O altă modificare adoptată de parlamentari stabileşte că prejudiciul trebuie constatat în mod definitiv prin act al organului competent, ceea ce restrânge şi mai mult sfera potenţială de aplicare a infracţiunii.
"Prin introducerea unei asemenea condiţii în conţinutul infracţiunii se creează premisele ca efectuarea actului de justiţie să poată fi împiedicată de către persoane din afara sistemului judiciar. Spre exemplu, dacă organul de urmărire penală este sesizat că un ministru a săvârşit o faptă de abuz în serviciu, trimiterea în judecată ar fi condiţionată de existenţa unui act constatator al prejudiciului întocmit de un organ care se poate afla în subordinea sau sub influenţa acestui ministru.
Singurul organ competent să constate elemente de fapt care intră în conţinutul unei infracţiuni este instanţa de judecată. Numai judecătorul, analizând probele administrate şi făcând aplicarea legii, poate stabili în mod definitiv dacă o anumită faptă a produs sau nu un prejudiciu, iar acest raţionament nu poate fi condiţionat de existenţa unui act administrativ anterior hotărârii judecătoreşti", explică procurorii anticorupţie.
De asemenea, textul propus nu respectă cerinţele constituţionale de previzibilitate a legii, în condiţiile în care nu indică organele care ar avea competenţa să constate existenţa prejudiciilor.

Reducerea pedepselor

Totodată, dacă modificările vor intra în vigoare, prin reducerea limitelor de pedeapsă va avea ca efect reducerea semnificativă a termenelor de prescripţie a răspunderii penale, de la opt ani la cinci ani.
"Vor exista numeroase situaţii în care tragerea la răspundere penală va fi împiedicată ca urmare a intervenirii prescripţiei, atât în cauze aflate în curs de urmărire penală, cât şi pe rolul instanţelor, urmând să se înregistreze numeroase soluţii de clasare şi încetare a procesului penal", mai arată DNA.

Mii de persoane trimise în judecată

Parchetul General a subliniat dimensiunea impactului pe care îl pot avea modificările cu privire la abuzul în serviciu, furnizând date statistice, din anii trecuţi, din activitatea procurorilor. "În perioada 2014-2017, la nivelul Ministerului Public, au fost trimise în judecată 2.099 de persoane, prejudiciile cauzate prin faptele comise de către acestea fiind în sumă totală de 4.017.356.809 de lei", arată Parchetul General.
Parlamentarii au votat şi pentru abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, lăsând în afara sferei incriminării penale faptele ilicite săvârşite din culpă care aduc atingere drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice. "În perioada 2014-2017, au fost trimise în judecată, la nivelul Ministerului Public, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu 233 de persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost în cuantum de 5.381.726 de lei", mai arată Parchetul General.

Citit 4484 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iulie 2018 16:42

16 comentarii

 • postat de Romeo
  Joi, 05 Iulie 2018 21:16
  51.37.106.***
  Incet,incet.Bucata cu bucata,democratia este furata de sub nasul nostru. Toate acestea si efectele acestor legi le vom simti cu siguranta mai tarziu . Noi cei multi,oamenii de rand. Dar cel mai trist copiii nostri vor deconta starea noastra letargica. Stau si ma intreb cum se simt cei ce au pierdut pe cineva la revolutie. Sau cum se simt parintii acelui tanar care a murit cu banii stransi din donatii pentru un transplant,dar caruia statul prin birocratia sa a tot amanat eliberarea hartiilor pana cand a murit. Cu banii in mana. Dati-va seama ce va asteapta dupa relaxarea aceasta legislativa. Si cate propuneri vor urma. Pentru ca pot. O vorba spusa de un individ. Dar eu cred ca stau altfel lucrurile. Pentru ca au cu cine.Adica noi.
  2
  1
  Raportează
 • postat de Suzana
  Joi, 05 Iulie 2018 16:09
  82.137.13.***
  Ce pățesc JUDECATORII SI PROCURORII DNA PENTRU TRAFIC DE INFLUENTA și pentru Abuzul in Serviciu? Doctorul Plătește Judecătorii și Procurorii sunt pensionați rapid să li se piardă urma
  2
  6
  Raportează
 • postat de Jordache si Nicolingea
  Joi, 05 Iulie 2018 15:48
  95.77.196.***
  ABUZUL IN SERVICIU E UN FEL DE ABUZ SEXUAL CARE NU SE PEDEPSESTE ACUM NICI PRIN VASLUI, TELEORMAN SAU OLT !
  4
  5
  Raportează
 • postat de val
  Joi, 05 Iulie 2018 12:49
  84.243.108.***
  "În perioada 2014-2017, la nivelul Ministerului Public, au fost trimise în judecată 2.099 de persoane, prejudiciile cauzate prin faptele comise de către acestea fiind în sumă totală de 4.017.356.809 de lei". Toate bune si frumoase, dar mi-ar placea sa stiu cate din aceste persoane au fost realmente condamnate definitiv, si pentru cate s-a dispus achitarea, si cati lei au fost recuperati efectiv si ANAF se poate lauda ca a adus bani suplimentari la bugetul de stat.
  6
  17
  Raportează
 • postat de nicolae
  Joi, 05 Iulie 2018 12:34
  151.16.96.***
  Sunt foarte curios sa aflu cum si daca se vor recupera cele cinci miliarde [!!??!!] de lei care reprezinta prejudiciul creat prin faptele comise de cele 2099 de persoane cercetate.Fratilor,luati-le banii,bagati-i la bugetul de stat si condamnati infractorii cu pedeapsa la domiciliu,sa se intretina singuri.
  4
  15
  Raportează
 • postat de G-Man
  Joi, 05 Iulie 2018 11:02
  5.2.209.***
  intr-un oras rosu ca al nostru in care mai mult se fura decat se construieste, acest articol nu are cum sa fie apreciat si inteles
  13
  27
  Raportează
 • postat de Marius
  Joi, 05 Iulie 2018 10:39
  82.137.8.***
  Era side timpul sa se abroge infractiunile de sorginte sovetica
  31
  11
  Raportează
 • postat de D
  Joi, 05 Iulie 2018 09:13
  89.140.161.***
  Adio uniune europeană. Politicienii nostrii se gândesc cum pot fura liniștiți, iar acum au reușit. Românii rămași în țară se bucură că au primit un leu in plus la pensii si salarii, nepasandu-le nici o clipa de copiii si nepoții lor. Minunat neam, vândut pe 50 de lei.
  15
  30
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 05 Iulie 2018 08:32
  194.105.20.***
  Parca ati fi copii mici - ca nu ati stiut cand ati votat ca vor face asa ceva - parca nu stiati ce alte magarii au mai facut - asa ca acum culegeti ce ati semanat !!!!
  11
  20
  Raportează
 • postat de atamanu
  Joi, 05 Iulie 2018 08:31
  5.13.171.***
  Republica Borfasilor !!! Columbia paleste de invidie...." Manglitori din toate tarile, uniti-va ! " In romanica, tara tuturor posibilitatilor. Tara in care o baba care vinde patrunjel e amendata de comunitari pe motiv de "evaziune" iar un INFRACTOR dovedit e scos basma curata prin schimbarea legislatiei in favoarea lui si a hotilor ce-l sustin. Tara in care un amarastean care a muncit 25 de ani primeste o pensie de mizerie in valoare de 400 de euro, iar un "smecher" cu statut "special", cu trei viloaie in trei orase si cateva casute de vacanta, primeste 4000 de euro pensie + salariu la buget + indemnizatii de actionar multiplu +, +, +... Tara in care amaratii mor in asteptarea unui transplant vital iar BORFASII isi trateaza guturaiul in clinici private de prin Elvetia....Tara in care saracii sunt purtati cu autobuzele sa sustina dreptul de a fura al bogatilor, in speranta unui "oscior" aruncat sub masa, la care sa se incaiere, spre deliciul mesenilor...Tara care isi apara penalii si da cu tifla valorilor...Tara care odata a fost bogata si frumoasa si care cat de curand va ajunge colonie saraca si vanduta...
  16
  22
  Raportează
 • postat de dragos
  Joi, 05 Iulie 2018 08:24
  5.2.209.***
  un articol clar si la obiect! bravo. poate ar fi bine sa fie urmat si de un altul in care sa se faca un exercitiu de imaginatie pt viitoarele situatii de abuzuri pe care le vom suporta fara ca sa mai fie pedepsit infractorul.
  15
  17
  Raportează
 • postat de Pia
  Joi, 05 Iulie 2018 07:33
  5.13.206.***
  Anul trecut, in februarie, am iesit in strada. Acum stam si ne uitam la televizor .Daca am fi uniti si multi, ar fi nevoiti sa dea inapoi.
  12
  21
  Raportează
 • postat de Un cetatean informat
  Joi, 05 Iulie 2018 04:38
  5.13.235.***
  Cat exista kovesi si procurorii ei la dna, nu are ce sa-mi arate dna-ul...nu mai este o institutie credibil...ba din contra.
  26
  16
  Raportează
 • postat de MARIA
  Joi, 05 Iulie 2018 04:01
  158.181.74.***
  LIA LEVI A FOST DATA PE RAI NEWS CA A SCRIS CARTI PRECUM-QUESTA SERA E GIA DOMANI: SI CA A POZAT CU SPATELE CUM II BAGA CINEVA IN SPATE DOUA BUCATI NEGRE DE SPIRALE RIDICATE IN SUS:SUNT DOUA IMBECILITATI:IN ORGANISM NU AU VOIE SA FIE NICI UN FEL DE CORPURI STRAINE: IN SENSUL DE BACTERII; MICROBI;ENTITATI; ETC:
  18
  1
  Raportează
 • postat de MARIA
  Joi, 05 Iulie 2018 03:31
  158.181.74.***
  TARA ORGANELOR-DAR NUMAI DE PARTID SI DE STAT IAR CADRELE MILITARE DIN FRUNTEA TARII SUNT OAMENII CARE CONDUC TARA;CU O SANATATE DE FIER NU CU VIERMI IN FRUNTE:DOMNUL MIRCEA A FOST SA SE VINDECE DE HARURI; CILI VIBRATILI SI ALTE BOLI TOCMAI PANA LA IERUSALIM CU PRIETENII DUMNEALUI:
  19
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Joi, 05 Iulie 2018 00:21
  82.137.10.***
  Codul penal facut pt tara hotilor!
  15
  55
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.