Curier juridic - Refuzul restituirii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Refuzul de a restitui un bun de către inculpat, după ce victima i-l predase anterior din cauza temerii, se încadrează în elementele constitutive ale infracţiunii de abuz de încredere sau tâlhărie?”, ne întreabă domnul George Hâncu.

Dacă partea vătămată, din cauza temerii, a remis inculpatului un bun aflat asupra sa, pe care inculpatul a refuzat ulterior să i-l restituie, însuşindu-şi bunul, fapta constituie infracţiunea de tâlhărie, şi nu infracţiunea de abuz de încredere.

Într-un asemenea caz, lipseşte situaţia premisă a infracţiunii de abuz de încredere, şi anume deţinerea bunului de către inculpat în baza unui titlu, iar refuzul inculpatului de a restitui bunul nu realizează latura obiectivă a acestei infracţiuni.

Asta în condiţiile în care la momentul refuzului infracţiunea de tâlhărie era consumată, odată cu remiterea bunului de către partea vătămată ca urmare a temerii.

Promisiune încălcată

„În ce condiţii poate promitentul cumpărător să ceară de la promitentul vânzător dublul arvunei plătite în cazul neexecutării de către cel din urmă a obligaţiei de a perfecta un contract de vânzare-cumpărare”, ne-a întrebat un cititor.

Este nefondată acţiunea, pentru obligarea promitentului vânzător (pârât) de a restitui promitentului cumpărător (reclamant) dublul arvunei plătite, pentru nerespectarea obligaţiei pârâtului de a  perfecta contractul autentic de vânzare-cumpărare, conform obligaţiilor  prevăzute într-un antecontract, în cazul în care, la rândul său, promitentul cumpărător nu şi-a respectat obligaţiile de a face plăţile asumate.

Pentru a fi valabilă plata prin consemnare la CEC a sumei convenite, consemnarea trebuia făcută pe numele şi la dispoziţia promitentului vânzătorului, iar nu pe numele promitentului cumpărătorului.

Tâlhăria în căminele studenţeşti

Domnişoara Claudia V. ne întreabă dacă „tâlhăria săvârşită într-o cameră de cămin se încadrează în prevederile referitoare la tâlhăria săvârşită într-o locuinţă sau în cele referitoare la tâlhăria săvârşită într-un loc public?”

Tâlhăria săvârşită într-o cameră de cămin studenţesc se încadrează în prevederile art. 211 alin. (21) lit. c) Cod penal referitoare la tâlhăria săvârşită într-o locuinţă sau în dependinţe ale acesteia, întrucât camera de cămin echivalează sub aspect locativ cu locuinţa persoanei vătămate, iar nu în prevederile art. 211 alin. (2) lit. c) Cod penal referitoare la tâlhăria săvârşită într-un loc public.

Citit 756 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.