Informaţii notariale - Testamentul autentic

Informaţii notariale - Testamentul autentic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mulţi cititori ne roagă să revenim cu informaţii despre unde şi cum trebuie făcut un testament autentic. Domnul notar George Schin ne-a oferit şi de această dată informaţiile necesare.

Testamentul, potrivit art. 802 din Codul civil, „este un act revocabil prin care testatorul dispune pentru timpul încetării sale din viaţă, de tot sau o parte din avutul său”.

Având în vedere importanţa şi gravitatea efectelor pe care le produc dispoziţiile testamentare şi pentru protejarea voinţei testatorului împotriva unor influenţe şi presiuni, precum şi pentru a nu lăsa îndoială asupra existenţei şi sensului manifestării de voinţă, legea prevede - sub sancţiunea nulităţii absolute - anumite forme testamentare pe care trebuie să le îmbrace voinţa testatorului pentru a produce efecte juridice.

Cât despre testamentul autentic, de care vorbesc cititorii, vom prezenta în continuare avantajele lui, dar şi anumitele inconveniente.

Testamentul făcut pe teritoriul ţării este autentic dacă, prin încheiere, a fost învestit, în condiţiile prevăzute de lege pentru autentificarea înscrisurilor, cu formă autentică de către notarul public (art.860 Cod civil şi art.65 din Legea nr.36/1995).

Potrivit legii, testamentul autentic se poate redacta şi se autentifică doar de către notarii publici.

Avantajul principal al acestui tip de testament este forţa sa probatorie.

Contestarea testamentului autentic de către persoanele interesate este anevoioasă, tocmai pentru că actul autentificat are autoritate publică, iar conţinutul lui este verificat de notar pentru a nu conţine clauze contrare legii sau bunelor moravuri.

Notarul public, după autentificare, păstrează un exemplar original în arhiva sa, astfel că nu poate fi distrus, sustras sau ascuns de persoanele interesate.

În sfârşit, testamentul autentic prezintă avantajul că în această formă pot testa şi persoanele care nu ştiu să scrie şi să citească sau persoanele care, din cauza infirmităţii, a bolii sau din orice alte cauze, nu pot semna, spre deosebire de testamentul olograf care trebuie scris integral şi semnat de testator.

Testamentul autentic prezintă inconvenientul că presupune anumite cheltuieli şi necesită pierdere de timp pentru îndeplinirea formalităţilor de autentificare.

Citit 1279 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.