Contabil-şef, inculpat într-un dosar DNA. Decontări şi salarii fictive, plătite din banii şcolii

Contabil-şef, inculpat într-un dosar DNA. Decontări şi salarii fictive, plătite din banii şcolii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un nou caz de delapidare în şcoli. De data aceasta este vorba despre Şcoala Gimnazială Nr. 29, iar cea acuzată este Felicia Giorgiana Ion Avram, contabil-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul unităţii de învăţământ. Femeia a fost recent trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Alături de ea, în acelaşi dosar, a fost cercetat şi trimis în judecată şi soţul său, Florin Adrian Ion Avram.

Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie a transmis, printr-un comunicat de presă, că a trimis în judecată, în stare de libertate două persoane din Galaţi. Este vorba despre Felia Giorgiana Ion Avram, contabil-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 29 Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, ambele în formă continuată, şi despre Florin Adrian Ion Avram, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Fapte săvârşite din 2010 până în 2016

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada 2010-2016, "inculpata Felicia-Giorgiana Ion Avram, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 de lei, corelată cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul", se arată în comunicatul DNA.

Mai precis, procurorii au arătat în rechizitoriu faptul că Felicia - Giorgiana Ion Avram a încheiat cinci contracte pentru achiziţia mai multor produse cu firme administrate de soţul, respectiv, soacra ei. "În perioada 2013-2014, a încheiat, în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale, cinci contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra inculpatei, prin care au fost achitate sumele totale de 373.950 de lei", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii susţin că produsele achiziţionate de contabilă au fost supraevaluate, şcoala fiind prejudiciată cu peste 120.000 de lei. "Produsele achiziţionate astfel au fost supraevaluate cu suma totală de 123.747 lei faţă de preţul pieţei, sumă ce s-a reţinut drept prejudiciu", mai arată procurorii DNA.

Salariu, dar fără muncă

Ancheta, începută în urma unui audit solicitat de Primăria Galaţi, a reliefat şi faptul că Felia Giorgiana Ion Avram şi-a angajat, fictiv, soţul ca paznic la unitatea de învăţământ. Mai mult decât atât, bărbatul a încasat un salariu mult mai mare decât cel prevăzut în actele contabile. "A achitat fără drept inculpatului Ion-Avram Florin-Adrian, soţul inculpatei, suma totală de 230.021 de lei, din care 154.422 de lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 - ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic pentru care a fost remunerat", arată DNA.

Termopane plătite de şcoală

Vâzând că activitatea infracţională merge bine, contabila şcolii, care în prezent se află în concediu pentru creşterea copilului, a decis să îşi deconteze la şcoală şi nişte facturi personale. Mai precis, femeia şi-a montata acasă uşi termopan şi a luat factură pe numele unităţii de învăţământ la care lucra. "În luna septembrie 2013, a achitat suma de 3.500 de lei din bugetul şcolii pentru uşi termopan ce au fost montate anterior la domiciliul personal", se arată în comunicatul de presă.

Procurorii DNA au avut, în timpul anchetei, sprijinul conducerii Şcolii  Gimnaziale Nr. 29 Galaţi, care s-a şi constituit parte în procesul penal, cu suma de 357.268 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului instituţiei.

Pentru a fi siguri că la finalul procesului, dacă contabila va fi găsită vinovată, se vor putea recupera aceşti bani, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Florin-Adrian Ion-Avram şi Felicia-Giorgiana Ion-Avram.

Procurorii au finalizat astfel ancheta penală şi au trimis cauza spre judecare la Tribunalul Galaţi, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

Acesta nu este primul caz de delapidare a banilor unităţilor de învăţământ din Galaţi. astfel de cazuri au mai fost semnalate, tot în urma auditului solicitat de Primărie, la şcolile nr. 17, 18 şi 43, acestea fiind încă în anchetă.

Citit 11136 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.