Poliţiştii cercetaţi penal nu sunt disponibilizaţi

Poliţiştii cercetaţi penal nu sunt disponibilizaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici nu dau concurs *

Eşti poliţist şi eşti cercetat penal? Excelent: nu dai examen şi nu vei fi disponibilizat. Mai mult, postul e al tău până se încheie cercetarea. Moment în care te poţi întoarce liniştit la muncă.

Titulari cu bube în cap?

Poliţia Galaţi dă în clocot. Ca niciodată, oamenii legii din judeţul nostru sunt dezbinaţi chiar de detaliile legislative. Acestea îi împart în titulari absoluţi ai unui post şi posibili perdanţi.

Culmea, cei care nu riscă nimic în urma deciziei de reorganizare sunt chiar poliţiştii cu aşa-zise „bube în cap”. Cei cercetaţi penal.

La adăpostul prezumţiei de nevinovăţie

Cristina Tatulici (FOTO), purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „Poliţiştii care sunt puşi la dispoziţie pentru că au începută cercetarea penală rămân pe post. Ei beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi nu pot fi eliberaţi din funcţie”.

Această situaţie este prevăzută în Statutul Poliţistului, Legea 360 din 2002, articolul 65 (în vigoare):

·    „(2) Pe timpul urmăririi penale şi judecării poliţistul este pus la dispoziţie. Poliţistul pus la dispoziţie îndeplineşte numai acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite, în scris, de şeful unităţii de poliţie şi beneficiază de drepturile băneşti corespunzătoare gradului profesional pe care îl are, la nivelul de bază, şi de celelalte drepturi prevăzute în prezenta lege.

·    (4) În cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală ori achitarea, precum şi în cazul încetării urmăririi penale ori a procesului penal, poliţistul va fi repus în toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie, respectiv a suspendării din funcţie, potrivit competenţelor stabilite prin ordin al ministrului de interne”.

Şase „puşi la dispoziţie”

„În acest moment, la Poliţia Judeţeană sunt 6 persoane puse la dispoziţie pentru cercetare penală, faptul acesta petrecându-se înainte de a fi anunţat concursul de ocupare a posturilor în urma reorganizării”, precizează Cristina Tatulici.

De asemenea, purtătorul de cuvânt argumentează: „În cazul în care un poliţist câştigă concursul, el trebuie numit pe funcţie. Or acest lucru nu se poate întâmpla, conform legii, cu cei puşi la dispoziţie. Totodată, aceştia nu pot fi eliberaţi din funcţie, pentru că îşi pot demonstra nevinovăţia în justiţie. Ca urmare a acestui fapt, ei trebuie să reintre, conform legii, în drepturile de dinaintea punerii la dispoziţie”.

12 poliţişti pleacă

Vă reamintim că, pe 29 iulie, „Viaţa liberă” publica articolul „12 poliţişti gălăţeni rămân pe drumuri”. Aflam atunci că, în urma reorganizării, la IPJ Galaţi 20 de funcţii urmau să fie radiate. Dintre acestea, 5 de ofiţer şi alte 15 de agenţi de poliţie. Vor fi afectate mai multe subunităţi ale Poliţiei Judeţene - Poliţia Municipală, Poliţiile rurale, secţiile de Poliţie, Poliţia Tecuci.

Iar purtătorul de cuvânt sublinia: „Opt dintre aceste funcţii au fost deja eliberate din diverse motive: angajaţii au ieşit la pensie sau şi-au dat demisia, părăsind sistemul. În concluzie, doar 12 persoane vor fi afectate de restructurare”.

Rectificare: 12 poliţişti FĂRĂ DOSAR pleacă

Nu este pentru prima dată când legea ne pune în faţa unor paradoxuri. Da, concursurile actuale vor face ca 12 poliţişti curaţi să rămână pe drumuri. Da, unii dintre cei puşi la dispoziţie şi care rămân în sistem s-ar putea dovedi a fi „murdari”.

Finalitatea nu este însă că ei vor rămâne pe posturile rezervate, ci că vor plăti pentru faptele lor aşa cum va dicta justiţia.

Iar la sfârşit de procese, noi, contribuabilii, nu riscăm să ne bată la uşă vreun poliţist uns cu alifii corupte, ci, în cel mai rău caz, unul care a fost suspectat de ilegalităţi şi care a demonstrat contrariul.

Pentru că, dacă nu mai credem în Justiţie, ce ne mai rămâne?

CITEŞTE ŞI   „Un coleg poliţist e în concediu medical, ca să scape de examen”

Citit 2011 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.