12 autori şi o înşelăciune

12 autori şi o înşelăciune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape 1,7 milioane de lei obţinuţi prin cecuri fără acoperire *

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost una de foc pentru procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi.

După finalizarea unui dosar uriaş prin care un grup  de infractori a fost trimis în judecată pentru multiple infracţiuni de natură informatică, a venit rândul să fie trimis în judecată unui alt grup format din 12 persoane.

Acestea sunt acuzate  de constituirea unui grup infracţional organizat cu scopul de a obţine beneficii materiale prin înşelăciune în formă continuată, infracţiune comisă prin emiterea de file cec în numele unei societăţi (Ovetex Com SRL Galaţi) controlate de membrii grupului amintit, aceasta fiind cea de-a doua fărădelege care li se reţine în sarcină.

Persoanele implicate în dosarul DIICOT Galaţi nr.28/D/2009 sunt Pătraşcu Daniel, zis „Pătrăţel”, Popescu Ştefan Ciprian – „Urechi”, Burluc Iulian – „Muiu”, Georgescu Oana, Tudose Alina, Stanciu Dorin – „Dorinel”, Munteanu Anton , Vasile Alexandru – „Grăsuţ”, „Alex”, „Chelu” şi „Creţu”, Bercea Sorin - „Energie” şi „Chioru”, Ioniţă George Cristian – „Naşul”, Răducan Vasile, Melinte Jani.

Iniţiatorul acestui gen de afacere, Pătraşcu Daniel, a intuit că pe fondul crizei economice ce afectează serios volumul de tranzacţii comerciale, respectiv vânzări ale unor mărfuri şi servicii cu plata la termen, se poate plia ca un parazit şi implicit se poate alege cu profit.

De aceea a iniţiat şi organizat puternicul grup infracţional în interiorul căruia, ca şi în alte cazuri similare, fiecare pion îşi avea rolul său bine stabilit.

Pătraşcu Daniel, administrator la SC Hesperides Com SRL Galaţi, avea cunoştinţe în ansamblu cu privire la mecanismele economice, la modalităţile de plată şi condiţiile de negociere.

Aşa că a profitat de acest lucru şi a selectat din mediul său relaţional diferite persoane cu care a constituit nucleul grupului pe care l-a condus spre atingerea scopului propus.

Societate condusă de un „om de paie”

Membrii grupului au decis să preia o societate comercială „curată” (fără incidenţe bancare), fără datorii la buget, pe care să o folosească ulterior pentru a induce în eroare reprezentanţii legali ai altor societăţi comerciale.

Au luat şi hotărârea ca  această societate  să fie administrată de „un om de paie” care ulterior să părăsească România şi să se sustragă cercetărilor înainte de a apuca să „verse ceva din guşă”.

L-au cunoscut astfel, conform planului, pe Munteanu Anton, care la începutul anului în curs era judecat la Curtea de Apel Galaţi într-un recurs cu privire săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat. Acesta n-avea nicio ocupaţie stabilă, mai vindea însă peşte pe la Brăila.

A fost racolat, a primit o vreme diverse sume de bani pentru a se întreţine de la Popescu Ştefan Ciprian, acesta din urmă cerându-i, între altele, să-şi facă şi mutaţie la Brăila, evident cu scopul ca, la o adică, să poată îngreuna activitatea organelor de urmărire penală.

Munteanu Anton a şi acceptat apoi să joace rolul „omului de paie”, fiind numit administrator al SC Ovetex Com SRL pe 23 februarie a.c.

În contul acestei firme a şi fost virată o sumă de bani de către „Pătrăţel” cu titlu de „avans marfă”, bani ce urmau să fie folosiţi pentru funcţionarea Ovitex Com. Normal, i s-a încredinţat şi un carnet cu file cec, s-a găsit un sediu (Bloc E2, ap.3, strada Regiment 11 Siret), s-au cumpărat şi instalat „telefoane de serviciu”, cam tot ce trebuia.

Au mai fost angajate şi două femei – Georgescu Oana şi Tudose Alina, care trebuia să joace rolul de secretare. De fapt, acestea aveau şi rolul  de a-i contacta pe membrii grupului infracţional, care, de altfel, foloseau nume şi calităţi fictive şi care se fereau să intre direct în contact cu reprezentanţii legali ai societăţilor  care urmau să fie înşelaţi.

Profit ilicit şi pe termen scurt

Şi-au planificat să acţioneze pe o perioadă scurtă, de numai o lună de zile, timp în care trebuia să lanseze comenzi, să primească şi să depoziteze cantităţi mari de marfă pentru care să emită instrumente de plată cu plata la 30 de zile, termenul scadent fiind 31 martie 2009.

Membrii grupului urmăreau ca toate instrumentele de plată cu decontare bancară să aibă data scadenţei ori data convenită pentru a fi introduse la plată după 1 aprilie, atunci când membrii grupului aveau de gând să se oprească, să transporte marfa din depozitul închiriat în zona Tirighina şi să şi părăsească acel depozit.

Toate mărfurile primite au fost valorificate în folosul exclusiv al membrilor grupului, toţi preocupându-se de comercializarea acestora la preţuri inferioare (chiar la jumătate) celor de achiziţie.

23 de ţepuiţi cu miliarde de lei vechi

Aşa cum scrie în rechizitoriul DIICOT Galaţi, au acţionat în mod conjugat în vederea inducerii în eroare a reprezentanţilor unui număr de 23 de societăţi comerciale din ţară, încheind şi derulând convenţii comerciale prin utilizarea unor nume şi calităţi mincinoase.

Procedând în acest fel, în perioada februarie-martie 2009 au indus în eroare reprezentanţii legali ai societăţilor cu care au intrat în relaţie, provocându-le în acelaşi timp un prejudiciu total de 1.698.688,17 lei.

Plata mărfii se făcea prin cont către Ovetex, iar din Ovetex, prin „omul de paie”, se retrăgeau banii care ajungeau în buzunarele lui „Pătrăţel” şi ale colaboratorilor acestuia.

La un moment dat, înainte de 1 aprilie 2009, Munteau Anton, altfel un individ cu doar două clase de şcoală, căruia îi era greu să execute şi o semnătură pentru specimen la bancă, trebuia să dispară în străinătate.

Reversul medaliei

Din păcate pentru el şi pentru ceilalţi membri ai grupului, au fost deconspiraţi, urmăriţi, identificaţi, reţinuţi, cercetaţi, urmăriţi penal şi trimişi în judecată.

Ei sunt pasibili de o pedeapsă cu închisoarea pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 20 de ani pentru înşelăciune şi de la 5 la 20 de ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Citit 4442 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.