Gălăţenii care au speriat Austria, adunaţi din toată ţara. Smulgătorii de bancomate se reunesc după gratii

Gălăţenii care au speriat Austria, adunaţi din toată ţara. Smulgătorii de bancomate se reunesc după gratii
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un al cincilea membru al unei grupări care în urmă cu doi ani îngrozea Austria într-o serie de spargeri fără precedent a ajuns recent după gratii, fiind capturat la Satu Mare. El a fost arestat prin decizia judecătorilor orădeni, dar nu va ajunge deocamdată în Austria, fiind cercetat pentru alte furturi, în ţară.

Perioada 2017-2018 a fost intervalul în care mai mulţi gălăţeni, reuniţi într-o grupare specializată în furturi de bancomate, a dat lovitură după lovitură în mai multe localităţi, punând în alertă maximă poliţia austriacă. 14 bancomate amplasate fie în sedii de bănci, fie în supermarketuri, au fost furate cu totul, prin folosirea de explozibil sau prin legarea cu cabluri de oţel şi smulgerea din pereţi, cu ajutorul unor maşini puternice ce erau, la rândul lor, furate de la diverse companii de leasing. Ulterior, ATM-urile erau golite de bani, iar resturile abandonate în diverse locaţii.

Afacere gălăţeană

Anchetatorii care au contabilizat toate aceste spargeri, soldate cu un prejudiciu care depăşeşte  jumătate de milion de euro, au ajuns la concluzia că banda era formată din gălăţeni, iar în baza informaţiilor adunate şi cooperării cu poliţia de aici, au descins la Galaţi, în primăvara lui 2018. În urma mai multor percheziţii, au fost reţinuţi patru suspecţi, conform informaţiilor oferite la acea dată de IPJ Galaţi. Ei urmau să ajungă în faţa procurorilor austrieci de la Parchetul din Graz, pentru a oferi explicaţii. Un al cincilea membru, considerat unul dintre capii grupării, avea să fie depistat un an mai târziu.

Reţinut la Satu Mare, arestat la Oradea

Ştefan Nistor-Buzatu a fost reperat pe raza judeţului Satu Mare şi reţinut, în baza mandatului european de arestare care fusese emis pe numele lui. Dus în faţa Curţii de Apel Oradea, gălăţeanul a primit confirmarea mandatului, care ar fi putut permite, teoretic, extrădarea lui. Autorităţile judiciare române nu pot face însă acest lucru şi îl menţin în arest pentru că, deocamdată, Buzatu este cercetat, ca inculpat pentru furt calificat, într-un alt dosar penal, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi. Astfel, potrivit legii, gălăţeanul acuzat de furturi de bancomate în Austria va putea fi extrădat numai după ce va fi judecat, condamnat şi va fi executat pedeapsa pe care o va primi pentru fapta comisă în ţară.

Citit 5709 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2019 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.