Droguri ieftine din Spania, vândute scump în România. Afaceri bănoase, dar cu iz penal

Droguri ieftine din Spania, vândute scump în România. Afaceri bănoase, dar cu iz penal
Dornici de îmbogăţire, s-au apucat de afaceri ilegale
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar de trafic de droguri şi au dispus trimiterea în judecată a nu mai puţin de 24 de persoane, unele dintre ele fiind acuzate de cumpărare şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Afacerea ilegală de trafic de droguri a fost anchetată de procurorii DIICOT Galaţi, alături de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO), care au stabilit că drogurile erau aduse din Spania şi vândute apoi către diferiţi consumatori de pe raza judeţului Galaţi. 

După ce au organizat o acţiune de prindere în flagrant, în luna martie 2019, procurorii au reuşit să pună capăt afacerii ilegale în care erau implicaţi membrii grupării infracţionale. Ulterior, procurorii au demarat ancheta cu privire la inculpaţii: Ioan Petrea, Adrian Sandu, Vasilică Manole, Maricel Tudose, Ştefan Cocâi, Adrian Vicol, Laurenţiu Gabriel Crişan, Dan Gabriel Dumitriu, Cătălin Alexandru Păiş, Narcis Jîtcă, Ionuţ Mădălin Munteanu, Bogdan Mădălin Gheorghiţă, Alexandru Dan Grecu, George Cosmin Jîtcă, Dorin Bujor, Marian Achim, Daniel Creţiu, Andrei Vicol, Mădălin Stratulat, Cristian Cojanu, Vlad Gabriel Sandu, Mihai Florin Ghiţău, Daniel Dumitrel Ene şi Remus Ionel Chiriac. La finalul cercetărilor, toţi cei 24 au fost trimişi în judecată, urmând ca fiecare să îşi primească pedeapsa cuvenită în urma judecăţii de la Tribunalul Galaţi, acolo unde deja a fost înregistrat dosarul.

Prieteni vechi, afacere nouă

Procurorii DIICOT Galaţi au stabilit că afacerea ilegală a fost pusă la cale de Ioan Petrea şi Adrian Sandu, care se cunoşteau de ani buni, după ce ultimul dintre ei a început o relaţie afectivă cu sora primului. În virtutea bunelor relaţii, cei doi bărbaţi au plecat împreună în Spania, în localitatea Reus, din apropierea Barcelonei. Dornici de îmbogăţire, cei doi au constat că în Spania marijuana se comercializează la preţuri foarte scăzute, respectiv de aproximativ doi euro pentru un gram, preţ mult mai mic faţă de cel din România. "Inculpaţii au văzut în această situaţie o oportunitate de a se îmbogăţi în mod ilicit, într-un timp scurt, cunoscând faptul că acest tip de droguri se vinde la preţuri mult mai ridicate pe teritoriul României, prin achiziţionarea unor cantităţi mai mari de marijuana, expedierea acestora prin intermediul unor firme de curierat pe teritoriul României, unde drogurile urmau a fi comercializate persoanelor interesate de inculpatul Sandu Adrian, care avea cunoştinţe pe acest segment al activităţii infracţionale, fiind la rândul său consumator de astfel de droguri”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

De la o simplă observaţie şi până la afacerea ilegală nu a fost decât un pas. Astfel, cei doi au decis ca unul dintre ei să rămână în Spania şi să îl aprovizioneze pe celălalt cu droguri. "Odată ce au adoptat rezoluţia infracţională, inculpaţii Petrea Ioan şi Sandu Adrian au trecut la organizarea activităţii infracţionale şi împărţirea sarcinilor în cadrul acesteia. Astfel, inculpatul Petrea Ioan - care a rămas pe teritoriul Spaniei - urma să se ocupe de achiziţionarea cantităţilor de marijuana de la furnizorii din ţara sus-menţionată, precum şi de transportul acestora, personal sau prin folosirea sistemului de transport colete. Inculpatul Sandu Adrian - care a revenit pe teritoriul României - urma să se ocupe de strângerea sumelor de bani necesare achiziţionării cantităţilor de marijuana, expedierea acestora inculpatului Petrea Ioan, recepţionarea coletelor conţinând marijuana trimise de sus-numit şi distribuţia drogurilor, în sistem angro, pe raza judeţului Galaţi, prin intermediul persoanelor pe care le cunoştea a avea astfel de preocupări infracţionale", mai reţin procurorii.

O adevărată reţea, pentru un profit considerabil

Pentru a reuşi să vândă cât mai repede drogurile, Adrian Sandu l-a racolat în afacere şi pe Maricel Tudose, care avea deja preocupări pe linia traficului de droguri de risc, încă din toamna anului 2018, având o bază numeroasă de consumatori. "Ulterior, de la începutul anului 2019, pe fondul extinderii activităţii infracţionale şi aducerii în ţară a unor cantităţi tot mai mari de droguri, reţeaua de introducere în ţară şi de distribuţie a grupării infracţionale s-a extins, incluzându-i şi pe inculpaţii Manole Vasilică, Cocâi Ştefan, Vicol Adrian şi Crişan Gabriel Laurenţiu", mai arată procurorii.

Astfel, traficanţii dornici de îmbogăţirea au reuşit să pună bazele unei adevărate reţele de distribuţie a drogurilor, fiecare membru al grupării având propriul cerc de consumatori, fiecare consumator achitând între 50 şi 70 de lei pentru un gram.

Experienţă în mediul infracţional

Cei doi capi ai reţelei de trafic de droguri, Ioan Petrea şi Adrian Sandu, sunt certaţi cu legea de mai mult timp, ambii având un cazier destul de bogat. Conform anchetatorilor, Ioan Petrea nu are nicio ocupaţie care să genereze venituri licite, obţinând mijloacele necesare existenţei din comiterea de infracţiuni. Acesta a fost condamnat pe teritoriul României pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt calificat şi a unei infracţiuni de violare de domiciliu, pe teritoriul Franţei pentru comiterea infracţiunilor de furt în formă continuată, comercializarea de bunuri furate şi opunerea faţă de un reprezentant al unei autorităţi publice, iar pe teritoriul Spaniei pentru comiterea infracţiunilor de ameninţare sau violenţă domestică şi evadare dintr-o stare legală de deţinere. Nici inculpatul Adrian Sandu nu are vreo ocupaţie care să genereze venituri licite, obţinând mijloacele necesare existenţei tot din comiterea de infracţiuni. Sandu a fost condamnat, în Spania, pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt calificat.

Trei kilograme de droguri aduse în doar trei luni

Ideile de afaceri ale lui Ioan Petrea şi ale lui Adrian Sandu au fost puse în aplicare, iar la finalul lunii decembrie 2018 primul colet de droguri a ajuns în România. Acesta a fost adus în ţară chiar de Ioan Petrea.

„Cu această ocazie, membrii grupării infracţionale au introdus ilegal în ţară o cantitate de aproximativ 1.000 de grame de marijuana. Cantitatea de aproximativ un kilogram de marijuana a fost disimulată în trei borcane mari de sticlă, ce erau acoperite cu haine şi, mai mult, în colet era dispersat piper pentru a distrage atenţia câinilor în eventualitatea unui control”, arată anchetatorii în rechizitoriul trimis instanţei de judecată.

Firmele de curierat, ajutor pentru infractori

Două luni mai târziu, Ioan Petrea a trimis din Spania spre România un colet cu aproximativ 500 de grame de droguri. De data aceasta, drogurile au fost expediate prin folosirea sistemului de transport colete al unei societăţi de transport.  „Este de precizat faptul că, în conformitate cu sistemul de lucru existent în cadrul societăţii, coletele sunt strânse de pe teritoriul Spaniei în zile de sâmbătă şi livrate destinatarilor din România în zilele de miercuri subsecvente”, susţin procurorii.

Coletul trimis urma să fie ridicat, din Tecuci, de mama inculpatului Ioan Petrea. Marfa trimisă a fost repede distribuită, astfel că la jumătatea lunii martie 2019 inculpaţii au decis să facă o nouă aprovizionare. „Distribuţia cantităţilor de droguri se realiza aproape integral de inculpatul Sandu Adrian, acesta având formată o reţea de distribuţie foarte bine pusă la punct, ce asigura vânzarea drogurilor către un număr foarte mare de consumatori, respectiv peste 60, ulterior împărţind profiturile obţinute cu partenerul său, care asigura achiziţia şi introducerea drogurilor în ţară, inculpatul Petrea Ioan”, arată anchetatorii.

Astfel, un nou colet a fost expediat din Spania spre Tecuci. „În această ocazie, membrii grupului infracţional organizat au introdus în ţară o cantitate de 987,5 grame marijuana, ce fusese achiziţionată din Spania de inculpatul Petrea Ioan, folosind sume de bani obţinute din activităţile de vânzare a marijuanei provenind din coletul introdus anterior în ţară, activităţi derulate pe raza judeţului Galaţi de inculpatul Sandu Adrian, conform înţelegerii infracţionale cu inculpatul Petrea Ioan”, se mai arată în rechizitoriu.

Anchetatorii arată faptul că, în perioada decembrie 2018 – martie 2019, gruparea infracţională a introdus o cantitate totală de 2.475 grame marijuana. Drogurile erau vândute atât pe raza municipiului Tecuci, de inculpaţii: Maricel Tudose şi Vasilică Manole, cât şi pe raza municipiului Galaţi,  de inculpaţii Ştefan Cocâi, Adrian Vicol şi Gabriel Laurenţiu Crişan. „Comercializarea drogurilor se realiza către consumatori la preţuri cuprinse între 50 şi 70 de lei per gram, dozele de marijuana fiind ambalate în pliculeţe din material plastic transparent, autosigilant”.

Flagrant şi afacere închisă

Având informaţii despre activitatea infracţională a grupării specializate în traficul de droguri, procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO au organizat o acţiune de prindere în flagrant, în urma căreia au identificat trei borcane pline cu marijuana.

Imediat după prinderea în flagrant, anchetatorii au făcut şi percheziţii domiciliare la membrii grupării infracţionale. În urma descinderilor, procurorii au ridicat în vederea confiscării mai multe plicuri cu droguri, dar şi telefoane mobile folosite în activitatea infracţională. De asemenea, procurorii au pus sub sechestru mai multe sume de bani, sume provenite din vânzarea drogurilor.

Ţinând cont că plăteau doi euro pentru un gram şi apoi îl vindeau cu sume între 50 şi 70 de lei, putem spune că inculpaţii au reuşit să strângă sume importante de bani din această afacere. Banii câştigaţi erau însă reinvestiţi de cei doi şefi ai grupării, ambii fiind dornici de îmbogăţire. Nu au mai apucat însă să se îmbogăţească pentru că anchetatorii au pus lacăt pe afacere, iar o parte dintre cei implicaţi chiar au ajuns după gratii.

Ancheta a luat sfârşit, iar cei 24 de inculpaţi din dosar vor da socoteală în faţa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi, acolo unde dosarul lor aşteaptă să primească primul termen de judecată.

Arestaţi preventiv sau la domiciliu

Imediat după realizarea flagrantului, procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pentru cei implicaţi în dosar. Ulterior, instanţa de judecată a decis arestarea preventivă a lui Ioan Petrea, Adrian Sandu, Adrian Vicol şi a lui Maricel Tudose. În luna iulie, judecători au decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Ioan Petrea, Adrian Sandu şi Maricel Tudose, menţinând arestul preventiv doar pentru Adrian Vicol.   

Măsura a fost certificată şi la jumătatea lunii septembrie, când judecătorii au constatat „egalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Vicol Adrian, trimis în judecată prin rechizitoriul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi, măsură preventivă pe care o menţine. Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Petrea Ioan, Sandu Adrian şi Tudose Maricel, trimişi în judecată prin rechizitoriul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi, măsură preventivă pe care o menţine”. 

Conform site-ului tribunalului Galaţi, Adrian Vicol a a făcut contestaţie împotriva acestei decizii, astfel că dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galaţi în vederea soluţionării cererii.

Citit 5958 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.