Informaţii notariale - Reprezentarea succesorală

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Anca T. ne roagă să publicăm mai multe informaţii despre reprezentarea succesorală. Domnul notar George Schin ne-a oferit datele necesare.

Reprezentarea succesorală este un beneficiu acordat de lege moştenitorilor legali în grad mai îndepărtat de rudenie cu defunctul de a urca în locul şi gradul ascendenţilor lor decedaţi anterior deschiderii succesiunii, pentru a culege în locul acestora partea ce li s-ar fi cuvenit din moştenire dacă nu ar fi încetat din viaţă.

Ascendentul precedat se numeşte reprezentat, în timp ce persoana care vine la moştenire prin reprezentare se numeşte reprezentant.

Potrivit Codului civil român, reprezentarea succesorală este permisă numai în cazul descendenţilor în linie directă ai defunctului şi în cazul descendenţilor colaterali privilegiaţi.

Condiţiile reprezentării succesorale

Persoana reprezentată să fie decedată la data deschiderii succesiunii. Art. 668 Cod civil statuează că „nu se reprezintă decât persoanele moarte”.

Locul persoanei reprezentate să fie util. Reprezentatul trebuie să îndeplinească toate condiţiile pentru a putea moşteni pe defunct. Persoana care şi-a pierdut dreptul la moştenire pentru nevrednicie nu poate fi reprezentată.

Reprezentantul să aibă vocaţie succesorală proprie la moştenirea defunctului. Reprezentantul trebuie să aibă toate condiţiile cerute de lege pentru a-l moşteni pe defunct (să aibă capacitate succesorală, să nu fie nedemn faţă de acesta şi să aibă vocaţie proprie la moştenirea defunctului).

Efectele reprezentării

Moştenirea se împarte în funcţie de numărul persoanelor chemate în nume propriu la moştenire şi a persoanelor reprezentate la acest grad de rudenie, indiferent de numărul reprezentanţilor.

Citit 798 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.