Ai armă, ai parte… de control

Ai armă, ai parte… de control
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu comisarul Sorin Penciu, şeful Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase – IPJ Galaţi *

Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe, Periculoase (AESP) e o structură poliţienească importantă. Recent, s-a terminat şi cu interimatul la conducerea serviciului, ceea ce nu e rău deloc având în vedere plaja problematică destul de largă, de complexă, care reiese chiar din titulatura enunţată mai sus.

Zilele acestea, l-am abordat pe comisarul Sorin Penciu, şeful Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi, tocmai în ideea de a puncta câteva repere importante ale activităţii specifice.

Reporter: Care ar fi, deci, principalele domenii de activitate acoperite de corpul de lucrători ai serviciului, domnule comisar?

- La cele „tradiţionale” – arme/braconaj; explozivi/obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice; substanţe periculoase, inclusiv pesticide, s-au adăugat domenii de activitate referitoare la: NBC (nucleare, bacteriologice, chimice), precum şi intervenţiile antiteroriste în cazul unor ameninţări cu amplasarea de dispozitive explozive improvizate. 

Reporter: Bun, dar aveţi capacitatea de a controla şi stăpâni eventualele fărădelegi cuprinse în această mai nouă plajă problematică?

- La fel ca şi alte structuri poliţieneşti, mai suferim şi noi la capitolul resurse umane şi logistică. Evident, criza economică se resimte şi la noi.

Concret, în privinţa domeniului de activitate pe care l-am denumit prescurtat NBC ne-au venit, de la alte formaţiuni, doar atribuţiile nu şi funcţia şi implicit persoana sau persoanele care să se ocupe…

Cum rezolvăm situaţia? Redimensionăm încărcătura de sarcini pe fiecare lucrător şi reorganizăm structura internă a serviciului, deşi, în acest moment nu toate funcţiile sunt ocupate.

Reporter: Concret, ce probleme ridică activitatea în domeniul arme/braconaj?

- Activitatea de aici e legată de periodicitatea unor activităţi sau forme de manifestare socială - sezoane de vânătoare, ciclul agricol, perioade de prohibiţie. E legată şi de activităţi cu caracter permanent cum ar fi combaterea fenomenului deţinerii ilegale, de problemele de mediu create prin impactul produs de încălcarea regimului substanţelor toxice, foarte  toxice.

Aşa că iniţiem sau, după caz, dezvoltăm parteneriate cu mai multe instituţii. Vom încheia protocoale de colaborare pe baza relaţiilor deja existente cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră.

Avem în vedere perfecţionarea unor astfel de înţelegeri cu  Poliţia Comunitară, cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor  şi Pescarilor, cu Inspecţia Piscicolă (relaţie aflată deja în derulare), cu Garda de Mediu, cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Silvică, Inspectoratul pentru Protecţia Plantelor, precum şi cu alte instituţii cu care colaborăm frecvent.

Mai concret, vă pot spune că suntem în plină activitate de verificare a modului de asigurare a armelor şi muniţiei de către cei care le deţin legal.

De la începutul anului în curs, lucrătorii serviciului au constatat 11 infracţiuni privind regimul armelor şi muniţiilor, fiind indisponibilizate  în vederea confiscării trei arme letale şi cinci neletale supuse regimului autorizării (puşti cu aer comprimat şi pistoale cu gaz comprimat).

A fost, de asemenea, confiscată o cantitate însemnată de cartuşe confecţionate artizanal şi cu alice cu diametrul mai mare de cinci milimetri. 

În aceeaşi perioadă lucrătorii serviciului au aplicat trei sancţiuni contravenţionale (amendă în sumă totală de 2.500 lei) şi au dispus suspendarea dreptului de deţinere, port şi folosinţă a armelor în trei situaţii.

Motivele? Au variat de la modul total necorespunzător de asigurare a armelor până la suspendarea dreptului de deţinere a armelor ca o consecinţă a începerii urmăririi penale cu privire la fapte care intră sub incidenţa Legii 295/2004 ce se referă la regimul armelor şi muniţiilor.

Reporter: Aveţi un exemplu în acest sens?

- Da, în urma unei descinderi autorizate în comuna Tudor Vladimirescu a fost depistat un deţinător ilegal de armă de vânătoare. Era vorba de o armă de fabricaţie italiană, altfel foarte veche (cu cocoaşele pe dinafară) susceptibilă de a avea valoare de patrimoniu.

Acelei persoane i s-a întocmit dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În fine, trebuie să reţinem şi o altă realitate. În afara exemplului de mai sus, care se referă la deţinerea ilegală a unei arme de vânătoare, de la începutul anului în curs, nu s–a înregistrat nici un incident legat de folosirea  neautorizată a unei arme de vânătoare.

Vom reveni cu alte date la temă în partea a doua  a interviului cu comisarul Sorin Penciu, şeful Serviciului AESP – IPJ Galaţi.

Citit 1258 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.