Curier juridic - Concedieri şi angajări

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Continuăm să discutăm câteva probleme importante legate de legislaţia muncii *

Dacă se fac concedieri individuale, în cât timp se pot face angajări pe aceleaşi posturi?

Având în vedere că motivele concedierii individuale sunt similare cu cele ale concedierii colective, şi anume desfiinţarea postului datorată unei cauze reale, serioase şi efective, se recomandă respectarea termenului stabilit de art. 72 alin. (1) din Codul muncii (respectiv 9 luni).

În cazul în care se reînfiinţează posturile în intervalul respectiv, se recomandă aplicarea procedurii înştiinţării salariatului concediat potrivit dispoziţiilor art. 72 alin. (2) din Codul muncii.

Recomandarea are în vedere practica judecătorească care în cazul concedierilor individuale analizează îndeplinirea celor 3 condiţii (desfiinţarea reală, serioasă şi efectivă a postului) şi din prisma reînfiinţării postului ulterior concedierii individuale.

Concediile medicale

Pentru concediile medicale este necesară întocmirea deciziei de suspendare a contractului individual de muncă? Dacă da, aceste decizii se înscriu în carnetul de muncă?

În conformitate cu prevederile art. 50, lit. b) din Codul muncii, contractul individual de muncă se suspendă de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporară de muncă. Având în vedere că suspendarea contractului individual de muncă intervine de drept, nu se impune întocmirea unei decizii scrise în acest sens.

Dovada suspendării contractului individual de muncă, în situaţia menţionată mai sus, se va face cu certificatul de concediu medical.

Reţineri salariale pentru amenzi

Se pot opera pe statele de plată reţineri din salariu, având ca temei un proces-verbal de contravenţie încheiat de agentul de poliţie? Procesul-verbal este încheiat pe numele firmei şi comunicat la sediul acesteia, iar salariatul este menţionat la contestarea contravenientului.

În cazul în care, conform procesului verbal de constatare a contravenţiei, contravenient este salariatul, obligaţia de plată a amenzii îi revine acestuia personal.

În cazul în care societatea a fost obligată la plata unei amenzi contravenţionale din vina salariatului, răspunderea acestuia pentru pagubele materiale produse angajatorului poate fi stabilită doar prin promovarea unei acţiuni în răspundere patrimonială conform art. 270 şi 271 din Codul muncii, iar nu prin reţinerea din salariu.

Astfel, potrivit art. 164 alin. (1) Codul muncii, nicio reţinere din salariu nu poate fi operată în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege, iar potrivit art. 164 alin. (2) Codul muncii, reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

În condiţiile în care efectuaţi reţinerea din salariu în condiţiile la care vă referiţi, o acţiune în instanţă a salariatului va duce la restituirea integrală a sumelor astfel reţinute, iar un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă vă poate atrage sancţiuni de natură contravenţională.

Citit 1140 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.