E periculos să nu respecţi legile

E periculos să nu respecţi legile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu comisarul Sorin Penciu, şeful Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase – IPJ Galaţi *

- Dacă un vânător îşi pierde din varii motive această calitate, mai poate să-şi păstreze arma de vânătoare?

- Pierderea calităţii de vânător nu înseamnă neapărat pierderea dreptului de deţinere a unei arme de vânătoare. Titularul permisului de port şi folosinţă a unei arme de vânătoare poate solicita schimbarea calităţii sale în colecţionar.

În această situaţie, permisul de armă deţinut iniţial poate fi înlocuit cu un altul, ce dă doar dreptul de deţinere a armei. În acelaşi timp, cantitatea de muniţie permisă scade de la 300 de cartuşe, la 10.

În acest caz arma de vânătoare poate fi folosită doar în legitimă apărare sau în stare de necesitate şi, cu totul excepţional, la  trageri într-un poligon autorizat, această activitate putând fi făcută numai cu permisiunea organelor de poliţie, a formaţiunilor special abilitate în acest sens. E vorba de lucrătorii serviciului nostru (Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase).

Mai pot obţine astfel de permise de colecţionari şi membrii unor asociaţii de colecţionari de arme legal constituite. Până în prezent astfel de asociaţii au luat fiinţă în Bucureşti, Ploieşti, Bacău.

Mai trebuie făcută şi precizarea că vânătorii nu pot deţine mai mult de două arme de acelaşi calibru, în timp ce colecţionarul poate depăşi această cifră.

- Legat de consecinţele ce pot decurge prin încălcarea prevederilor Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, ne puteţi oferi un exemplu?

- Am avut recent o situaţie în care un cetăţean italian, de altfel posesor legal al mai multor arme de vânătoare în ţara sa şi un împătimit al tirului la talere, a pătruns pe teritoriul României fără a declara arma. Ulterior s-a prezentat la noi, motivând că aşa a fost învăţat de colegii  italieni.

Consecinţa acestui gest ilegal a fost dură. I s-a confiscat arma şi i s-a întocmit dosar penal pentru contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Accesul pe teritoriul României al unui cetăţean străin ce are asupra sa o armă letală de vânătoare este permis numai dacă acesta dispune de o invitaţie a unei asociaţii de vânătoare legal constituită, a unei asociaţii de colecţionari sau a Federaţiei Române de Tir, ori Schi şi Biatlon.

- Pentru că suntem la capitolul vânători, ce ar trebui să ştie şi să facă mai întâi aceştia astfel încât să nu încalce prevederile Legii 295/2004?

- Profităm de această ocazie şi facem un apel către toţi deţinătorii legali să-şi verifice şi să amelioreze condiţiile în care ţin armele şi muniţia aferentă. Cuantumul amenzilor aplicate în cazul în care nu au fost respectate prevederile legale este deosebit de mare. Şi cum în prezent fiecare resimte efectul general al crizei economice, o asemenea amendă e greu de suportat.

- Dar apropo de substanţele periculoase ce intră, de asemenea, în sfera dumneavoastră de competenţă…

- Deocamdată îi invităm pe operatorii industriali de substanţe periculoase care au în stocuri substanţe toxice şi foarte toxice, ori deşeuri ale substanţelor şi preparatelor periculoase să ia măsuri de neutralizare a acestora întrucât neluarea nejustificată a acestor măsuri este incriminată ca infracţiune şi sancţionată ca atare.

Sunt deja în lucru dosare penale care vizează acest gen de fapte comise atât pe platforma siderurgică, cât şi la alte întreprinderi din municipiul Galaţi.

În prezent e în plină desfăşurare o acţiune susţinută de prevenire şi implicit de  popularizare a consecinţelor ce decurg din comiterea acelor farse concretizate în alarmarea populaţiei cu plasarea de „bombe”.

„Nota de plată” în astfel de cazuri este foarte consistentă. E vorba de costurile intervenţiei la care se adaugă sancţiunea, care poate fi contravenţională sau poate fi încadrată ca infracţiune în funcţie de conţinutul concret al faptei în sine.

Citit 1217 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.