Magistraţii îşi aşteaptă drepturile salariale

Magistraţii îşi aşteaptă drepturile salariale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mii de magistraţii români aşteaptă ca statul să le plătească drepturile salariale restante, câştigate în instanţă, pentru care au titluri executorii, care nu au fost puse în aplicare de ani de zile sau au fost puse în aplicare doar parţial, datorită unor hotărâri şi ordonanţe de guvern care au decis continuu amânări şi eşalonări la plată. 

Scandalul drepturilor băneşti restante dintre stat şi magistraţi a izbucnit în urmă cu mai mulţi ani, după ce iniţial politicienii fostei şi actualei puteri au acordat sporuri de diferite categorii, după care au decis să le taie într-o manieră abuzivă.

Magistraţii gălăţeni nu fac notă discordantă şi aşteptă din 2008 banii care li se cuvin.

„Cred că toţi magistraţii gălăţeni au astfel de sentinţe. Plăţile sunt eşalonate până în 2014 şi le aşteptăm încă din 2008. Dar la fiecare început de an au apărut hotărâri şi ordonanţe de guvern prin care s-au decis continuu amânări şi eşalonări la plată”, ne-a explicat Simona Bacşin, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Galaţi.

Plângere la CEDO

Conform declaraţiei Simonei Bacşin, judecătorii de la Tribunalul Galaţi au făcut încă din 2008 o plângere la CEDO. Gălăţenii însă nu sunt singurii care au apelat la această cale.

La CEDO mai există o plângere de 218 pagini semnată de  535 de judecători şi procurori, dar şi de personal auxiliar din întreaga ţară, reprezentaţi de celebra judecătoare Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România. În plângerea adresată CEDO, sunt evidenţiate toate sentinţele definitive şi irevocabile din ţară.

„Ştiu că cei de la Tribunal au trimis o plângere la CEDO, dar, la fel de bine, ştiu că astfel de cereri se soluţionează după mult timp. Ar putea dura şi patru, cinci ani, pentru că acolo procedurile sunt foarte complexe şi complicate. Se pare că au apelat mai mulţi magistraţi la CEDO”, ne-a spus Simona Bacşin.

CITEŞTE ŞI   Flagrant degeaba? Traficanţii de motorină, în libertate

Au început executările silite

Până la soluţionarea plângerii la CEDO, unii magistraţi au început să ia măsuri. Astfel, Tribunalul Vâlcea a comunicat Ministerului Justiţiei ca i s-a blocat contul de cheltuieli materiale deschis la Trezoreria Municipiului Râmnicu Vâlcea, ca urmare a popririi dispuse prin executor judecătoresc. Aceeaşi situaţie este şi la Curtea de Apel Bucureşti. La Galaţi, însă, niciun judecător nu a pus în executare sentinţa obţinută în instanţă.

„Momentan la Galaţi nu avem cunoştinţă de vreun astfel de caz. Oricum acum este vacanţă judecătorească, aşa că nu putem discuta o eventuală propunere în acest sens. Cel mai probabil vom discuta în septembrie, când toată lumea va reveni la muncă”.

„Şi mai este un aspect. Noi, cei de la Curtea de Apel, în principal, nu prea avem ce să executăm silit. Mai mult, există două ordonanţe, una din 2009 şi alta de anul acesta, prin care sunt oprite toate executările silite de acest gen. Aşadar, singura noastră speranţă rămâne la CEDO”, mai spune judecătoarea de la Curtea de Apel.

Chiar dacă în ţară executările au început, Ministerul Justiţiei şi Inspecţia CSM au demarat un control la curţile de apel din întreaga ţară, precum şi la parchete, pentru a verifica dacă mai există alte conturi blocate şi dacă e cazul luării unor măsuri disciplinare, atât împotriva unor judecători, cât şi împotriva unor executori judecătoreşti.

„Am primit solicitare de la MJ să comunicăm datele din raza Curţii de Apel. Deja au fost înştiinţaţi că la Galaţi sunt 131 de judecători cu sentinţe definitive – 87 la Tribunal şi judecătoriile arondate şi 44 la Curtea de Apel (37 în activitate şi 7 pensionari). De asemenea mai sunt şi 58 de sentinţe ale personalului de specialitate şi 11 ale funcţionarilor publici”, a conchis Simona Bacşin.

Aşadar, magistraţii gălăţeni şi nu numai aşteaptă o rază de lumină de la CEDO. Până când va răsări însă soarele de acolo, magistraţii români se luptă cu numărul mare de dosare din instanţe şi speră că, până la urmă, îşi vor primi şi banii câştigaţi prin sentinţe.

CITEŞTE ŞI   Gălăţenii s-au plâns la CSM de atitudinea judecătorilor

Citit 1934 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.