Dosarul ”Aviasan”. Pedepse cu suspendare și prejudiciu diminuat substanțial

Dosarul ”Aviasan”. Pedepse cu suspendare și prejudiciu diminuat substanțial
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au pus punct în dosarul intitulat ”Aviasan”, dosar în care au fost anchetaţi, printre alții, fostul deputat Mihail Boldea și procurorul Costache Roșca. După șapte ani de judecată, dintre care patru petrecuți doar la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul a fost finalizat cu multe achitări și cu pedepse suspendate de la executare.

Conform site-ul Curții Supreme, judecătorii au admis apelurile declarate de Mihail Boldea, Valentina Cojocaru, Mircea Marosy, Matei Oprea și Costache Roșca și au desființat, în parte, decizia luată de magistrații de la Curtea de Apel Brașov.

Astfel, achitat pentru mai multe infracțiuni în primă instanță, dar condamnat la trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj asupra primăriţei din localitatea Vânători, procurorul Costache Roșca a scăpat și de această pedeapsă, fiind achitat.

După judecarea apelului, magistrații de la București au decis să îl achite și pe fostul deputat Mihail Boldea pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și șantaj (paisprezece infracţiuni). Totodată, magistrații au decis încetarea procesului privindu-l pe inculpatul Mihail Boldea pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată (şase acte materiale), dar au păstrat condamnarea la pedeapsa de trei ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. ”Dispune suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Bucureşti pe un termen de încercare de șase ani”, au decis judecătorii.

Tot cu suspendare a fost condamnată și Valentina Cojocaru, care a primit trei ani pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Aceeași decizie a fost luată și față de Matei Oprea, care a primit tot trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. În acest caz a fost stabilit un termen de încercare de cinci ani.  

Pentru șantaj a fost achitat și Mircea Marosy, care primise inițial 14 pedepse de câte şapte ani închisoare fiecare. În cazul lui, judecătorii au decis reducerea pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, de la șase ani la trei ani închisoare. Ca și la ceilalți inculpați, și în cazul lui Marosy s-a decis suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de cinci ani. Mai mult, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis să înlăture din decizia de la Curtea de Apel Brașov dispoziţia privind desfiinţarea înscrisurilor. Astfel, toate documentele anulate în primă instanță rămân valabile. De asemenea, magistrații au decis să confiște ”de la inculpaţii Boldea Mihail, Cojocaru Valentina, Marosy Mircea şi Oprea Matei suma de 37.235 euro, în echivalent lei la cursul BNR de la data efectuării plăţii. Menţine măsurile asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor dispuse în faza de urmărire penală până la concurenţa sumei de 37.235 euro”, se arată pe portalul Instanței Supreme. Decizia aceasta vine după ce Curtea de Apel Brașov a constatat că ”Mihail Boldea, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Mircea Marosy trebuie să plătească, în solidar, suma de 8.614.800 de euro, la care se adaugă dobânda legală calculată de la 23.04.2007 la data efectivă a plăţii, către partea civilă Statul Român, prin reprezentant Ministerul Finanţelor Publice-ANAF-DGFP-AFP-Braşov”.

Așadar, după 13 ani de la săvârșirea faptelor, cu multe infracțiuni deja prescrise, şi după șapte ani de judecată, inculpații din dosarul ”Aviasan” au scăpat doar cu pedepse cu suspendare, iar paguba creată Statului Român a fost diminuată substanțial.

Citit 5792 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.