Dosarul ”Aviasan”. Pedepse cu suspendare și prejudiciu diminuat substanțial

Dosarul ”Aviasan”. Pedepse cu suspendare și prejudiciu diminuat substanțial
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au pus punct în dosarul intitulat ”Aviasan”, dosar în care au fost anchetaţi, printre alții, fostul deputat Mihail Boldea și procurorul Costache Roșca. După șapte ani de judecată, dintre care patru petrecuți doar la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul a fost finalizat cu multe achitări și cu pedepse suspendate de la executare.

Conform site-ul Curții Supreme, judecătorii au admis apelurile declarate de Mihail Boldea, Valentina Cojocaru, Mircea Marosy, Matei Oprea și Costache Roșca și au desființat, în parte, decizia luată de magistrații de la Curtea de Apel Brașov.
Astfel, achitat pentru mai multe infracțiuni în primă instanță, dar condamnat la trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj asupra primăriţei din localitatea Vânători, procurorul Costache Roșca a scăpat și de această pedeapsă, fiind achitat.
După judecarea apelului, magistrații de la București au decis să îl achite și pe fostul deputat Mihail Boldea pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și șantaj (paisprezece infracţiuni). Totodată, magistrații au decis încetarea procesului privindu-l pe inculpatul Mihail Boldea pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată (şase acte materiale), dar au păstrat condamnarea la pedeapsa de trei ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. ”Dispune suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Bucureşti pe un termen de încercare de șase ani”, au decis judecătorii.
Tot cu suspendare a fost condamnată și Valentina Cojocaru, care a primit trei ani pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Aceeași decizie a fost luată și față de Matei Oprea, care a primit tot trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. În acest caz a fost stabilit un termen de încercare de cinci ani.  
Pentru șantaj a fost achitat și Mircea Marosy, care primise inițial 14 pedepse de câte şapte ani închisoare fiecare. În cazul lui, judecătorii au decis reducerea pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, de la șase ani la trei ani închisoare. Ca și la ceilalți inculpați, și în cazul lui Marosy s-a decis suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de cinci ani. Mai mult, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis să înlăture din decizia de la Curtea de Apel Brașov dispoziţia privind desfiinţarea înscrisurilor. Astfel, toate documentele anulate în primă instanță rămân valabile. De asemenea, magistrații au decis să confiște ”de la inculpaţii Boldea Mihail, Cojocaru Valentina, Marosy Mircea şi Oprea Matei suma de 37.235 euro, în echivalent lei la cursul BNR de la data efectuării plăţii. Menţine măsurile asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor dispuse în faza de urmărire penală până la concurenţa sumei de 37.235 euro”, se arată pe portalul Instanței Supreme. Decizia aceasta vine după ce Curtea de Apel Brașov a constatat că ”Mihail Boldea, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Mircea Marosy trebuie să plătească, în solidar, suma de 8.614.800 de euro, la care se adaugă dobânda legală calculată de la 23.04.2007 la data efectivă a plăţii, către partea civilă Statul Român, prin reprezentant Ministerul Finanţelor Publice-ANAF-DGFP-AFP-Braşov”.
Așadar, după 13 ani de la săvârșirea faptelor, cu multe infracțiuni deja prescrise, şi după șapte ani de judecată, inculpații din dosarul ”Aviasan” au scăpat doar cu pedepse cu suspendare, iar paguba creată Statului Român a fost diminuată substanțial.

Citit 5185 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:19

9 comentarii

 • postat de Gh. Gradinaru
  Marți, 04 August 2020 12:19
  86.35.208.***
  Justitia fiind OARBA, a lucrat cu alfabetul Braille, asa ca nu trebuie sa mire pe nimeni. Lasciate ogni speranza, voi CEI CREDULI !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Adrian
  Duminică, 26 Iulie 2020 14:23
  178.138.99.***
  Ma bucur foarte mult ca voi plati pensiii speciale procurorilor care au vegheat zi si noapte si care au instrumentat dosare beton
  1
  6
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Duminică, 26 Iulie 2020 09:07
  89.136.0.***
  Si cand te gandesti ca modul de calcul al prejudiciului este foarte simplu! Identificarea persoanelor ce au achizitionat terenuri pe suprafata furata de faptuitori (toti - notari, intermediari, toti care apar cu semnaturi in actele din dosare), intrebarea acstora sub declaratie pe proprie raspundere, cu privire la sumele achitate pentru terenuri sau imobile si gata prejudiciul. Nu experti evaluatori mituiti de faptuitori (cu case si terenuri) sa scada prejudiciul si implicit pedepsele! Cu aceasta ocazie se observa si cine sunt ”beneficiriii”, respectiv daca nu cumva exista si cetateni care se aflau in conflict de interese si trebuiau sa se autorecuze din diversele complete de judecata! Dar autoritatile (sau cel putin anumite segmente), cunosc si au toate datele si dovezile posibile, problema este la zona de aplicare si interpretare a legii!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Gelu
  Duminică, 26 Iulie 2020 08:09
  5.13.173.***
  Si uite asa cum devii bogat daca ai tupeu , prieteni sus pusi[ ca si ei au gustat din tortul mare] , si ce-i care au dat informatii la acea vreme si dupa 13 ani sint basma curata , usturoi nu au mancat si nici gura nu le miroase,
  2
  12
  Raportează
 • postat de Smaranda
  Sâmbătă, 25 Iulie 2020 13:33
  86.122.130.***
  Parcă în acest dosar erau implicați și unii notari publici din Galați... care au cam dispărut între timp!
  Sau e vreo cârdășie între NOTARI și JUDECĂTORI? Nu știu.. întreb și eu.
  3
  34
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Sâmbătă, 25 Iulie 2020 10:25
  89.137.231.***
  Pe mine m-ar interesa doar daca cel ce l-a bagat pe Boldea la pripon , este si cel ce l-a scos "basma curata"!
  3
  32
  Raportează
 • postat de Mircea
  Sâmbătă, 25 Iulie 2020 08:56
  109.166.129.***
  Din pacate dupa 13 ani de dosar Aviasan nu a-ti inteles nimic . Care prejudiciu care stat . Zece randuri mai sus citati din minuta Iccj ca toate actele sunt valide. Nu faceti decat sa dati frau liber unor minti si asa tulburate .
  24
  8
  Raportează
 • postat de Alicante
  Sâmbătă, 25 Iulie 2020 08:24
  86.124.205.***
  Justiția de la malul Dunării este justiția lui pește!
  3
  42
  Raportează
 • postat de justice
  Sâmbătă, 25 Iulie 2020 00:26
  89.136.186.***
  Daca erau niste oameni simpli si amarati luau pedepse grele de cel putin 8 ani de inchisoare. Ca asa e la noi..cei cu bani , influenta si putere scapa si raman si cu prejudiciul si restul care muncesc pt tara asta cand fac si ei o gafa imediat sunt bagati la zdup cu ani grei. Justitia din Romania! Cum spuneam exista mai multe Romanii..o Romania a lor si o Romanie a noastra. Legea e facuta doar pentru unii ! Restul se descurca ! Sigur ca nu doresc raul nimanui si nu vreau pe cineva la inchisoare dar sa dea prejudiciul inapoi ! Daca faceam eu asta sau un om simplu lua 10 cu executare din start! Ma deranjeaza ca legea e doar pentru fraieri si pt smecheri nu!
  4
  105
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.